taką sałatkę warzywną
8kg ogórków
1kg marchwi
1kg cebuli
1kg kapusty
Ogórki obrać,pokroić do miski i zasypać solą(trochę by puściły sok)
marchew obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na wrzątek na 3 minuty,potem odcedzić
cebulę pokroić zasypać solą,kapustę poszatkować i też solą posypać.
I to niech tak postoi ze 4 godzinki,można więcej.[Wszystko musi być w osobnych miskach lub garnkach ]w tym czasię robię zalewę octową:
zalewa:
3szkl.wody
1szkl.octu(można trochę mniej)
pół szkl.cukru
kilka ziaren ziela angiel.
kilka liści laurowych
3łyżeczki gorczycy
Ogórki i całą resztę odcisnąć,wymieszać.dodać odcedzoną i wystudzoną zalewę.Włożyć do słoików i gotować jakieś 20 minut.To nasz przepis rodzinnyi uwielbiamy tą sałatkę!
Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka
Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.
Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).
Potrzebne nam będą jeszcze:
* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części
Zalewa na 1 litr wody:
* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli
Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.
Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzacja:
Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka
Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.
Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).
Potrzebne nam będą jeszcze:
* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części
Zalewa na 1 litr wody:
* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli
Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.
Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzacja:
Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Sałatka szwedzka
Składniki
* ogórki 4 kg
* cebula 3 sztuki duże
* marchew 5 sztuk średnich
* czosnek 5 ząbków
* ocet 10% 1 szklanka
* oliwa 1 szklanka
* natka pietruszki posiekana 1 garść
* pieprz w ziarnach 3 łyżki
* sól 2 łyżki płaskie
* cukier 1,5 łyżki płaskie
* papryka czerwona 1 sztuka duża
* woda 1,5 litra
Sposób przyrządzenia
Ogórki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce o grubych "oczkach". Paprykę pokroić w słupki, czosnek zmiażdżyć w prasce. Dodać przyprawy, olej i wymieszać. Nakładać do słoików,zalać zalewą z wody, octu, soli i cukru. Pasteryzować 5 minut.
« poprzednia stronanastępna strona »
Jajka w sosie tatarskim
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.
z chomika zosia225
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym
0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
4 korniszony
mały ketchup
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
pół papryki-jeżeli ktoś lubi
szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku
Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.
z chomika zosia225
SAŁATKA Z MAKARONEM
1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
z chomika zosia225
Gyros-sałatka niewarstwowa
4 udka drobiowe
1 kapusta pekińska
0.5 l słoiczek papryki konserwowej
0,5 l słoiczek ogórków konserwowych
puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi)
cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu)
Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy)
Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem.
Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.
z chomika zosia225
Makaronowa z koperkiem
30-40 dag makaronu muszelki lub kółeczka
2 zielone ogórki pokrojone w kostkę
30-40 dag szynki lub innej wędliny
1 czerwoną i żółtą paprykę(może byc konserwowa)
1 puszkę czerwonej fasoli(pokroic na połówki)
2-3 łyżki koperku(może byc mrożony)
doprawic ziarenkami smaku i pieprzu(jeżeli ktoś lubi można dodac czosnku)wymieszac z majonezem.
z chomika zosia225
Surówka z porów
2-3 pory-białe części
2 marchewki
2 jabłka
majonez,jogurt,śmietana -do wyboru
sól,cukier,pieprz-wszystko do smaku
Pory myjemy,przekrawamy wzdłuż i kroimy w talarki(jeżeli ktoś nie znosi surowego pora radzę sparzyc gotującą wodą,a zrobi się łagodniejszy).Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do pora.Mieszamy,doprawiamy do smaku wybranymi produktami.
z chomika zosia225
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.
z chomika zosia225
Przepis - Kiszona kapusta gotowana do obiadu
SKŁADNIKI:
* Kapusta kiszona ok 1kg
* smalec z skwarkami
* kawałek gotowanego boczku
* kminek
* pieprz ziolowy
* sol
* liśc laurowy
* ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kszona pluczemy i wkladamy do garnka , podgotowujemy , jesli nadal jest za kwaśna odlewamy wodę i dolewamy świeżej , dusimy dodając liśc laurowy 2-3 sztuki ziele angielskie kilka ziaren oraz 2 łyżki smalcu ze skwarkami oraz pieprz sol do smaku oraz kminek , boczek kroimy w kostke i podpiekamy wkładamy do kapusty i dusimy około godziny , zagęszczamy mąką pszenną i podajemy jak dodatek:)
z chomika zosia225
Łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało)
500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
2 cebule
10-12 pieczarek
laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska)
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz, kminek, chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.
Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.
Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
z chomika zosia225
Zasmażka do kapusty
na patelni rozpuszczasz w zaleznosci od upodobań:
masło, smalec lub uzywasz oleju oliwy co ci tam smakuje...
w ilosci hmm trudno wyliczyć ale masła czy smalcu to tak ze 2 łyzki
a następnie wsypuje sie do tłuszczu makę tak zeby uzyskać konsystencje
smietany...i BEZ grudek !!
a nastepnie sa juz 2 szkoły..
- chlup to do garnka..
lub najpierw rozprowadzic odrobina wywaru i do garnka (pilnowac żeby grudek
nie było)
Jest jeszcze zasmazka bez smażenia polega na wymieszaniu mąki z masłem i w
takiej postaći mozna to dodawać do potraw..
zamiast masła może olej lub oliwa być..
IMO do młodej kapusty pasuje zasmażka na świerzutkich skwareczkach..
z chomika zosia225
Faworki
Składniki
* spirytus 2 łyżki
* cukier puder 2 łyżki
* śmietana kwaśna 125 ml
* żółtka 2 szt
* jajko 1 szt
* mąka 250 g
* olej 1 do smażenia
* cukier puder 1 do posypania
Sposób przyrządzenia
Mąkę zagnieść z jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem. Dodać spirytus, wyrobić do połączenia składników. Ciasto wygniatać kilka minut, podsypując mąką. Ma być gładkie i elastyczne. Wybijać wałkiem, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Rozgrzać dobrze olej. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Uformować faworki: wykroić paski długości 12cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Koniec paska przewlec przez nacięcie.
Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć, aż się lekko zarumienią; odwrócić i zarumienić z drugiej strony, osączyć na papierowym ręczniku.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 40 faworków.
Smacznego :)
z chomika zosia225
"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. Ciasto na nie różni się od tych tradycyjnych, swoją piankową konsystencją, dzięki dodaniu ubitych białek. W smaku są bardzo puszyste, mięciutkie, do konfitury wręcz wymarzone :), bardzo Nam smakowały :). Polecam !:)
Składniki na ok. 7 naleśników:
* 2 jajka
* 3 czubate łyżki mąki tortowej
* ¾ szklanki mleka
* 3 łyżki wody
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z ulubioną konfiturą.
Farsz jabłkowo – żurawinowy:
* 3 jabłka
* 50 g żurawiny
* sok z ½ cytryny
* 2 łyżki cukru
* 1 pełna łyżeczka masła
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości.
Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut.
Smacznego :)
Naleśniki z pianą
z chomika zosia225
Naleśniki z serkiem ... »
Klasyczne naleśniki z białym serem
Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze. A że zaczął się Naleśnikowy Tydzień 2, dzisiaj jemy naleśniki ;)
Klasyczne naleśniki z białym serem
Naleśniki zawsze robię "na oko", ale na potrzeby naleśnikowego wpisu raz w życiu wymierzyłam proporcje na ok. 8 naleśników :)
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* niepełna 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
* 1 jajko
* ćwierć łyżeczki soli
Na nadzienie:
* ok. 30-40 dag białego sera półtłustego
* 1-1,5 łyżki cukru
* ćwierć łyżeczki cynamonu
* mały jogurt naturalny lub ok. 4-5 łyżek śmietany
Najpierw robimy nadzienie: twaróg miażdżymy w miseczce widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Ciasto: mieszamy razem jajko, mleko i wodę gazowaną. Dodajemy sól, a następnie intensywnie mieszamy dodając mąkę, żeby nie utworzyły się grudki. Na małej, okrągłej patelni rozgrzewamy olej (troszeczkę, dosłownie do zwilżenia patelni) i chochelką równomiernie rozlewamy masę. Smażymy z obu stron do zbrązowienia (po każdym naleśniku ponownie dodajemy i rozgrzewamy odrobinę oleju).
Zawijanie zależy już od kucharza ;) Ja te z serem zawijam zawsze w ruloniki z nadzieniem pośrodku, ale można nadzienie rozłożyć równomiernie i zawinąć, albo złożyć w trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosem waniliowym (osobiście polecam to drugie).
z chomika zosia225
NALEŚNIKI Z SEREM
ciasto:
2szkl. mąki
1szkl. mleka
1szkl. wody
2jajka (dodatkowo można dodać białko pozostałe z przygotowania nadzienia)
sól
1-2łyżki oleju
nadzienie:
200g twarogu półtłustego
150g sera Capresi
1żółtko
1op. cukru waniliowego
2-3łyżki śmietany
kilka łyżek cukru
wykonanie:
z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki. Konsystencją powinno przypominać śmietankę. Smażyć cienkie naleśniki. Składniki nadzienia również połączyć ze sobą, cukru należy dodać wedle własnego uznania.
Naleśniki smarować warstwą serowej masy pozostawiając brzegi wolne od sera. Skłać naleśniki według uznania. Przed podaniem zaś najlepiej podsmażyć na odrobinie oleju aż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
naleśniki z serem
z chomika zosia225
Składniki
* Farsz:
* 500 g ziemniaków
* 2 średnie cebule
* 250 g twarogu (oczywiście najlepiej tłustego :-))
* 2 łyżki oliwy
* 1 jajko
* sól, pieprz
* Naleśniki:
* 300g semoliny
* 250ml maślanki
* 250 ml wody
* 2 jajka
* sól
* słonina do smażenia
Sposób przygotowania
1.
Farsz: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, ale nie pozwolić, żeby zbytnio zbrązowiała. Do wystudzonych ziemniaków dodać cebulę, twaróg, jajko, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę.
2.
Naleśniki: Jajka rozbić mikserem, dodać maślankę, wodę, następnie powoli dodawać mąkę, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietanki. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko słoninką, smażyć cienkie placki z obu stron.Naleśniki na semolinie i maślance wychodzą dość pulchne i delikatne.
3.
Można oczywiście zrobić je w sposób tradycyjny, czyli ze zwykłą mąką pszenną i mlekiem.
4.
Na każdym naleśniku kładziemy ok 2 łyżek farszu i zwijamy w rulony. Podsmażamy na maśle i podajemy koniecznie ze śmietaną!
5.
Smacznego!
z chomika zosia225
Składniki:
na ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* ok. 1 szklanki ciepłej wody
farsz:
* 5-7 ziemniaków
* 250 g twarogu
* 1 posiekana cebula
*
sól, pieprz
*
cebula do podania
Przygotowanie:
Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki.
Na patelni smażymy cebulkę. Ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).
Podsmażyć drugą cebulkę i posypać nią ugotowane pierogi. Podawać ciepłe.
z chomika zosia225
* 1/2 litra mleka
* 2 jajka
* 3 szklanki mąki
* 1/2 kostki drożdży
* 1 łyżka cukru
* trochę soli
Przepis na racuchy: Drożdże wymieszać z cukrem. Zalać ciepłym mlekiem (około 1/2 szklanki). Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko i wyrośnięte drożdże. Na końcu dodać ciepłe mleko i wymieszać łyżką.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiany kolor.
z chomika zosia225
kładniki:
Ciasto:
½ kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru
2 ½ szklanki kwaśnego mleka
sól
3 duże jabłka (około 60 dag)
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do niej jajka, cukier, kwaśne mleko i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Wymieszać.
Smażyć racuszki na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
z chomika zosia225
Składniki
* 8 "kopiastych" łyżek mąki
*
* 3 łyżeczki cukru waniliowego
*
* szczypta cynamonu (jak ktos lubi to można dać więcej!)
*
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*
* o 200 ml mleka
*
* 1 jajko
*
* pokrojone jabłuszko (wg uznania)
*
* olej do smażenia
Sposób przygotowania
1.
Wszystko razem dobrze mieszamy.ciasto musi być "gęstawe",na koniec dodajemy jabłka,jesli ktoś je wcześniej obrał, zalecam skropić sokiem z cytrynki.wkłądamy łyżką na rozgrzany olej,formujemy placuszki:) nich się pięknie rumienia z dwóch stron.
2.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem(oj obficie!) ja to lubię z dżemikiem porzeczkowym domowej roboty:)
z chomika zosia225
« poprzednia stronanastępna strona »
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder