Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
aniolek915
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Angelika

widziany: 22.10.2022 21:08

  • pliki muzyczne
    513
  • pliki wideo
    19
  • obrazy
    282
  • dokumenty
    8

975 plików
29,69 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 1,6 MB
  • 16 sty 14 12:47
  • 1,8 MB
  • 16 sty 14 12:47
Składniki:
- 1,5kg kapusty kiszonej
- 500g wieprzowiny (łopatką, od szynki itp.)
- 500g wołowiny bez kości
- 500g gotowej szynki lub innej wędzonki – mogą być okrawki
- 500g różnych kiełbas
- 12 suszonych grzybów – mogą być podgrzybki
- 10 śliwek suszonych bez pestek
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka cukru (może być miód)
- 150ml czerwonego wina
- sól, pieprz
- Ew. 50-100g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Kiszona kapustę kroimy i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotujemy ok. 1 godziny. Osobno w małej ilości wody gotujemy suszone grzyby. Gdy są miękkie kroimy je w paski i wraz z wywarem dolewamy do gotującej się kapusty. Przygotowujemy mięsa. Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu na złoty kolor, podlewamy winem i dusimy ok. 30 minut. Osobno smażymy pokrojona szynkę i kiełbasę wraz z posiekana cebulę. Wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę dorzucamy do garnka, w którym gotujemy kapustę. Gotujemy co najmniej godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy śliwki pokrojone w paseczki (jeżeli śliwki są słodkie, to możemy zrezygnować z dodatku cukru, czy też miodu), dodajemy resztę czerwonego wina. Słodzimy cukrem lub miodem. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany. Jeżeli chcemy przyspieszyć proces dojrzewania bigosu, to możemy dodać koncentrat pomidorowy.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:47
Składniki:
- 1 pstrąg na osobę
- sok z połowy cytryny lub 25ml białego wytrawnego wina
- po pół pęczki natki pietruszki i mięty lub innych świeżych ziół (koperek, tymianek, estragon)
- łyżka masła
- sól

Przygotowanie:
Rybę patroszymy, wyrywamy skrzela, myjemy, solimy i skropimy sokiem z cytryny lub winem. Do środka wkładamy masło i zioła. Rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu lub na żarze z ognia. Pieczemy w zależności od wielkości ryby od 10 do 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę. Rybę serwujemy z gorącymi grzankami, które można posmarować masłem ziołowym, ewentualnie z dodatkiem czosnku.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:47
Składniki:
- na jedną osobę: 1 kotlet z karkówki ok. 150g
MARYNATA:
- 25ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, oleju, piwa, musztardy i pozostałych przypraw (pieprzu, soli, majeranku, papryki i czosnku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru.
  • 1,8 MB
  • 16 sty 14 12:46
Składniki:
- 500g makaronu rurki lub innego zgodnie z upodobaniami
- 3-4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 20 oliwek
- 100g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Czosnek siekamy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i także drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Dodajemy pomidory i fetę. Gdy ser się rozpuści wsypujemy oliwki i przyprawiamy do smaku. Makaron mieszamy z sosem i serwujemy.
  • 1,9 MB
  • 16 sty 14 12:45
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:45
Składniki:
- 750g mielonego mięsa
- 1 bułka
- 150ml mleka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 250ml śmietany
- kilka łyżek świeżo utartego chrzanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobna kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mięso mielone, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następna porcję. Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, ryżem, kaszą albo z ziemniakami i surówką z marchwi. Jeżeli chcemy, możemy nadziewać pulpety ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.
  • 1,9 MB
  • 16 sty 14 12:44
Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 1 ogórek
- 200g sera feta
- 20 oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory pokrój w ósemki, obrany ogórek i ser w grubą kostkę, cebulę w talarki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do oliwy dodaj ocet lub sok z cytryny, sól, pieprz i posiekaj czosnek. Dokładnie wymieszaj i tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Odstaw w chłodne miejsce, żeby nabrał smaku.
  • 1,5 MB
  • 16 sty 14 12:44
Składniki:
- 3 ugotowane marchewki
- pół ugotowanego selera
- 2 ugotowane pietruszki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 3 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 obrane kwaśne jabłko
- 300g groszku konserwowego lub kukurydzy
- 1 cebula
- 250g majonezu
- sól, pieprz
- ew. 2 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie ugotowane warzywa, ogórki, jabłko i jaja kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę lub groszek i pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy. Polewamy majonezem i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:44
Składniki:
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kwaśne jabłko
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- pół puszki zielonego groszku
- pół kurczaka pieczonego lub wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w rosole lub w osolonej wodzie. Po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę. Kroimy również ogórki i jabłko. Dodajemy groszek. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Do majonezu dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zalewamy pokrojone warzywa i kurczaka. Delikatnie mieszamy.
  • 1,6 MB
  • 16 sty 14 12:43
Składniki:
- 500g ugotowanego makaronu (rurek, kokardek lub muszelek); może być makaron sojowy lub ryżowy
- 200g chudej wędliny lub szynki
- 200g żółtego sera
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 duża cebula
- 100g kukurydzy konserwowej
- 4 strąki papryki konserwowej
- 100g ogórków konserwowych (mogą być korniszony)
- 1 ząbek czosnku
- 100ml jogurtu naturalnego
- 100g majonezu
- 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
- szczypta soli i cukru, pieprz
- pęczek dymki lub szczypiorku – do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kropimy w kostkę, paprykę w paski, dodajemy kukurydzę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Z jogurtu, majonezu, musztardy i posiekanego czosnku robimy sos, którym zalewamy całość. Doprawiamy całość solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:43
Składniki:
- 1kg schabu środkowego
- 100ml oleju
- 100g mąki
- sól, pieprz
SAŁATKA:
- 1 główka sałaty lodowej lub mieszanka różnych sałat
- 50ml oliwy
- 25ml soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki cukru
- sól
SOS:
- 500g pieczarek lub boczników
- 100ml wywaru
- 30g masła
- 30g mąki
- 1 cebula
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotlety. Zbijamy je delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy sola i pieprzem, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem, gotujemy aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z maki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mięso panierujemy w mące, następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do rondla z sosem i razem kilka minut dusimy. Sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawy i tak powstałym sosem zalewamy sałatę. Mieszamy. Potrawę serwujemy z ziemniakami lub ryżem.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:42
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti
- 100-150g chudego boczku wędzonego
- 3-4 żółtka
- 250ml śmietany kremówki lub tortowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta rozmarynu
- 100g parmezanu lub innego ostrego sera
- oliwa
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.
  • 1,8 MB
  • 16 sty 14 12:42
  • 1,6 MB
  • 16 sty 14 12:41
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- folia aluminiowa do zawinięcia

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, wytrzyj do sucha, natnij na górze i zwiń każdy oddzielnie w folię aluminiową. Połóż na grillu, na niedużym ogniu. Piecz około godziny. Oczywiście jest to przepis najbardziej prymitywny, ale zachęcam, jak zawsze do różnych modyfikacji. Dobrze jest większe ziemniaki wcześniej podgotować (ok. 15 minut) bo nie tylko nie tracą one nic ze swoich wartości, ale oszczędzają też nas czas. Możemy przygotować do ziemniaków sos czosnkowy lub możemy przygotować bejcę, w której zanurzymy ziemniaki na pół godziny przed zawinięciem ich w folię. Bejcę przygotowujemy z bardzo różnych składników, przede wszystkim z oliwy – 125 ml na kilogram ziemniaków, roztartego czosnku, posiekanych ziół i przypraw: soli i pieprzu. Dobrze jest do oliwy dodać łyżkę dobrej musztardy, świeżą kolendrę i posiekaną cebulę. Zapewniam, że jest to tylko i wyłącznie kwestia indywidualna upodobań, każde rozwiązanie jest dobre, bo ziemniaki z grilla są po prostu pyszne.

SOS CZOSNKOWY:
- 250ml śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypta cukru pudru
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj, utrzyj z odrobiną soli i połącz ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  • 1,7 MB
  • 16 sty 14 12:41
Składniki:
- 1,5l wody
- ćwiartka z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 3 średnie marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 100g fasolki szparagowej – może być mrożonka
- 250g włoskiej kapusty
- 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki masła lub oliwy
- sól
- Ew. 2-3 kostki rosołowe

Przygotowanie:
Możemy dodać fasole gotowana lub z puszki, cząstki kalafiora lub brokuła, cukinia, pół łyżki suszonej bazylii, ćwierć łyżki suszonego rozmarynu, liść laurowy. Warzywa myjemy, jeżeli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i fasolkę szparagową, smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię, poszatkowaną kapustę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy pokrojone pomidory. Zalewamy wywarem ugotowanym na kurczaku. Teraz możemy ewentualnie kalafior, brokuły, fasolę. Wkładamy do zupy zioła w saszetce i wszystko razem gotujemy 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku. Jest to przepis na gęstą całoroczną zupę jarzynową. W podobny sposób możemy gotować lekką zupę z warzyw wiosennych. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
  • 1,8 MB
  • 11 sty 14 13:50
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 500g filetów z ryby morskiej: mintaj, sandacz, miętus
- 1 cebula
- 125ml mleka
- 1 czerstwa bułka lub (uwaga!) ok. szklanki ugotowanej soczewicy
- 125ml śmietany
- 125ml białego wytrawnego wina
- 400ml wywaru (może być z kostki)
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- pęczek kopru
- 30g mąki
- 40g masła
- 20ml oleju
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy głąb, rozdzielamy liście i blanszujemy je lub gotujemy całą główkę kapusty, ale nie dłużej niż 5 minut. Uwaga! Gotujemy soczewicę lub moczymy bułkę w mleku. Filet pieczemy (najlepiej w folii) lub siekamy na surowo. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Mieszamy ze sobą posiekane filety, cebulę, posiekany koperek i odciśnięta bułkę lub ugotowaną soczewicę. Doprawiamy. Farsz nakładamy na liście i ciasno zwijamy. Układamy gołąbki jeden obok drugiego w szerokim rondlu lub na patelni. Dodajemy łyżkę masła, wino, wywar, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i dusimy 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Z masła i mąki przygotujemy zasmażkę i dodajemy do wywaru. Mieszamy. Na koniec dolewamy śmietanę.
  • 1,7 MB
  • 11 sty 14 13:49
Składniki:
- 1kg karkówki, ewentualnie karkówka z zalewy
- 300-400ml jogurtu naturalnego
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny i skórka otarta z połowy cytryny
- sól, pieprz
- ewentualnie 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:
Czosnek siekamy i ucieramy z odrobina soli. Każdy kotlet z karkówki przyprawiamy do smaku pieprzem, sola, czosnkiem i ewentualnie curry. Polewamy całość sokiem z cytryny, posypujemy otartą skórką z cytryny i zalewamy jogurtem naturalnym tak, by mięso było przykryte. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Bezpośrednio przed pieczeniem kotlety otrząsamy z nadmiaru jogurtu i grillujemy po 5 minut z każdej ze strony. Takie kotlety możemy również usmażyć na patelni. Jeżeli używamy karkówki z zalewy, to ja przed pieczeniem otrząsamy z nadmiaru zalewy i grillujemy.
  • 1,7 MB
  • 11 sty 14 13:49
Składniki:
- 2 kiełbaski cienkie, 1 grubsza
- 2 parówki lub 2 serdelki (w sumie ok. 1 kg kiełbas)
SOS POMIDOROWY:
- 250ml wywaru (może być z kostki)
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku i oregano
- ewentualnie łyżka śmietany
SOS MUSZTARDOWY:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy
- 100ml białego wytrawnego wina
- 125ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
BEJCE:
- olej z curry
- olej z ostre papryką
- olej z miodem
DODATKI:
- plasterki boczku
- śliwki suszone
- kawałki ananasa
- plasterki cebuli

Przygotowanie:
W rondelku postawionym na grillu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, do którego dodajemy przyprawy. Na koniec można sos zaprawić łyżką śmietany. W drugim rondlu przygotowujemy sos musztardowy. Robimy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją winem wymieszanym z musztardą, dodajemy wywar mięsny i przyprawy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Przypominam, że w przypadku zagęszczonych sosów lepiej żebyśmy stali nad sosem i go mieszali, niż robili nowy, gdy ten nam się przypali. Teraz mamy dwie możliwości. Osobiście nie lubię parówek i serdelków z grilla. Nawet do wariantu typu hot dog dodaję delikatne kiełbaski wieprzowe, a nie parówki. Dlatego proponuje kompromis. Parówki lub serdelki możemy włożyć do rondelków z sosami na 10 minut i postawić z boku grilla, a obok na ruszcie smażyć inne kiełbaski. Przed podaniem wyjmujemy parówki i serdelki na talerze, a sos serwujemy osobno. Co do pozostałych kiełbas przygotować inny mix kiełbasiany. Kiełbasy na ruszcie możemy smarować glazurą na bazie miodu, możemy smarować olejem wymieszanym z ostra papryką, czy olejem z curry. Do tego część kiełbasy możemy zawinąć w plastry boczku, czy pod koniec grillowania ułożyć na nich plasterki sera. Kiełbaski przeznaczone do posypania serem powinno po upieczeniu przełożyć na tackę aluminiową, posypać serem i odłożyć na bok grilla, żeby ser się tylko rozpuścił. Jako dodatek do kiełbas proponuję śliwki suszone owinięte boczkiem, spięte wymoczonymi wykałaczkami i grillowane bezpośrednio na ruszcie. Nie podaję czasu grillowania kiełbas bo to zależy od ich grubości i konsystencji. Z krótszych kawałków kiełbasy możemy zrobić szaszłyki z ćwiartkami cebuli, kawałkami ananasa i jabłka. Porcję wdajemy w miarę dochodzenia kiełbas na grillu. Na stole stawiamy nasze sosy, pieczone śliwki z boczkiem i różne sałatki.
  • 1,6 MB
  • 11 sty 14 13:48
Składniki:
- 300g mąki
- 5 jajek
- 500ml mleka
- 100ml soku pomarańczowego
- pół paczki cukru waniliowego
- 50g masła
- 1 kieliszek wódki
- słonina do smażenia
SOS:
- 4 duże pomarańcze
- 50g masła
- 30g cukru pudru
- 50g likieru pomarańczowego
- 1 cytryna
- dodatkowo 25g brandy do podpalenia

Przygotowanie:
Do mleka wsypujemy cukier, wbijamy jajka, miksujemy stopniowo dosypując mąkę, na koniec dodajemy alkohol i sok pomarańczowy. Ciasto mieszamy dokładnie i zostawiamy na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną smażymy bardzo cienkie naleśniki z obu stron. Cytrynę i pomarańcze obieramy ze skórki, oczyszczamy z błony i dokładnie rozgniatamy. W rondlu topimy łyżkę masła, dodajemy cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolewamy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy, skrapiamy brandy i flambirujemy (podpalamy) na patelni. Zalewamy podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym.
  • 1,6 MB
  • 11 sty 14 13:48
Składniki:
- 4 filety z pangi
- sok z 1 cytryny
- 30g masła
- 100-150g drobno startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 50ml oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- ewentualnie świeże lub suszone zioła do wyboru: tymianek, mięta pieprzowa, pietruszka lub koperek

Przygotowanie:
Filety (rozmrożone, odsączone i osuszone ręcznikiem papierowym) nacieramy drobno posiekanym czosnkiem (I ząbek) i przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie nacieramy brytfankę drugim ząbkiem czosnku oraz oliwą lub olejem. Układamy na dnie filety i zapiekamy je przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy półmisek, posypujemy rybę startym żółtym serem i układamy na każdym kawałku wiórki masła. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut. Taka ryba najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką.
  • 1,7 MB
  • 11 sty 14 13:47
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100g chudej szynki
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 100g masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ucieramy masło z sokiem z cytryny. Szynkę siekamy dość drobno. Jajka siekamy i mieszamy ze śmietana, dodajemy je do szynki i masła. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki.
  • 1,7 MB
  • 11 sty 14 13:47
Składniki:
- 800g piersi kurczaka
- 500g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 150ml wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżki przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa lub masło
- cukier
- sol, pieprz
- majeranek
- ewentualnie po 1 łyżeczce: tymianku i skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkładamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobina soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażaniu mięsa i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory i doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami: majeranek i ewentualnie tymianek. Oczywiście można dodać inne zioła według upodobań, np. oregano czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (dobrze jest dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i skórkę otartej cytryny). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub same udka). Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    53
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

53 plików
88,39 MB




kewetah401

kewetah401 napisano 31.10.2022 08:54

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nerad86850

nerad86850 napisano 16.11.2022 21:20

zgłoś do usunięcia
Super chomik
gacenag360

gacenag360 napisano 28.05.2023 03:59

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności