Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

c2_500x640.jpg

chomiktb / Nalewki / c2_500x640.jpg
Nalewki - c2_500x640.jpg
Download: c2_500x640.jpg

36 KB

(500px x 366px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Likier z kukułek:
Czas przygotowania: 5 dni
Składniki
25 - 30 szt. cukierków kukułek
0,5 l wódki
mleko skondensowane niesłodzone
Napój dla ceniących delikatność alkoholu

Etapy przygotowania
Do butelki np. po soku lub innej, ważne żeby nie była ciemna wrzucamy cukierki poprzecinane na pół i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby cukierki się rozpuściły. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Gdy już cukierki się rozpuszczą, dolewamy mleczko skondensowane, zamykamy, mieszamy do całkowitego połączenia się składników, lekko schładzamy i gotowe.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Siedem głównych zasad przyrządzania nalewek. Pamiętaj o nich a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite. Dzięki nim unikniesz również wielu niepotrzebnych kłopotów które mogą się przytrafić początkującym likworzystom w trakcie wytwarzania nalewek.

1. Spirytus
Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700.
Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500
2. Woda do rozcieńczania
Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.
3. Filtrowanie nalewki
Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.
4. Rozdrabnianie składników
Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
5. Czas
Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.
6. Dosładzanie
Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.
7. Dojrzewanie
Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.

obrazek
-
Więcej o nalewkach -kliknij w foto.


Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności