Czy chcesz zobaczyฤ zawartoลฤ tego folderu?
-
17781 -
282205 -
181154 -
12634
528563 plików
140972,19 GB
PORADY KULINARNE
Placek z owocami bฤdzie bez zakalca i kruchy,
jeลli:
- przed uลoลผeniem owocรณw posmarujemy powierzchniฤ ciasta ubitym biaลkiem i lekko oprรณszymy mฤ kฤ
lub:
- przed uลoลผeniem owocรณw posypiemy powierzchniฤ ciasta pลatkami ryลผowymi.
Blaty biszkoptowe pod ciasta z owocami nie namiฤknฤ , jeลli posypiemy je okruszkami z herbatnikรณw.
Babki pieczone w keksowych formach bฤdฤ miaลy podลuลผne, apetyczne pฤkniฤcie na ลrodku, jeลli przed wลoลผeniem do piekarnika posypiemy je przez ลrodek niewielkฤ iloลciฤ cukru.
Mleko nie wykipi jeลli wลoลผymy do garnka w ktรณrym siฤ gotuje - maลy talerzyk
Szczypta soli utrzymuje ลwieลผoลฤ mleka.
Wydobywa zapach z gotujฤ cych siฤ jabลek, zmiฤkcza je szybciej.
Przyspiesza ubijanie ลmietany i biaลek na krem.
Dodaje smaku kawie i herbacie.`
Odkwasza rabarbar i pozwala na uลผycie mniejszej iloลci cukru.
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
Dodaje smaku melonom, pomaraลczom i grapefruitom.
Zapobiega pฤkaniu jajek gotowanych.
ลwieลผe grzyby przez caลy rok. Grzyby uzbierane w lesie naleลผy wลoลผyฤ nieczyszczone do papierowej torebki, szczelnie zamknฤ ฤ i umieลciฤ w zamraลผarce. Gdy chcemy uลผyฤ, wystarczy wลoลผyฤ na pรณล godziny do zimnej wody i dalej postฤpowaฤ jak ze ลwieลผo uzbieranymi.
Rosรณล bฤdzie miaล ลadny kolor, jeลli do garnka wลoลผymy umytฤ ลuskฤ od cebuli.
Pomidory obierze siฤ ลatwiej, jeลli skรณrkฤ na spodzie natniemy na krzyลผ i dopiero potem zanurzymy we wrzฤ tku - skรณrkฤ wystarczy pociฤ gnฤ ฤ w miejscu naciฤcia.
Pomidory po sparzeniu wrzฤ tkiem naleลผy zanurzyฤ na chwilฤ w zimnej wodzie, a skorka zejdzie ลatwiej.
Buraki po ugotowaniu ลatwo obierzemy ze skorki, jeลผeli wyjฤte z gorฤ cej wody od razu zanurzymy w zimnej.
Kieลbasฤ parรณwkowฤ w sztucznej osลonce natychmiast po wyjฤciu z wrzฤ tku trzeba polaฤ zimnฤ wodฤ .Osลonka sama schodzi bez trudu
Kotlety bฤdฤ smaczniejsze jeลli do panierki z mฤ ki i buลki tartej dodamy starty ser ลผรณลty .
Ryby moลผna panierowaฤ, dodajฤ c do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i ลyลผkฤ oliwy.Panierka bฤdzie miaลa ลadny,zลoty kolor i nie bฤdzie odpadaลa z ryby ,jeลli potrawฤ usmaลผymy na wolnym ogniu.
Panierowane potrawy moลผna obtaczaฤ w ลredniej gruboลci kaszce kukurydzianej, zamiast w buลce tartej - bฤdฤ zลociste i chrupiฤ ce.
Ziemniaki bฤdฤ ลผรณลte i nie pociemniejฤ , jeลli do gotowania wsypiemy szczyptฤ przyprawy kurkuma.
Ziemniaki po ugotowaniu nie bฤdฤ suche jeลli przy odcedzaniu zostawimy w nich troche wody, w ktรณrej siฤ gotowaลy i dopiero wtedy ugnieciemy. Sposรณb do zastosowania szczegรณlnie wiosnฤ , kiedy uลผywamy tzw. starych ziemniakรณw.
Ryลผ nie przypali siฤ, jeลผeli zalejemy go od razu odpowiednia iloลciฤ wody i nie bฤdziemy mieszaฤ podczas gotowania.
Do ciasta naleลnikowego dodajemy 1-3 ลyลผek oleju - moลผna smaลผyฤ bez tลuszczu.
Solone ลledzie bฤdฤ delikatniejsze, jeลli do moczenia uลผyjemy mleka zamiast wody.
Mleko nie wykipi, jeลli tuลผ przed zawrzeniem wrzucimy do garnka maลฤ ลyลผeczkฤ.
Kawa bฤdzie miaลa swieลผy zapach, przechowywana w lodowce (przez krรณtszy okres) lub w zamraลผarce (na dลuลผej).
Mฤ ka mieszana z wodฤ nie bฤdzie siฤ ลฤ czyฤ w grudki,jeลผeli dodamy trochฤ soli.
Flaki bฤdฤ miaลy ลadny kolor, jeลli do gotujฤ cych siฤ flakรณw dodamy pรณล ลyลผeczki czerwonej sลodkiej papryki, zasmaลผonej na maลle lub oleju.
Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodajฤ c do niego szczyptฤ kawy rozpuszczalnej.
Przygotowujฤ c kotlety schabowe do smaลผenia, rozbijam je tลuczkiem po wลoลผeniu do torebki foliowej po mleku. Miฤso nie rozpryskuje siฤ.
Kalafior nie straci biaลej barwy w czasie gotowania, jeลli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.
Chleb dลuลผej zachowa ลwieลผoลฤ, jeลผeli bฤdzie przechowywany w zamkniฤtym naczyniu razem z surowym jabลkiem.
Sรณl nie zwilgotnieje, gdy do solniczki wลoลผysz kilka ziaren ryลผu.
Owoce uลoลผone na paterze dลugo zachowajฤ ลwieลผoลฤ, kiedy wลoลผymy miฤdzy nie kilka kasztanรณw.
Kotlety mielone nie rozpadnฤ siฤ, jeลli zamiast jajek dodamy do miฤsa
utartego surowego ziemniaka.
- sortuj wedลug:
-
0 -
67 -
0 -
0
67 plików
7,29 MB