Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
cgrenata
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta renata

widziany: 10.03.2025 20:32

  • pliki muzyczne
    1011
  • pliki wideo
    1082
  • obrazy
    6667
  • dokumenty
    160

9134 plików
113,28 GB

  • 29 KB
  • 17 lut 12 0:15
plastyczny lukier swoją kolorystyką (bogata paleta barw) i elastycznością umożliwia uformowanie niemal wszystkiego: dziecięcych zabawek, bajkowych postaci, figurek zwierząt, kielichy kwiatów, różnorodnych przedmiotów kojarzących się nam z solenizantem itp. Warstwa lukru rozwałkowanego na papierze do pieczenia i nałożonego w całości na ciasto nada mu gładką powierzchnię, na którą można nakładać kolejne ozdoby. Przyrządy opisywane powyżej pomagają w wycięciu z lukru ażurowe falbanki, pojedyncze kwiatki czy kółka z karbowanymi brzegami. Miękkość plastycznego lukru sprawia, że świetnie spełnia rolę każdej faktury: spływającego z boku tortu kawałka materiału, przeciśniętych przez specjalną praskę źdźbeł trawy, papieru czy plastiku.

Zamiast lukru plastycznego można użyć zrobionej w domu masy o podobnych właściwościach, ale wykonanych ze znanych amerykańskich pianek – marshmallows. 400 g pianek rozpuszcza się w wodnej kąpieli z 3 łyżkami wody, następnie należy wmieszać 2,5 szklanki cukru pudru. Po zdjęciu z wodnej kąpieli wgnieść kolejne 2,5 szklanki cukru pudru i zagniatać tę lepiącą się masę do konsystencji twardej plasteliny. Rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Formować według swojego pomysłu. Do takiej masy można dodać barwników – tuż przed wmieszaniem pierwszej porcji cukru. I tak jak w przypadku lukru plastycznego nakładamy ją na ciasto posmarowane cienką warstwą maślanego kremu.

Sztuka dekorowania tortów zależy przede wszystkim od naszej inwencji. Czasem wystarczy ukroić kawałek ciasta i za pomocą ukręconego kleksa bitej śmietany, kandyzowanego owocu czy czekoladowych wiórków sprawić, by wzrosła chęć jego skosztowania.

z chomika mandolinka1

  • 38 KB
  • 17 lut 12 0:15
Zabawa z czekoladą
Art Czeko
wstążki, listki, kratki i ażurki własnego wyrobu

Dekoracje z czekolady - do tortów, ciast i deserów? Oczywiście możemy wykorzystać gotowe ażurki, listki lub literki. Warto jednak czasem pokusić się o własnoręczne wykonanie takich dekoracji. Istnieje kilka podstawowych technik (oczywiście zawsze musimy użyć czekolady temperowanej).
Listki z czekolady naturalnych kształtów uzyskamy smarując spód prawdziwych zielonych liści czekoladą. Kiedy zastygnie, możemy delikatnie zdjąć liść - i gotowe!

Napisy i wzorki wyciśnijmy z płynnej czekolady na papier do pieczenia za pomocą worka (rękawa) cukierniczego z wąską końcówką. Jeśli chcemy uzyskać równe kształty, narysujmy je ołówkiem na spodzie papieru lub podłóżmy pod niego kartkę z naszkicowanymi ornamentami (lub napisami). Wystudzone ozdoby przenieśmy delikatnie nożem lub szpatułką na tort.
Można oczywiście także pisać bezpośrednio na torcie, ale wymaga to ciut większej wprawy i jest, co tu kryć, bardziej stresujące.

Możemy też rozsmarować czekoladę na folii cukierniczej (lub papierze do pieczenia) i kiedy prawie całkiem zastygnie, wycinać z niej dowolne kształty przy pomocy noża lub wykrawaczek.

Tort z czekoladową wstęgą, wyk. i zdj. Agneszka Klimczak

Oszałamiające wrażenie robi tort z bokami obłożonymi czekoladową wstęgą. Zmierz wysokość i obwód gotowego tortu i wytnij pasek z papieru do pieczenia o tych rozmiarach. Następnie rozsmaruj na nim warstwę czekolady. Natychmiast owiń brzeg tortu paskiem (papierem do zewnątrz!) i wstaw do lodówki. Kiedy czekolada stężeje, delikatnie zdejmij pasek papieru.

UWAGA!
Dwie powyższe techniki można znacznie urozmaicić, jeśli zamiast papieru użyjemy specjalnych folii do czekolady z nadrukiem karotenowym. Kiedy zdejmiemy ją ze stężałej czekolady, na powierzchni dekoracji pozostaną śliczne wzory.

Metoda bardzo szybka i nie wymagająca temperowania czekolady to domowa produkcja wiórków czekoladowych. Możemy zeskrobywać wiórki z kawałka czekolady za pomocą obieraczki do jarzyn, zetrzeć czekoladę na tarce lub zwyczajnie ją posiekać. Pamiętać należy tylko o tym, żeby czekolada była schłodzona i nie należy jej zbyt mocna ściskać, żeby się nie roztopiła :)

Wszystkie te metody można urozmaicać łącząc różne kolory czekolady w bardziej lub mniej regularne plamy (np. wycisnąć dwukolorową kratkę metodą jak do napisów i wzorków).

A jeśli chcemy udekorować tort trójwymiarowymi różami? Mieszając czekoladę z syropem glukozowym otrzymamy czekoladę plastyczną i możemy z niej lepić właśnie róże lub inne cuda.


Jeśli chcemy nadać gotowym dekoracjom majestatycznego wyglądu, możemy je delikatnie oprószyć złotym, srebrnym lub perłowym barwnikiem spożywczym.

Warto przygotowywać dekoracje osobno i później przenosić je na tort (lub deser). Możemy wówczas przygotować ich więcej niż potrzeba, zostawiając sobie margines błędu, a niewykorzystane ozdoby - do późniejszego użycia.

autor: Agnieszka Klimaczak

z chomika mandolinka1

  • 1,5 MB
  • 17 lut 12 0:15

z chomika sowka221

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    2
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

3 plików
1,54 MB




muminek.22

muminek.22 napisano 8.01.2010 16:34

zgłoś do usunięcia
Zapraszam Również Na Mojego Chomika ( Filmy, Muzyka, Muzyka Biesiadna, Muzyka Dla Dzieciaczków, Mapy Do Nawigacjii, Budowa Witryn Internetowych, PSP I Wiele Innych) Aktualnie Jestem W Trakcie Wrzucania Programów Edukacyjnych Dla Dzieci, W Najbliższym Czasie Mnusta Gier Dla Dzieci, Gier, I Filmów (80 GB Gier i 340 Gb Filmów(. Zapraszam I Pozdrawiam.
nerad86850

nerad86850 napisano 27.03.2022 09:04

zgłoś do usunięcia
Super chomik
sasoy82574

sasoy82574 napisano 20.12.2022 04:57

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (3)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (3)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności