Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
amol15
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Weronika

widziany: 19.01.2024 20:36

  • pliki muzyczne
    186
  • pliki wideo
    639
  • obrazy
    5296
  • dokumenty
    640

7375 plików
198,42 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 15 KB
  • 19 lut 12 14:47
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 48 KB
  • 19 lut 12 14:47
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 19 lut 12 14:46
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Ciasto I:
5 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl mąki
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
20 dag kokosu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki

Masa:
5 żółtek
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
10 łyżek kawy Cappucino Classik

1,5 kostki masła

Dodatkowo
40 dag śliwek kalifornijskich
2 czekolady
Ciasto I:
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec.

Ciasto II:
Białka ubić dodać resztę składników i upiec.

Masa:
Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła.

Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu)
2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki.

Składanie:
Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa

z chomika white.and.black.flower

  • 235 KB
  • 19 lut 12 14:38

z chomika kala1935

  • 71 KB
  • 19 lut 12 14:37
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 11 KB
  • 19 lut 12 14:37
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 19 KB
  • 19 lut 12 14:37
CYCEK TEŚCIOWEJ.

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe:

5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki
rodzynki


Masa:

5 żółtek
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasia
6 łyżek cukru pudru
1lmleka


Wykonanie:

Placek makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30-40 min. Przekroić na pół.


Masa do przełożenia:

Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć "Kasię" z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.


Kolejność przekładania:

ciasto makowo-kokosowe - masa - ciasto makowo-kokosowe- masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt położyć rodzynkę - galaretka
Dodatkowo do masy można dodać pokrojoną drobno galaretkę, lub można wlać w środek według uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 19 lut 12 14:36
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM
Ciasto:
250 g Kasi
400 g mąki
150 g cukru
2 jajka
1 jajko rozkłócone
Masa makowa:
1 puszka masy makowej (900g)
2 jajka
140 g cukru pudru
2 łyżki kaszy mannej

Czas
pieczenia: ok. 40 min.
Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 19 lut 12 14:36
Cherii

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Pieczenie: 10 min.

Składniki

• I. Spód ciasta:
• 3 białka
• 2 paczki pokruszonych herbatników
• 1 paczka wiórków kokosowych
• 3 łyżki cukru
• 15 dag orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki krupczatki

• II. jeden cienki placek biszkoptowy

• III. Krem:
• 2,5 szkl. mleka
• 2 budynie wiśniowe
• 3 żółtka
• 1,5 margaryny
• ok. 1 szkl. cukru
• 2 wiśniowe galaretki
• 2 paczki delicji o smaku wiśniowym

• IV. Dowolna polewa

Etapy przygotowania

1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki.
Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec.

2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.

4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Krem podzielić na dwie części.
Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 66 KB
  • 19 lut 12 14:35
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 18 KB
  • 19 lut 12 14:34
AMOREK


Ciasto,które rozpływa się w ustach

Składniki :

1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO
2 JAJA
6 ŁYŻEK MĄKI
1 PŁASKA ŁYŻKA SODY

PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.
CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI .
DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,
A DO TRZECIEJ CZĘŚCI 2 ŁYŻKI SUCHEGO MAKU.


3 DUŻE ŚMIETANY 18 % /400 ML
/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY.


Opis przygotowania :

UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15 MIN.
/NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.
JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.
NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ
I GRUBO POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.

ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHŁODNE MIEJSCE.
/NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ/.
CIASTO MOŻE PATRZĄC NA SKŁADNIKI PREZENTUJE SIĘ MAŁO ,,ATRAKCYJNIE",ALE W SMAKU JEST TO PO PROSTU REWELACJA.

WAŻNE!!!
CIASTO ROZSMAROWUJEMY ŁYŻKĄ NA NIEPRZYWIERALNYM PAPIERZE DO PIECZENIA!!!

TEN PRZEPIS PODANY NA BLASZKĘ 24 cm x 28 cm.
ŚMIETANA NIE MUSI BYĆ DOBRZE UBITA, BO WSIĄKA DO CIASTA.JAK CHCECIE UBITĄ DOBRZE TO 30%

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 19 lut 12 14:33
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

  • 1,2 MB
  • 13 gru 11 14:30
pizza.gif

zachomikowany

  • 20 KB
  • 4 gru 11 14:43
SKŁADNIKI: 4 bułki, 20 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 1 łyżka koperku usiekanego, 1 serek topiony ( trójkącik lub 1/2 kwadratowego), 1/4 szklanki śmietanki słodkiej, sól, pieprz mielony, 8 łyżek utartego żółtego sera SPOSÓB WYKONANIA: Z bułek ściąć wierzchy. Wydrążyć środki. Pieczarki drobno usiekać i usmażyć na maśle na rumiano. Wlać śmietankę. Wsypać koperek. Włożyć serek topiony. Dusić, aż serek się rozpuści, a śmietanka trochę odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do bułek. Każdą posypać 2 łyżkami utartego żółtego sera. Zapiekać w piekarniku, aż ser na wierzchu się rozpuści.

zachomikowany

  • 83 KB
  • 24 lis 11 17:19

z chomika bbzielinska

  • 56 KB
  • 20 lis 11 21:02

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    411
  • obrazy
    189
  • pliki wideo
    16
  • pliki muzyczne
    0

632 plików
1,88 GB




anya-86

anya-86 napisano 10.09.2015 11:13

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
ginger.86

ginger.86 napisano 25.09.2015 19:47

zgłoś do usunięcia
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 4.10.2015 23:19

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
TRADITION

TRADITION napisano 15.10.2016 18:03

zgłoś do usunięcia
obrazek
halina21

halina21 napisano 25.11.2016 09:51

zgłoś do usunięcia
obrazek
FILMY.2017chomikuj

FILMY.2017chomikuj napisano 21.09.2017 13:14

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 16.03.2022 09:12

zgłoś do usunięcia
Super chomik
toyoga9536

toyoga9536 napisano 27.12.2022 15:17

zgłoś do usunięcia
Super chomik
krisluck60

krisluck60 napisano 8.05.2024 07:02

zgłoś do usunięcia

"Zaufanie do Boga jest podstawą Bożego porządku."

Wzywam Państwa do porządku! Chcę, żebyście prowadzili zdrowe, dobre życie, jak ustanowił to Bóg, i żebyście nie zadawali się z tym demonem, z tym złym duchem, żebyście, również nie godzili się z nim, nie tolerowali go, nie, żebyście odrzucili go od siebie! Kiedy to wszystko uczynicie, to przekonacie się, wtedy jest wszystko inaczej, o wiele piękniej, dopiero wtedy zaczyna się życie, tzn. dopiero wtedy Bóg zaczyna działać w człowieku. Porządek jest Bogiem. Porządek jest zdrowiem. ⋞♥⋟Bruno Gröning⋞♥⋟

obrazek

💌"Życzę błogosławieństwa Bożego we wszystkim i dla wszystkich" 💌

LeonxD7157

LeonxD7157 napisano 24.12.2024 08:56

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności