Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Yemas de Santa Teresa Hiszpania.jpeg

Słynne Świąteczne Wypieki - Yemas de Santa Teresa Hiszpania.jpeg
Download: Yemas de Santa Teresa Hiszpania.jpeg

37 KB

(480px x 360px)

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Yemas de Santa Teresa (żółtka św Teresa) lub yemas de Ávila (żółtka z Ávila) to ciasto, które jest utożsamiane z hiszpańska prowincji Ávila. Słodkie kuliste pralinki sporządzone z żółtek i cukru.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Słynne Świąteczne Wypieki - Bche de Nol - bożonarodzeniowe polano Francja.jpg
Ogień jest archetypem zawierającym w sobie najbardzi ...
obrazek Ogień jest archetypem zawierającym w sobie najbardziej sprzeczne treści, jest mocą oczyszczająca i niszczącą, symbolizuje miłość i nienawiść, jest źródłem światła i ciemności piekła, symbolem życia, lecz również śmierci. Od czasów Prometeusza do tego ognia zwracamy się zarówno z lękiem jak i z fascynacją. Bûche de Noël - w dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza „bożonarodzeniowe polano” i jest określeniem tradycyjnego ciasta w kształcie polana drewna, spożywanego po pasterce w czasie Świąt Bożego Narodzenia we Francji i Włoszech (tam się nazywa ceppo). Zanim kawałek drewna stał się smacznym ciastem był tradycją związaną z kultem ognia i przesileniem zimowym. W owe grudniowe, najdłuższe noce w roku przynoszono do domostw grube polana, które dawały ciepło i rozpraszały ciemność. W miarę upływu wieków zapomniano o pierwotnej symbolice a idea obrastała ceremoniałem. Dalekim echem odbijały się wspomnienia o westalkach strzegących ognia, o żeglarzach, dla których był on znakiem, o ciałach ceremonialnie oddawanych po śmierci ogniowi. Od XII wieku istniał we Francji i Włoszech zwyczaj przynoszenia do domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku w wieczór świąteczny 25 grudnia. Zależnie od regionu ogień rozniecał gospodarz domu, matka lub młode dziewczęta będące dziewicami. Przed podpaleniem skrapiano polano oliwą lub słodkim winem owocowym, posypywano solą i pieprzem oraz odmawiano odpowiednie modlitwy. Popiół pozostały po jego spaleniu chronił, jak wierzono,dom od uderzeń piorunów i sił nieczystych. Tradycja przetrwała wiele wieków. Zaczęła zanikać w tym samym czasie co wielkie piece i kominki ogrzewające domy. Do małego pieca żeliwnego nie zmieściłoby się polano a centralne ogrzewanie, które zupełnie wykluczyło żywy ogień z domu zupełnie uniemożliwiło kultywowanie tradycji w pierwotnej formie. Jednakże tradycja jest silna – żywy ogień zastąpiły świece i słodkie ciasto bûche de Noël. Owo ciasto pojawiło się w regionie Poitou-Charentes w XIX-tym wieku a stało się powszechnie znane dopiero w XX-tym i od tego czasu zawojowało Francję i Włochy. Stało się tam nieodłącznym elementem świątecznego stołu tak jak Polski piernik czy makiełki.Bûche de Noël to przekładane kremem ciasto biszkoptowe formowane w roladę. Krem może mieć różne smaki: waniliowy, orzechowy, kawowy itd. Od rozpowszechnienia się lodówek bardzo popularne stały się także wersje lodowe. Oba rodzaje przysmaku maję kształt polana a zdobione są motywami świątecznymi z cukru, owoców kandyzowanych lub orzechów.
Słynne Świąteczne Wypieki - Pfeffernsse Niemcy.jpg
Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemcz ...
obrazek Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech. Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę. W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu.
Słynne Świąteczne Wypieki - Norymberskie pierniczki Niemcy Bawaria.jpg
Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pier ...
obrazek Jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków, przynajmniej w Bawarii. Nazywane są również pierniczkami Elizy.Tradycja wypiekania sięga XIV wieku. Norymberga była wtedy jednym z głównych miast na szlaku handlowym w Europie. Dzięki temu łatwiejszy był dostęp do anyżu, imbiru, migdałów, wszelkich egzotycznych dóbr, również dzięki temu norymberskie pierniczki były rozwożone przez handlarzy i słynne na cały świat. Wypiekane na opłatkach (Oblaten), dzięki którym nie przywierają do blaszki i dłużej utrzymują świeżość. Ciasto na pierniczki składa się prawie wyłącznie z bakalii: orzechów, głównie migdałów, kandyzowanych skórek cytrusowych i bardzo małej, wręcz znikomej ilości mąki. Miękkie od razu po upieczeniu, na drugi dzień rozpływały się w ustach i były jeszcze smaczniejsze. Po upieczeniu lukrujemy je lub pokrywamy czekoladą. I nie zapominamy o migdałach, które zawsze zdobią pierniczki z Norymbergi! Składniki na 20 dużych pierniczków (9 cm średnicy): 150 g miałkiego brązowego cukru 50 g płynnego miodu* 120 g białka (u mnie z 3 dużych jajek) 250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni 50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni 20 g mąki pszennej 20 g przyprawy korzennej do pierników 10 g proszku do pieczenia 50 g masy marcepanowej, startej na tarce 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej Ponadto: 20 opłatków do pierniczków o średnicy 9 cm (zamiast można użyć wafli) 60 migdałów bez skórki, do dekoracji W naczyniu wymieszać białka (nie ubijamy ich wcześniej) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów. Dobrze wymieszać, do połączenia (można mikserem). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka. Na dwie blachy do pieczenia wyłożyć opłatki. Na opłatki wyłożyć ciasto o grubości około 1.2 - 1.5 cm, pozostawiając 1 cm od brzegu opłatka wolny (pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek). W każdy pierniczek wetknąć 3 migdały. Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć. Po tym czasie piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce, następnie przenieść na kratkę. Wystudzone polukrować. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Cukier rozprowadzić z wodą grzbietem łyżki do otrzymania płynnej konsystencji. * Miód o stałej konsystencji należy podgrzać do uzyskania stanu płynnego, przestudzić. Pierniczki można przechowywać do 3 miesięcy w zamkniętym pojemniku. Przez cały czas pozostają miękkie.
Słynne Świąteczne Wypieki - Bethmnnchen.jpg
Bethmännchen to jedne z popularnych niemieckich cias ...
obrazek Bethmännchen to jedne z popularnych niemieckich ciasteczek świątecznych. Pochodzą one z Frankfurtu nad Menem. Legenda mówi, że Bethmännchen zostały stworzone przez paryskiego cukiernika Jean Jacques Gautenier, który gotował dla rodziny Bethmann. Początkowo ciasteczka były pieczone z czterema połówkami migdałów, które miały oznaczać czterech synów Bethmann (Moritz, Karl, Alexander und Heinrich). Kiedy jednak Heinrich umarł, ciasteczka wypiekano już tylko z trzema połówkami migdałów. Bethmännchen to małe marcepanowe kulki z trzema połówkami migdała, posmarowane żółtkiem i upieczone. Jest wiele przepisów na te ciasteczka. Do masy marcepanowej dodaje się często białko, wodę różaną, czasami mąkę pszenną. Poniżej przedstawiam Wam najprostszą wersję tych ciasteczek, które od lat piecze moja koleżanka. Dodaje ona tylko i wyłącznie mąkę ziemniaczaną. Ciasteczka są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Na pewno każdy sobie z nimi poradzi. Do tego są bezglutenowe, a jeśli ktoś nie może jeść jajek to spokojnie można zrezygnować z żółtka. Ciasteczka nie będą się wtedy tak ładnie błyszczały, ale smak pozostanie ten sam. Składniki: 200g masy marcepanowej 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej 50g migdałów Dodatkowo: 1 żółtko Sposób przygotowania: Migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na parę minut i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce, a następnie, przy pomocy małego nożyka, podzielić na połówki. Masę marcepanową zagnieść z mąką ziemniaczaną. Uformować wałek, podzielić go na 20- 25 części i uformować kulki. Każdą kulkę uformować na kształt jajka i w wcisnąć po 3 połówki migdała, szpicem do góry. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce do 4 tygodni.
Słynne Świąteczne Wypieki - Dundee Cake Szkocja.JPG
Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto bo ...
obrazek Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto bożonarodzeniowe. Jest ono bardzo aromatyczne, z dużą ilością rodzynek, migdałów i kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakuje jak tradycyjny, dobry keks. Jest smaczne i sycące. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Można go jeść, gdy tylko ostygnie, ale najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, gdy przejdzie smakiem.
Słynne Świąteczne Wypieki - Buche-de-Noel Francja.jpg
Dosłownie bożonarodzeniowe polano. Bûche de Noël to ...
obrazek Dosłownie bożonarodzeniowe polano. Bûche de Noël to popularna, francuska rolada świąteczna przypominająca pień drzewa. Jest to biszkoptowa rolada przełożona czekoladowym kremem. Najczęściej jest to krem maślany. W Europie w czasach przedchrześcijańskich, wieczorem w dniu przesilenia zimowego palono ogniska aby przepędzić mrok i przywołać światło słońca. Wierzono, że ogień trawi wszystko to co złe w minionym roku i daje nadzieję na dobry nowy rok. Po wprowadzeniu chrześcijaństwa i ustanowieniu święta Bożego narodzenia tuż po zimowym przesileniu nie zaprzestano praktyk, zmieniła się tylko symbolika - ogień zaczął oznaczać światło Zbawiciela. Na tę okazję przynoszono z lasu polana, podpalano je, śpiewano, składano sobie życzenia i wróżono z długości palenia ogniska. Z czasem ogniska zastąpiły domowe kominki, a gdy i te zaczęły co raz rzadziej pojawiać się w domach, we Francji tradycję przeniesiono na stół i zaczęto piec ciasto w kształcie polana, na pamiatkę ognisk z pradawnych czasów. Buche de Noel jest biszkoptową roladą przełożoną czekoladowym kremem na bazie masła lub śmietany i takim też kremem posmarowaną na zewnątrz. Jest niezwykle dekoracyjne: krem nakłada się tak, by wygladał jak kora drzewa i, dla dodania realizmu, ozdabia się je cukrowymi listkami, bezowymi grzybami i suszonymi owocami.
Słynne Świąteczne Wypieki - Dominosteine Niemcy.jpg
Dominosteine, czyli kostki domino to bardzo popularn ...
obrazek Dominosteine, czyli kostki domino to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Słynne Świąteczne Wypieki - Zimtsterne.jpg
Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze ...
obrazek Zimtsterne to obok Vanillekipferl najpopularniejsze niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Na górze mają białą bezę, a w środku są lekko wilgotne. Składniki: 400g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych) 250g cukru pudru + trochę do posypania blatu 3 białka szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Migdały wymieszać z cynamonem. Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodać stopniowo 150g cukru pudru. Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące.) Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej.) Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek.) Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i jednomiernie gwiazdki przy pomocy pędzla. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15min. w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na górze ma pozostać biała.)
Słynne Świąteczne Wypieki - Vanillekipferl Austria.jpg
Vanillekipferl pochodzą z Wiednia w Austrii i są spe ...
obrazek Vanillekipferl pochodzą z Wiednia w Austrii i są specjalnością bawarskiego miasta Nördlingen. Tradycyjnie są one wykonane na Boże Narodzenie, bardzo dobrze znane w Europie. Mówi się, że zostały stworzone w kształcie tureckiego półksiężyca symbolizującego zwycięstwo armii węgierskiej nad turecki w jednej z licznych wojen między narodami. Są one również powszechnie pieczone w Niemczech, na Węgrzech, w Czechach, Rumunii i Słowacji.
Słynne Świąteczne Wypieki - Frchtebrot Niemcy.jpg
Chleb owocowy, a raczej ciemne, aromatyczne ciasto z d ...
obrazek Chleb owocowy, a raczej ciemne, aromatyczne ciasto z dużą ilością suszonych owoców. Choć pasuje zarówno na śniadanie z masłem jak i do kawy. Jest słodki, ciężki, zbity i soczysty. Früchtebrot to jeden z bożonarodzeniowych przepisów popularny w południowej części Niemiec.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności