-
24087 -
287 -
192 -
151
25052 plików
272,53 GB
Siedem głównych zasad przyrządzania nalewek. Pamiętaj o nich a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite. Dzięki nim unikniesz również wielu niepotrzebnych kłopotów które mogą się przytrafić początkującym likworzystom w trakcie wytwarzania nalewek.
1. Spirytus
Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700.
Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500
2. Woda do rozcieńczania
Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.
3. Filtrowanie nalewki
Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.
4. Rozdrabnianie składników
Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
5. Czas
Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.
6. Dosładzanie
Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.
7. Dojrzewanie
Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.
-
Więcej o nalewkach -kliknij w foto.
- sortuj według:
-
3 -
38 -
0 -
0
41 plików
47,56 MB