Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.

Lucas_Bols.jpg

Likiery - Lucas_Bols.jpg
Download: Lucas_Bols.jpg

14 KB

(215px x 215px)

0.0 / 5 (0 głosów)
LUCAS BOLS

Rembrandt, van Gogh, tulipany, wiatraki i coffee shopy - to najczęstsze skojarzenia z Holandią. Jednak dla miłośników trunków Holandia to przede wszystkim kraj, gdzie powstała jedna z najsłynniejszych marek wódczanych - BOLS. Czar zamorskich kolonii, smak egzotycznych przypraw i korzeni, a przede wszystkim klimat portowego Amsterdamu - to wszystko zostało zaklęte w likierach BOLS. Marka ta jest uznawana za najstarszą funkcjonującą do dziś markę alkoholu, w Polsce znaną głównie dzięki wódce BOLS.

Historia firmy BOLS zaczęła się 1575 roku, kiedy to na przedmieściach Amsterdamu holenderski przedsiębiorca Lucas Bols uruchomił własną wytwórnię - Distillerin Lucas Bols - i rozpoczął produkcje likierów. Wykorzystywał w niej egzotyczne zioła, owoce i przyprawy przywożone przez holenderskich żeglarzy. Ponieważ tak oryginalnymi składnikami nie dysponowali konkurenci, Lucas Bols szybko stał się liderem ówczesnego rynku, a firma przez kolejne lata rozkwitała w rękach rodziny Bols.



W 1664 roku w destylarni rozpoczęto produkcję pierwszego destylatu ze słodu zbożowego z dodatkiem jagód jałowca, nazwanego Genever (Original Fine Dutch Gin), obecnie składnika wielu znakomitych drinków. Sam napój połączył również Lucasa Bolsa z innym wielkim człowiekiem epoki - malarzem Rembrandtem van Rijn. Obaj panowie byli sąsiadami i często spotykali się na degustacjach. Wynikiem tej znajomości była specjalna edycja jałowcowego destylatu „Rembrandt Genever", z widocznym na etykiecie wizerunkiem malarza.



W roku 1816 , wraz z wygaśnięciem rodu, firma została sprzedana, z zastrzeżeniem zachowania oryginalnej nazwy - Lucas Bols. Nowy właściciel, a został nim Gabriel Theodorus van Wout, otrzymał niezwykły spadek - ponad 250 oryginalnych rękopisów z przepisami na produkowane w destylarni specjały. W tym czasie najchętniej kupowanymi likierami z wytwórni BOLS były - Curaqao oraz Anisette. Większość z nich trafiała na eksport, choć likiery BOLS pijane były w wyższych sferach. Co ciekawe, „towarzyszyły" one kuluarowym negocjacjom w trakcie Kongresu Wiedeńskiego.



Z roku na rok sława marki BOLS rosła w siłę. W XIX wieku likiery BOLS były już znane w wielu krajach europejskich. Zaczęto wprowadzać nowe marki: Bokma, Hartevelt, Coebergh, Pisang Ambon, Goldstrike, Hoppe, Henkes.



W 1960 roku firma przeniosła się do miejscowości NiewVennep niedaleko Amsterdamu, a podczas uroczystości otwarcia nowej siedziby Jej Wysokość Królowa Juliana nadała wyrobom firmy nadzwyczajny zaszczytny przydomek Royal (tłum. Królewskie).

W 2000 roku firma została przejęta przez Rémy Cointreau, a w 2006 roku przez ABN AMRO Capital i powróciła do Amsterdamu. Aktualnie marka Bols jest obecna w ponad 110 państwach i słynie z największej na świecie bazy przepisów na koktajle. Większość z 60 klasycznych koktajli stworzył sam Lucas Bols.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Pierwszymi producentami likierów byli lekarze i mnisi, którzy wytwarzali je poszukując środków leczniczych. Aby zneutralizować gorycz swoich ziołowych eliksirów dodawali do nich cukru i miodu.

obrazek

Likiery to słodkie i gęste wódki gatunkowe, a więc napoje alkoholowe z dodatkiem cukru, środków aromatyzujących, wyciągów i destylatów roślinnych oraz owocowych, soków owocowych i olejków eterycznych. Zamiast cukru można do ich produkcji używać miodu, glukozy i karmelu. Klasyfikacja likierów może być dokonywana w różny sposób, a więc w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji, czy też rodzaju surowców podstawowych. Ze względu na składniki rozróżnia się likiery ziołowe, korzenne, gorzkie, owocowe (z soków owocowych), o aromacie owocowym (z owoców lub ich części) i likiery typu whiskey. Likiery różnią się też zawartością alkoholu. Likiery owocowe, kakaowe, kawowe i herbaciane zawierają nie mniej niż 25 % obj. alkoholu. Brandy owocowe i likiery waniliowe zawierają 30% obj. alkoholu. Likiery o aromacie owocowym i likiery z miodu z oznaczeniem "triple sec" - co najmniej 35 % obj. alkoholu. Zatem można powiedzieć, że likier może zawierać niemal wszystko. Likiery są niezbędnymi składnikami do sporządzania napojów mieszanych i spełniają rolę środków barwiących, słodzących lub smakowych.

obrazek

Likier (z francuskiego liqueur) to wysokoprocentowy napój alkoholowy - klarowny, słodki i gęsty o smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.
Advocaat - likier jajeczny
Amaretto - likier migdałowy
Amarula - likier owocowy z owoców Amaruli

obrazek

Baileys - likier z brandy i śmietanki
Becherovka - likier ziołowy
Benedyktyn - likier ziołowy
Blue Curaçao - kolor niebieski, smak pomarańczowy
Canari - likier śmietankowy
Chartreuse - likier ziołowy
Cointreau - likier pomarańczowy
Creme de cassis - smak czarnej porzeczki
Frangelico - likier z orzechowy
Galliano - likier ziołowy
Goldwasser - likier z wiórkami 23 karatowego złota
Grand Marnier - likier pomarańczowy
Jägermeister - likier ziołowo-korzenny
Kahlua - likier kawowy

obrazek

Przypisuje się im różne właściwości, co związane jest z ich pochodzeniem. Twórcami likierów byli lekarze i mnisi, którzy korzystali z leczniczych właściwości trunkków. Likiery znane były już od stuleci, jednak prawdziwy początek likierom dają bracia zakonni w XV i XVI wieku we Francji. Słynne do dzisiaj pozostają likiery: D.O.M. Benedictine, produkowany przez benedyktynów z Normandii, czy likier Chartreuse produkowany przez kartuzów spod Grenoble.

obrazek

Prawdziwy rozkwit następuje później, w XVII i XVIII wieku w krajach niederlandzkich za sprawą kupców, którzy z całego świata przywożą do Europy różnego rodzaju zioła, dodatki i rośliny. Powstają wtedy słynne na cały świat likiery Bols, wytwarzane przez holenderską rodzinę Bols. Wiele składników, założyciel, Lucas Bols wykorzystywał do swoich likierów Był tam cynamon z Azji, kwiat pomarańczy i owoce cytrusowe z krajów śródziemnomorskich oraz Wysp Karaibskich, goździki z Afryki, wanilia z Tahiti, olejek różany z Bułgarii i kawa z Kolumbii. Jako że Amsterdam stanowił centrum handlu korzeniami, Lucas i jego potomkowie mieli ich najlepszy wybór. Dzięki temu stworzyli wspaniałe likiery, które szybko zyskały popularność w wielu zakątkach świata. Niektóre z nich, jak Blue Curaçao (Bols Blue), Creme de Violette (Parfait Amour) czy Bride’s Tears (Gold Liqueur) są dostępne do dnia dzisiejszego i równie popularne jak dawniej.

obrazek

W Polsce początek tradycji produkcji likierów daje w 1823 roku hrabia Potocki, założyciel słynnej Fabryki Wódek i Likierów w Łancucie, gdzie powstają popularne Rosolisy, pochodne likierów, jednak nieco mocniejsze. Wysokoprocentowe likiery o smakach : ziołowo-gorzkim, różanym i kawowym. Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alechemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia "ros solis", czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr.Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek "POLMOS ŁAŃCUT" posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę Firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych orginałach, które można obejrzeć w należącym do Spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie. Rosolis jest niczym ptak: wolny, piękny i niezależny. Rosolisy to powrót Fabryki Wódek "POLMOS ŁAŃCUT" do swoich najlepszych tradycji wedle powiedzenia: ,,Pamięć żyje w tym co człowiek stworzył i zbudował, żyje w tradycji, historii i współczesnej jej kontynuacji."

obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności