Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Panettone di Milano Mediona Wlochy.jpg

Słynne Świąteczne Wypieki - Panettone di Milano Mediona Wlochy.jpg
Download: Panettone di Milano Mediona Wlochy.jpg

445 KB

(1280px x 782px)

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Słynny mediolański Panettone to król włoskich wypieków podawanych na Boże Narodzenie. Według legendy świąteczna babka powstała dopiero w XIXw, i, jak to zwykle bywa, przez przypadek. Pewien piekarz z Mediolanu, Toni, zakochał się bez pamięci w dziewczynie ze wsi, Lucii. Lucia wybierała się co dzień do miasta sprzedawać jaja, a Toni wyczekiwał na nią co ranka z niecierpliwością i utęsknieniem, ale oprócz wymownych spojrzeń i westchnień, nijak nie potrafił jej wyznać swoich uczuć. Wreszcie Toni znalazł sposób jak wyrazić swoją wielką miłość do Lucii, i to najlepiej jak tylko potrafił. Postanowił upiec dla niej specjalną słodką babkę, jakiej nikt jeszcze nie upiekł. Do ciasta dodał jaja, masło (z czystej śmietany) i kandyzowane owoce, ale wyrabiając je był tak pochłonięty myślami o swej ukochanej, że włożył o wiele więcej drożdży niż był powinien. Babka urosła nadzwyczaj wysoka wywołując zdziwienie wszystkich w okolicy. A kiedy Toni nieco wstydliwie wręczył Lucii swój "nieudany" pandolce (słodki wypiek), ciasto zrobiło na niej ogromne wrażenie. Baba była nie tylko wyjątkowo „potężna” a zarazem pulchna, ale również pachniała jak jakiś rajski przysmak. Wtedy to właśnie Toni, widząc szczęśliwą Lucię, przemógł się i poprosił ją o rękę.
Para żyła długo i szczęśliwie a do tego bogato, bo, tzw. pan di Toni (wypiek Toni’ego), czyli dzisiejszy Panettone, stał się odtąd świątecznym bestsellerem i symbolem Bożego Narodzenia na włoskich stołach w całym kraju. Jak każda legenda, również ta opowieść ma kilka wersji, na przykład, że ukochaną Toni’ego była niejaka Adalgisa, albo że Toni był piekarzem na dworze samego Ludovico Sforza w XVw. Inna opowieść przytoczona przez pisarza Pietro Verri, tłumaczy nazwę panettone jako pane di tono, czyli "wielki wypiek", który serwowano już na stołach w XIIIw. A inni jeszcze przypisują zasługę wynalezienia panettone pewnemu włoskiemu szlachcicowi Ughetto Atellani. Obecnie na rynku włoskim można znaleźć dziesiątki różnych rodzajów włoskiej babki świątecznej: np. w polewie czekoladowej, kawowej, z dodatkiem niezliczonych kremów, z owocami, daktylami, orzechami, itd.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Słynne Świąteczne Wypieki - Gubana FRIULI Wlochy.JPG
Gubana ciasto, które jest przygotowywany w czasach w ...
obrazek Gubana ciasto, które jest przygotowywany w czasach wielkiego święta ( Boże Narodzenie, Wielkanoc ) lub na specjalne okazje (takie, jak wesela), wykonane ze słodkiego ciasta drożdżowego, z wypełnieniem z orzechów, rodzynek, orzeszków piniowych, cukru, brandy, w kształcie spirali.
Słynne Świąteczne Wypieki - Lo Strudel di mele Trentino Włochy.jpg
Strudel, strucla (rolada) wypełniona jabłkami, rodzy ...
obrazek Strudel, strucla (rolada) wypełniona jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Strudel pochodzi z Turcji, przybył do Włoch w XVII w., z Węgier (ciasto typu baklava) i Austrii.
Słynne Świąteczne Wypieki - Spitzbuben.jpg
Kruche ciasteczka wypełnione dżemem, to klasyczny wy ...
obrazek Kruche ciasteczka wypełnione dżemem, to klasyczny wypiek świąteczny w Szwajcarii. Znane są również w Austrii pod nazwą Linzeraugen. Ciasteczka te dostępne są przez cały rok, ale wyraźnie można zauważyć, że znacznie częściej i w różnych formach pojawiają się w okolicach Świąt. Jeśli o formy chodzi to tradycyjnie wypiek ma trzy dziurki, ale spotkać możecie też „twarze”, serca, kwiatki czy gwiazdki. Pojawia się różnica w kształcie, okrągłe z gładkimi bądź postrzępionymi bokami, oraz w rodzajach nadzienia. Najstarsze wzmianki o tym przepisie pojawiły się już w roku 1929 w książce kucharskiej „Das Meisterwerk der Küche”. Pierwsze zdjęcie tego wypieku pochodzi natomiast z roku 1960. Znajdziecie je w większości piekarni na terenie Szwajcarii. Spożywane najczęściej do kawy czy herbaty w towarzystwie innych słodkości jak na przykład Mailänderli czy Zimtstern. SKŁADNIKI (50-60 sztuk): – 250 g miękkiego masła, – 125 g cukru pudru, – 2 łyżeczki cukru wanilinowego, – szczypta soli, – lekko roztrzepane białko jednego jaja, – 350 g mąki, – 200 g ulubionej konfitury/dżemu/galaretki, – cukier puder, – papier do pieczenia. PRZYGOTOWANIE 1. Roztapiamy masło do konsystencji płynnej. Po przestudzeniu dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, sól i jajka. Mieszamy do czasu uzyskania lekkiej, jasnej masy. Mieszamy z mąką, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 2-3 milimetrów, wycinamy kółka o średnicy 4-5 cm i połowę z nich umieszczamy papierze do pieczenia. W drugiej części wycinamy otwory i odstawiamy wszystko na 20 minut w chłodne miejsce. 3. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i umieszczamy tam ciastka na ok 8 minut. 4. Po wyjęciu wypieków połowę ciastek dokładnie smarujemy wcześniej schłodzonym dżemem/galaretką/konfiturą, a następnie nakrywamy je krążkami z dziurką, wcześniej posypanymi cukrem pudrem. Odstawiamy do przestygnięcia. http://szwajcariamoimioczami.com/
Słynne Świąteczne Wypieki - Mantecados.jpg
Mantecados to kruche ciasteczka, pieczone tradycyjni ...
obrazek Mantecados to kruche ciasteczka, pieczone tradycyjnie na Boże Narodzenie w Hiszpaniii. Ich nazwa pochodzi od słowa "manteca", które oznacza po hiszpańsku smalec, którego kiedyś dodawano do ciasta. Najczęściej mantecados doprawia się likierem anyżowym. 250 g masła 100 ml oliwy 200 g cukru 2 żółtka 50 ml likieru anyżowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 500 g mąki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 białko, lekko ubite W misce utrzyj masło z oliwą. Dodaj cukier i ucieraj na jasną, gładką masę. Dodaj żółtka, likier anyżowy, skórkę cytrynową i cynamon i ucieraj do połączenia składników. Dodaj mąkę z sodą oczyszczoną , po1/3 porcji na raz. Jeśli ciasto nadal będzie zbyt lepkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Zagnieć ciasto, uformuj w wałek o średnicy 4-5 cm, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm. Układaj plastry ciasta na blaszce, zostawiając 2-3 cm odstępu. Posmaruj ciastka ubitym białkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz 15-17 minut, az ciastka się zezłocą. Ostudź na kratce.
Słynne Świąteczne Wypieki - Kugelhopf.jpg
Kugelhopf, czyli drożdżowa babka o kształcie pierścienia ...
Kugelhopf, czyli drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Miękkie ciasto nasączane jest wiśniową brandy, znajdziemy w nim także rodzynki i migdały. obrazek
Słynne Świąteczne Wypieki - Pain dEpices Alzacja.jpg
Alzackie święta nie mogą się obyć bez Pain d'Epices, czy ...
Alzackie święta nie mogą się obyć bez Pain d'Epices, czyli klasycznego francuskiego ciasta korzennego, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem. Zamiast imbiru pojawia się w nim anyż i cynamon, a także miód i mąka ryżowa. Pain d'Epices to kulinarna specjalność miejscowości Reims, położonej w północno-wschodniej części Francji. obrazek
Słynne Świąteczne Wypieki - Bredle de Nol Alzacja Francja.jpg
Jednym z najbardziej znanych w Alzacji bożonarodzen ...
obrazek Jednym z najbardziej znanych w Alzacji bożonarodzeniowych ciastek sa Bredele, nazywane wymiennie: Bredle, Bredla, Brétala lub WinachtsBredele. Podstawą przepisu pozostaje ciasto na bazie mąki, jajek, cukru, sody i proszku do pieczenia. Bredle występują jednak w wielu wariantach smakowych, zależnie od obranego składnika bazowego: masła i cukru waniliowego (Butterbredele), anyżu i białka jaj (Anisbredele), cynamonu, mielonych migdałów i skórki cytryny (Schwowebredle), rodzynek (Rosine Bredele, nazywane wymiennie: Palets des Dames).
obrazek
Różnorodność alzackich bredli wynika nie tylko z odmiennych smaków, lecz także z mnogości kolorów oraz kształtów. Schwarz-Wissbredele są – zgodnie z nazwą – czarno-białe, a to wskutek połączenia masy kakaowej i waniliowej. Mogą przybrać postać „szachownicy”, „ślimaków”, „zygzaków” lub „koniczynek” – wedle gustu i fantazji alzackiej gospodyni. Równie malownicze są rowkowane Spritzbredele, formowane w kształt litery „S”, łuków lub „gąsienic”. Z kolei wspomniane powyżej Anisbredele, wypiekane w Alzacji od XVI w., są białe i okrągłe, z wyglądu przypominają nieco małe bezy.
obrazek
Kształt kuleczek mają natomiast orzechowe ciasteczka nusshiffele. Wśród dziwacznych kształtów alzackich bredli znajdziemy także – obok standardowych gwiazdek, choinek lub półksiężyców – prawdziwy rarytas.
obrazek
Hirschhörnle mają bowiem kształt zwierzęcego poroża, rzekomo nawiązujący do pogańskiego symbolu płodności: jelenia.
obrazek
Słynne Świąteczne Wypieki - Rosca de Reyes ciasto królów Meksyk.png
Tradycyjny meksykański słodki chleb zwany „Rosca de ...
obrazek Tradycyjny meksykański słodki chleb zwany „Rosca de Reyes” (ciasto królów). „Rosca”, która tłumaczy się dosłownie jako „kółko, pierścień” to kolorowe ciasto o kształcie dużego obwarzanka, mające symbolizować koronę królewską, udekorowane czereśniami i figami w cukrze, paskami galaretki i bakaliami, które oznaczają liczne klejnoty w koronie. Wewnątrz ciasta w kilku miejscach powtykane są plastikowe laleczki, symbolizujące dzieciątko Jezus ukrywające się przed Herodem. Rodzina gromadzi się na jedzenie roski najczęściej wieczorem, a największa frajda polega na krojeniu jej i odkrywaniu, komu przytrafił się plastikowy Jezusek. Wedle tradycji, kto znajdzie laleczkę, ten organizuje dla pozostałych poczęstunek w święto Dia de la Candelaria, czyli nasz dzień Matki Boskiej Gromnicznej.
Słynne Świąteczne Wypieki - Tocino de cielo Hiszpania.jpg
Niezwykle popularne na Boże Narodzenia. Tocino de ci ...
obrazek Niezwykle popularne na Boże Narodzenia. Tocino de cielo – praliny niebiańskie – w postaci małych kulek.
Słynne Świąteczne Wypieki - Yemas de Santa Teresa Hiszpania.jpeg
Yemas de Santa Teresa (żółtka św Teresa) lub yemas d ...
obrazek Yemas de Santa Teresa (żółtka św Teresa) lub yemas de Ávila (żółtka z Ávila) to ciasto, które jest utożsamiane z hiszpańska prowincji Ávila. Słodkie kuliste pralinki sporządzone z żółtek i cukru.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności