Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

potrawy.JPG

Ziemia Kociewska - potrawy.JPG
Download: potrawy.JPG

413 KB

(1024px x 678px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Wieczerza wigilijna to najbardziej podniosłe i uroczyste stołowanie w całym roku, z którym nierozerwalnie związana jest tradycja łamania się opłatkiem. Wypiek opłatków jest pomysłem XVIII wieku, który zastąpił dawne obrzędowe podpłomyki. A te, pieczone z przaśnego ciasta, a więc bez zakwasu, przygotowywane były podobnie jak późniejsze opłatki z niewielkim dodatkiem soli. Podpłomyki miały kształt dużych nieregularnych placków, możliwie najcieńszych. Przed wiekami pieczono je na rozgrzanych kamieniach, potem wprost na kuchennej blasze, jeszcze później w chlebowych piecach.

obrazek

Były one głównym posiłkiem wigilijnego obiadu, podawane do słonego śledzia. Największy podpłomyk, znaczony krzyżem, służył do podziału między wszystkich domowników. Nazywano go osuchem lub proskurą, smarowano go miodem, żeby życie było słodsze. Częstowano nim nawet przygodnych wędrowców i przybłędów. Odmowa takiego poczęstunku była poważną obrazą. Wigilijny opłatek i wcześniejszy podpłomyk są odległym zwyczajem liturgicznego przełamania chleba - na znak jedności i chrześcijańskiej wspólnoty. Na Kociewiu w Wigilię poszczono niegdyś cały dzień aż do wieczora. Do stołu siadano po zachodzie słońca, a więc nie wcześniej niż po 16:30. Pod obrus zawsze kładziono wiązkę siana, a na stole stawiano tradycyjne potrawy w ilości nieparzystej: trzy, pięć, siedem, chociaż w zamożnych domach i włościańskich dworach było ich dwanaście. W biednych domach często jedynym wigilijnym jadłem był śledź z kartoflami.

obrazek

Wspolczesnie kolację wigilijną rozpoczyna dzieleniem się „anielskim chlebem”, białym jak śnieg opłatkiem zgody.

obrazek

obrazek

Na wigilijnym stole goscila i gosci zupa z brzadu, czyli kompot z suszonych owoców - nieodzowny element kociewskiej wigilii.
obrazek


Do jej przygotowania potrzebne były śliwki, z pestką, o wyczuwalnym aromacie dymu wędzarniczego. Gruszki powinny być w całości, a jabłka w plastrach wraz z gniazdami nasiennymi. Postna zupa brzadowa z suszonych owoców z kluseczkami cieszy się w tych regionach największą powszechnością wywiedzioną z odległej tradycji.

obrazek

Kociewska polewka owocowo - grzybowa. Do gotujących się suszonych grzybów dodaje sie suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki). Polewka z suszonych grzybów z dodatkiem suszonych owoców - śliwek, jabłek i gruszek - zaprawiana jest śmietaną. Z suszu (tzw. brzadu) gotowano zupy, które dominowały w kuchni pomorskiej na wigilijnym stole. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków, okraszonych cebulką i słoniną.

obrazek

Inna zupa byl barszcz postny czerwony.

obrazek

Dawniej przyrządzano tez barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty, gdy grzyby były miękkie. Doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi ten barszcz (ale fet szarpak z kaszą jaglaną) nazywali popierdą. I wigilijna zupa rybna.

obrazek

Popularne były golce, kluski z surowych startych ziemniaków z dodatkiem ziemniaków ugotowanych i utłuczonych w proporcji 2:1. Czasem nadziewano je masą twarogową, wówczas noszą nazwę pierogów z gomółką.

obrazek

Kociewiacy piekli też babkę ziemniaczaną, nazywano ją bulwiarz, szandar albo bakalarz.

obrazek

Wyjątkowym wigilijnym przepisem były "brukowce". Piekło się je miesiąc wcześniej, aby zdążyły zmięknąć i dojrzeć. Z typowego ciasta na piernik formowało się wałek i przecinało na skośne kawałki, przypominające kopytka. Pierniczki piekło się w piecu, a po wystygnięciu polewało lukrem. Bardzo popularne były i sa tak zwane fefernuski kociewskie, czyli drobne pierniczki pokryte białym lukrem przyrządzane z leżakującego dwa tygodnie ciasta korzennego.

obrazek

Oraz grochowinki. Grochowinkami nazywa się na Kociewiu popularne w całej Polsce chruściki, faworki. Nazwa pochodzi od kształtu ciastek, które przypominają dojrzałe, wyschnięte strąki grochu lub fasoli. Grochowinki gościły na stołach przede wszystkim w długie zimowe wieczory, a szczególnie zajadano się nimi pod koniec Karnawału, przed Wielkim Postem.

obrazek

Pierwszy dzień świąt był świętem rodziny, w drugi zaś szło się w gościnę albo przyjmowało się gości. Na świątecznym, gwiazdkowym stole w towarzy­stwie przepysznym, rozsiadał się smakowity po siedmiokroć faszerowany indor. Jako przekąski, prócz obowiązkowego zylcu - galarety z nozek, często gościły prawdziwki marynowane z miodem czy tez bania na kwaśno.

obrazek

Na kociewskim swiatecznym stole nie moze tez zabraknac kuchu z krostami i glancem (drożdżówka z rodzynkami i lukrem).

obrazek

Wspolczesna kociewska wigilia to takie dania jak - dania z ryb: karp smażony, karp w szarym sosie, pstrąg w galarecie, ryba w chrzanie, ryba z grzybami, śledzie w różnej postaci, pierogi z kapustą, pierogi w karmelu, kluski z makiem, bigos wigilijny (kapusta z grzybami), zupa z brzadu lub kompot z brzadu, zupa rybna, sałatki warzywne, gołąbki z kaszą i grzybami.

obrazek

Na stole nie moze tez zabraknac chleba wlasnej roboty. Do przygotowywania chleba Kociewiacy używali kiedys koponek, w których rozczyniali i wygniatali ciasto do wypiekania chleba. Chleb wsadzano do pieca na dużej łopacie drewnianej. Do smarowania hampla chleba używali masła, smalcu, miodu, syropu z buraków lub marchwi i powideł ze śliwek. Kolejnym składnikiem o regionalnej nazwie jest żurak. W zuraku przygotowywano kwas do wypieku chleba. Kwas przygotowywano ze zboża mielonego w tarczce i rozczyniano w dużych glinianych naczyniach, nazywanych na Kociewiu żurakiem. Ciasto chlebowe tradycyjnie wyrabia się drewnianą łyżką, a przed włożeniem do pieca robi się na nim znak krzyża. Bochenki piecze się zgodnie z tradycją w piecu opalanym drewnem iglastym. Rozczynianie ciasta chlebowego odbywało się przeważnie w piątek. Najczęściej były to dzieże drewniane. W XX wieku pojawiły się również gliniane, na Kociewiu nazywano je kwaśnikami, bo przechowywano w nich chlebowy zakwas, czyli „duszę”. W wielu gospodarstwach na Kociewiu jeszcze do niedawna wypiekano chleb tradycyjnymi metodami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, w niektórych zwyczaj ten jest kultywowany także obecnie, zwlaszcza w okresie Swiat.

obrazek

Domowe ciasta - makowiec, torcik makowy, sernik, piernik, różne ciasteczka i fefernuski kociewskie.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ziemia Kociewska - wnętrze dawnej chaty kociewskiej.jpg
Wigilia u Dolinian Jak dawniej wyglądała Wigilia u Do ...
Wigilia u Dolinian Jak dawniej wyglądała Wigilia u Dolinian - ludności pochodzenia polsko-ruskiego, zamieszkujących doliny wokół Sanoka i Leska można zobaczyć w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. W chałupie z Dąbrówki (obecnie dzielnicy Sanoka) z roku 1681 urządzono wnętrze wigilijne izby z okresu międzywojennego. Fot. Archiwum muzeum 1. Chałupa z Dąbrówki 2. Wnętrze wigilijne chałupy Rankiem domy odwiedzali młodzi chłopcy lub mężczyźni zwani połaźnicy, składający życzenia wszelkiej pomyślności. Domownicy sprzątali dom i przygotowywali się do wieczerzy wigilijnej. Izbę przystrajano pająkami sporządzonymi ze słomy i bibuły, zawieszano je u powały. Gospodarz przynosił do izby snop zboża zwany dziadem, ustawiał go w kącie, wiązkę słomy rozścielał na polepie. Przed wieczerzą dokonywano obrzędowego mycia w rzece, potoku. Przygotowywano stół do wieczerzy, posypywano go ziarnem owsa lub pszenicy i nakrywano białym obrusem. Ziarno sypano także do żaren i na piec. Do garnuszka wypełnionego ziarnem wstawiano świecę, która świeciła się podczas całej wieczerzy. Nogi stołu opasywano metalowym łańcuchem, aby rodzina trzymała się razem. Pod stół kładziono pług, lemiesz, podkowę, trzymano na nich nogi podczas wieczerzy, aby były silne i zdrowe. Wieczerzę rozpoczynano, gdy na niebie ukazała się pierwsza gwiazdka, modlono się za zmarłych, następnie dzielono się opłatkiem i czosnkiem, który jedzono z chlebem lub prosforą przygotowywaną na plebaniach. Do jednej misy stawianej na stole podawano kolejno potrawy, sporządzone ze wszystkich płodów, jakie dawały pola, sady, lasy. Potraw powinno być 12 lub 9. Podawano gotowaną kapustę, groch, fasolę ze śliwkami, kasze jęczmienną i hreczaną, owsiany lub żytni żur z ziemniakami lub grzybami. Gotowano pierogi z nadzieniem z kapusty, ziemniaków, grzybów, popularne były gołąbki z kaszą i grzybami. Z owsianej mąki robiono kluski - paluszki, zwane kukitki, polewane wodą z cukrem oraz kutię z gotowanej pszenicy z makiem, miodem i orzechami (kończyła ona wieczerzę). Podczas wieczerzy nie pito wody, żeby wróble nie wydziobywały pszenicy. Przy jedzeniu kapusty łapano się za głowę, aby kapusta była wielkości ludzkiej głowy. Kutię podrzucano łyżką do powały, jeżeli ziarna się przylepiły miał to być urodzaj na pszenicę. Po wieczerzy dziecko, które pasło krowy wiązało łyżki powrósłem z siana, żeby krowy się nie rozbiegały po pastwisku. Noc wigilijną uważano za szczególną, wierzono, że woda w studniach i potokach zmienia się w wino, a zwierzęta mówią ludzkim głosem. Jednak ten, który je usłyszał, miał umrzeć w nadchodzącym roku. Panny wybiegały na podwórko i liczyły kołki w płocie. Jeżeli liczba ich była parzysta wróżyło to zamążpójście.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności