Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
behemot321
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 31.01.2019 22:11

  • pliki muzyczne
    445
  • pliki wideo
    1478
  • obrazy
    10361
  • dokumenty
    1532

16457 plików
306,27 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 55 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki:

* glony nori
* zakwaszony ryż shari

Sposób przygotowania:
Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej maty) zwiń w rulonik. Rulonik pokrój w plasterki. Futomaki robi się podobnie, z tym że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori.
Rodzje sushi maki (w zależności od dodatków): TUNA SALAD (z pastą z tuńczyka): Tuńczyka osącz na sitku, cebulę pokrój w drobne piórka, posól, odstaw na 30 minut. Zalej wrzątkiem, odcedź po 30 sekundach. Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem. KAPPA z ogórkiem. AVOCADO z pokrojonym awokado. OSHINKO z rzepą takuan. TEKKA z tuńczykiem. IBODAI z rybą maślaną. CALIFORNIA z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem. REVERS z łososiem, awokado, kawiorem. VEGETARIAN z warzywami

z chomika Zeeb

  • 45 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki:
1 sandacz (ok.1,5 kg)
1 pęczek zielonej pietruszki
1 mała cebula
100 g masła
1 kieliszek białego wina
pieprz
olej
500 g pomidorów
2 filiżanki brązowego sosu
1 świeża papryka

Rybę przygotowaną jak zwykle, mięso oddzielić od ości i kręgosłupa, ściągnąć skórę, filety posolić i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Głowę i kręgosłup z ościami ugotować w dobrze osolonej wodzie. Wywar ten z taką samą ilością białego wina wylać na rybę, naczynie przykryć folią aluminiową i dusić filety w piekarniku. Posiekaną cebulę udusić na 50 g masła, dodać pomidory bez pestek, pokrojoną w krążki paprykę i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko to posolić i udusić do miękkości. Dodać brązowy sos, oprószyć pieprzem, połączyć z pozostałą ilością masła i niewielką ilością wywaru rybnego, jeszcze raz zagotować. Rybę ułożyć na półmisku i zalać powstałym sosem. Podawać na gorąco.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki na 5 porcji:

70-80 dkg filetów dorsza świeżego

cebula

papryka świeża, czerwona

olej do smażenia ryby

puszka pomidorów bez skórki

4 ugotowane ziemniaki

śmietanka 30% (200 ml)

łyżka masła

2 łyżeczki cukru

15 dkg ostrego sera żółtego

łyżka koncentratu pomidorowego


Etapy przygotowania:

1. Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, wcześniej obtaczając w mące.

2. Ziemniaki pokroić w grube plastry, posolić i posypać mieloną paryką, podsmażyć na rumiano na łyżce masła. Następnie wyłożyc na posmarowną masłem formę do zapiekania. Na ziemniaki położyć rybę.

3. Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, podlać szklanką wody, do gotującego się sosu wrzucić pomidory oraz pokrojoną paprykę, posolić, przykryć, dusić na wolnym ogniu 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier, posmakować i doprawić wg. uznania.

4. Sos przetrzeć blenderem, wlać śmietankę, wymieszać, posolić do smaku. Tak przygotowanym sosem zalać rybę, na wierzchu posypać startym serem, zapiekać ok 20-25 min w temp. 200 st.

z chomika Zeeb

  • 102 KB
  • 27 maj 13 12:30
0,5 kg płatów śledziowych
słoik śliwek w occie
1-2 cebule
0,5 słoika majonezu

Śliwki osączyć z zalewy
namoczyć w zalewie od śliwek śledzie na kilka godzin..
śledzie osączyć z zalewy, pokroić w dzwonka,ułożyć na półmisku, cebule
drobno posiekać, posypać śledzie.. na wierzch posypać pokrojone w paski
śliwki.. i rozprowadzić majonez

udekorować śliwkami i cebulą krojoną w piórko

z chomika Zeeb

  • 95 KB
  • 27 maj 13 12:30
Lub jak kto woli (śledź po żydowsku)

śledzie - ok 0,5 kg
cebula - 4 szt
koncentrat pomidorowy- słoiczek
keczup - 4 łyżki
sól pieprz

cebule pokroić na niezbyt drobno
zrumienić na oleju, dodać koncentrat i keczup, przyprawić solą i pieprzem
Śledzie pokroić w paski
układać warstwami śledzie i cebulę w szklanym naczyniu
udekorować cebulką krojoną w piórko

z chomika Zeeb

  • 91 KB
  • 27 maj 13 12:30
1 kg filetów z dorsza
1 kajzerka
3 cebule
4 ząbki czosnku
tarta bułka
4 jajka
2 łyżki kaparów
natka pietruszki
marchew

na galaretkę ok 0.5 l bulionu
żelatyna

Filety zemleć z namoczoną w mleku kajzerką,cebula i czosnkiem,
dodać posiekana marchew i resztę składników, przyprawić.
Uformować roladę, zawijając w gazę wysmarowaną masłem
i obwiązując sznureczkiem .
Włożyć do rondla, z wywarem z warzyw (marchewka,
pietruszka ,cebula... )+bulion z kostki i gotować 40 min. na małym ogniu.
roladę wystudzić... rozwinąć z gazy i pokroić w plastry
ułożyć na półmisku zalać galaretką z bulionu i żelatyny
udekorować dowolnie ... listkiem, jajkiem kwiatkiem z warzyw itp

z chomika Zeeb

  • 85 KB
  • 27 maj 13 12:30
kawałek łososia 30-40 dkg

4-5 łyżek śmietany 18% lub lepszej
7,5 dkg sera białego
sól pieprz
łyżeczka mąki
ziołowe ziarenka smaku

Łososia posolić, ugotować na parze.
Śmietanę wymieszać z mąką i pokruszonym serem,
doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami smaku
zagotować..
Sos wyłożyć na półmisek
ułożyć kawałki łososia i udekorować dowolnie
Podawać na ciepłą przystawkę lub z ziemniakami na obiad

z chomika Zeeb

  • 85 KB
  • 27 maj 13 12:30
Filety pangi
sól
pieprz
3 łyżki mąki
olej do smażenia

Mąkę wymieszac z solą i pieprzem, panierowac rybę i smazyc na rumiany kolor

Sos winogronowy

20 dkg. winogron (lepsze są zielone, bo mają mniej ziarenek)
5 dkg, mielonych migdałów
1 szkl. śmietany
0,5 szkl. bulionu z kostki
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru

Winogrona wycisnąc ze skórek wrzucić na tłuszcz po smażeniu ryby, dodac migdały i zagotowac ok 3 min.
śmietanę wymieszac z bulionem i mąką, dodać do sosu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając..
doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem..

Podawac polewając rybę z ziemniakami posypanymi natką lub koperkiem i do do tego podać kiść winogron ..

z chomika Zeeb

  • 14 KB
  • 27 maj 13 12:30
Śledź na słodko
Składniki:

* 4 platy śledzia w kawałkach
* szklanka czerwonego wina
* pół szklanki czerwonego octu winnego
* 30-40 gram brązowego lub białego cukru
* 3-4 goździki
* 2cm cynamonu
* 2-3 kardamony
* kilka ziarenek czarnego pieprzu
* skórka pomarańczy
* czerwona cebula

Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać.

Moje uwagi jeszcze:

Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.

z chomika Zeeb

  • 12 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
- liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki cukru
Dekoracja:
- koperek i natka
czytaj dalej


Przygotowanie:

1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka.
2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby.
3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką.
Czas przygotowania: 40 minut

z chomika Zeeb

  • 12 KB
  • 27 maj 13 12:30
Jak przyrządzić?
1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.

2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.

3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.

Jak podawać?
Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.

z chomika Zeeb

  • 11 KB
  • 27 maj 13 12:30
Jak przyrządzić?
Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia.

Sposób przyżądzania:
Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź.
Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody.
Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito.
W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut).
Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna).
Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).

z chomika Zeeb

  • 12 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki na 8 porcji:

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:
czytaj dalej


Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki.
Czas przygotowania 30 minut

z chomika Zeeb

  • 13 KB
  • 27 maj 13 12:30
Składniki:

* 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki
* 300g śmietany 22%
* cebula
* 2 winne jabłka
* tarty chrzan ze słoiczka
* pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy)
* pieprz, sól, sok z cytryny

Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.

z chomika Zeeb

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    14
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

14 plików
0,69 MB




ginger.86

ginger.86 napisano 15.09.2015 18:31

zgłoś do usunięcia
SERIALE 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 4.10.2015 20:24

zgłoś do usunięcia
----------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
NajnowszeFilmy-2016

NajnowszeFilmy-2016 napisano 18.10.2015 22:55

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM

 

XXX +18! - KLIKNIJ
koral61

koral61 napisano 2.09.2017 12:45

zgłoś do usunięcia
Audiobooki spakowane,czytane przez profesjonalnych polskich lektorów. Thrillery,sensacja,kryminały. Filmy z lektorem polskim. Zapraszam do pobierania.
HoldFastUp

HoldFastUp napisano 18.03.2018 16:58

zgłoś do usunięcia

Hasło To: 123456

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

helenag142

helenag142 napisano 9.09.2018 13:03

zgłoś do usunięcia
UM BOM FINAL DE SEMA PR7JRC_ZEZITO> " ''Até amanhã Volte Sempre ESTAMOS JUNTOS

PEÇA SUA MUSICA - ZEZITO PESQUISA - ZEZITO POSTA - UM BOM FINAL DE SEMANA

Contador de visitas
vagilaw468

vagilaw468 napisano 9.01.2023 05:34

zgłoś do usunięcia
Super chomik
vagilaw468

vagilaw468 napisano 14.05.2023 08:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności