Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Żurek.jpeg

Żurek - Żurek.jpeg
Download: Żurek.jpeg

88 KB

(462px x 297px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

Tak jak Wigilii nie wyobrażamy sobie bez pierogów, tak śniadania wielkanocnego nie wyobrażamy sobie bez żurku. To jedna z najstarszych polskich zup. Według pierwszego znanego przepisu przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Jedzono go przez cały okres Wielkiego Postu, a w Wielkanoc uroczyście wylewano. Teraz przeciwnie, żurek traktujemy jako potrawę świąteczną, która nie jedno ma imię.
W każdym regionie Polski żurek przygotowuje się nieco inaczej. Robi się go na bazie różnych zakwasów i wywarów – aromatyczny wywar to podstawa zupy. Najlepiej smakuje wywar z żeberek wędzonych.

obrazek

Żurek musi być przygotowany na zakwasie (w przeciwnym wypadku mówimy o barszczu białym), ale to jakiej mąki użyjemy do jego wykonania, zależeć będzie od tego, w jakiej części Polski się znajdujemy. Na Górnym Śląsku zakwas na żurek przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Na Kujawach, podobnie jak na Śląsku używa się zakwasu z mąki żytniej razowej, a żur dodatkowo zagęszcza się mąką żytnią pytlową.

obrazek

Na zakwasie nie kończą się różnice pomiędzy żurkami z północy i południa kraju. Żurek świętokrzyski podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części, chrzanem i bułką i koperkiem.

obrazek

Natomiast na Kujawach i Mazowszu (także na Kurpiach) prym wiedzie tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem – serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce.

obrazek

Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem.

obrazek

Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja żuru na zakwasie z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka.

obrazek

Żurek śląski (żeniaty) przyrządza się na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku, a podaje się z ziemniakami i kiełbasą. Każdy z tych żurków jest pyszny!

obrazek

Podstawą żuru jest zakwas. Oczywiście najlepiej przygotować go samemu. Mamy wtedy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków. Często spotykamy się ze sporami dotyczącymi rodzaju mąki odpowiedniej do idealnego zakwasu. Nie ma jednej konkretnej odpowiedzi, ponieważ w każdym regionie przepis jest inny. Na Górnym Śląsku zakwas przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Oskar Kolberg, znany etnograf, opisywał z kolei tradycyjny żur jadany na Kujawach: Na śniadanie: żur z kartoflami. Jest to śniadanie zwykłe. (…) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką żytnią, czyli pytlową. W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej. Oprócz ulubionej kiełbasy do żurku powinno się także dodać wędzonki, np. kawałek boczku – nada wielkanocnej zupie wyjątkowy smak i aromat. Bez względu na to, jaki żurek przygotowujemy, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Żurek - Śląski żurek żeniaty.jpg
Na dawnym Śląsku żur postny jedzono przez cały post, nie ...
Na dawnym Śląsku żur postny jedzono przez cały post, niekiedy na wszystkie posiłki, dlatego mocno kojarzony był z samym postem. Kiedy post się kończył, w Wielką Środę, zwaną też "środą żurową", odbywało się tradycyjne palenie żuru. Zwyczajowo w dniu tym, po zapadnięciu zmierzchu palono śmieci i gałęzie zebrane w obejściu, stare szmaty i inne odpadki. Zabierane cały rok zużyte miotły nasączano smołą, naftą lub żywicą. Z tak przygotowanymi pochodniami młodzi chłopcy biegali po polach i wykrzykiwali: "żur, buchty, pola chwola". Niekiedy zamiast pochodni z mioteł robiono "lampiony" wybijając w dnie puszki otwory i napełniając tak przygotowaną puszkę rozpalanym drewnem. W Wielki Piątek wieczorem lub w sobotę rano zwyczajowo urządzano pogrzeb żuru: formował się orszak pogrzebowy, żur w kamiennym garnku niesiono na barkach na obrzeża wsi, tam wśród okrzyków radości i śpiewu kopano dół, wylewano do niego żur lub wkładano wraz z garnkiem i zasypywano ziemią. Pogrzeb żuru najczęściej robiono pod lasem, bo jak mówi ludowe przysłowie "żur do lasa a mięso do wsi". Mówiono też że kończy się post i nadchodzą święta wiec "nie ma dziurek na żurek a na ciasta są gniazdka". W niektórych śląskich domach po II wojnie światowej żur postny podawano na kolację wigilijną, przygotowywano go na wywarze z suszonych grzybów. Ugotowane grzyby podawano wraz z żurem. Kiedy posty nie były już tak rygorystycznie przestrzegane, żur nie był jadany przez cały post i nie robiono mu pogrzebu, żur z jakiem i kiełbasą zaczęto podawać na śniadanie wielkanocne, bo jak mówiono na Śląsku "dobry żur, kiej w nim szczur" (najlepszy jest żur z mięsem), czyli żur żeniaty a od takiego "żuru chłop jak z muru". Zakwas żurowy stał się podstawą do przygotowania wielu dań jednogarnkowych takich jak na przykład żur postny, żur żeniaty, żur z flakami, żur z kapuśnicy, żur na maślonce. Śląski żurek żeniaty 50 dkg boczku wędzonego 1 l zakwasu na żur 2 ząbki czosnku 2 cebule 1 kg ziemniaków sól cukier majeranek Sposób przygotowania: Z 3/4 boczku gotujemy wywar. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na wywarze z boczku. Ugotowany boczek kroimy w plastry. Pozostały kawałek surowego, wędzonego boczku kroimy w kostkę i topimy na skwarki, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy skwarki, tłuszcz i cebulę. Wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czosnek roztarty z solą. Przyprawiamy cukrem, majerankiem i solą.
Żurek - Wielkanocny żurek kurpiowski.jpg
Wielkanocny żurek kurpiowski Składniki: 0,5 kg białe ...
Wielkanocny żurek kurpiowski Składniki: 0,5 kg białej kiełbasy z szynki 0,5 kg kości wędzonych od schabu 1 średniej wielkości marchew ½ średniej wielkości selera ok. 3 litry wody 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 500 ml zakwasu na żurek 1 cebula 300 ml kwaśnej śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć zakwas na żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek - Benedyktyński żurek z twarogiem.jpg
Benedyktyński żurek z twarogiem Składniki: 1 l wody 2 ...
Benedyktyński żurek z twarogiem Składniki: 1 l wody 2 szklanki zakwasu 2 laski białej kiełbasy 1 laska kiełbasy śląskiej 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę majeranek 1 cebula pokrojona w kostkę 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki chrzanu 1 kostka sera białego sól, pieprz Sposób przygotowania: Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić i podsmażyć. Zalać wodą, dodać majeranek, gotować 15 min. Po tym czasie dodać ziemniaki. Dodać zakwas, chrzan, zagotować. Można zabielić mąką ze śmietaną, zagotować, dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerz i na końcu posypać pokruszonym białym serem. Można dodać jajka ugotowane na twardo.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności