reQXbSOU6CEaKcDPkX.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/1b0936fa3109753fdc47ff1d69e0d863d7e79214?url=http%3a%2f%2fbi.gazeta.pl%2fim%2f2%2f7445%2fz7445962Z.jpg)
"Najbardziej luksusową wśród przypraw jest szafran. Aby otrzymać pół kilograma potrzeba aż 50 do 75 tysięcy kwiatów krokusa. Przyprawa może mieć formę nitek lub proszku. Za najlepszy na świecie uważa się hiszpański szafran z La Manchy, którego ceny osiągają nawet tysiąc dolarów za kilogram. Przyprawa używana była już przez starożytnych i służyła jako barwnik, który nadawał intensywną żółtą barwę. Wystarczy bardzo mała ilość, by uzyskać wyrazisty kolor i smak potrawy. Jednak zbyt duża ilość szafranu może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Szafran idealny jest do przyprawiania owoców morza, zup, ryżu oraz ciast. Bardzo popularne były kiedyś w Polsce baby szafranowe, które przygotowywano na Wielkanoc."