-
15150 -
22044 -
110529 -
12142
164155 plików
13262,16 GB
W kulturze chrześcijańskiej duże znaczenie ma uroczyste śniadanie w niedzielę wielkanocną. Śniadanie rozpoczyna się od składania życzeń i dzielenia się jajkiem oraz zawartością koszyka wielkanocnego, który był święcony poprzedniego dnia. W wielu polskich domach istnieje przekonanie, że należy skosztować wszystkiego co jest w koszyku, czyli chleba, soli, wędliny, chrzanu i jajka. Są to przedstawiciele wszystkich potraw, które znajdą się potem na wielkanocnym stole.
Niedzielne śniadanie powinno się odbywać przy stole nakrytym białym obrusem i udekorowanym w bardzo kolorowy sposób. Nie może na nim zabraknąć kolorowych pisanek, kurczaków lub baranka, który jest symbolem zmartwychwstania. Nieodłącznym elementem są także świeże kwiaty i bazie, które nadają wiosennego klimatu.
Wiele gospodyń domowych przygotowania do śniadania wielkanocnego rozpoczyna kilka dni wcześniej. A to dlatego, że tradycyjny żur albo barszcz wymaga użycia domowego zakwasu. W zależności od regionu, na stołach świątecznych podaje się żur z kiełbasą i jajkiem lub barszcz czerwony.
Przed uroczystym śniadaniem wielkanocnym obowiązuje ścisły post. Dlatego tym bardziej cieszy możliwość skosztowania najlepszych mięs i wędlin starannie przygotowanych przez gospodynie.
Na stole królują zimne mięsa, pieczenie, schaby, szynki, rolady i pasztety. Podaje się do nich różne sosy lub dipy, ale najczęściej dodatkiem do mięs jest ćwikła i chrzan.
Obok mięs nie może zabraknąć także jajek pod każdą postacią. Mimo, że nie powinno się ich spożywać w nadmiernej ilości, Wielkanoc jest czasem, kiedy zakazy te przestają obowiązywać. Najpopularniejsze sposoby podawania jajek to: jajka faszerowane, z majonezem lub różne pasty jajeczne. Wciąż także sałatki cieszą się dużą popularnością w polskich domach, szczególnie jarzynowa.
Mimo, że śniadanie wielkanocne jest bardzo obfite, nie można pomijać deseru. Niemal w każdym gospodarstwie spotkać możemy tradycyjne baby, mazurki i serniki. Zaletą świątecznego stołu jest to, że znajduje się na nim wszystko co lubimy, a nie mamy okazji, żeby na co dzień próbować takich smakołyków.
Wielkanocne śniadanie jest najważniejszym momentem dla wielu Polaków, rozpoczynającym rodzinną Wielkanocna ucztę. Czym zatem, oprócz święconki, zastawiamy tradycyjny polski stół? Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka, których w tym czasie spożywamy najwięcej. Najczęściej dodajemy do nich majonez oraz sos tatarski.
Mniejszą popularnością cieszą się natomiast chrzan czy musztarda. Wielkanoc to czas jajecznych smaków i majonezowej uczty. Aż 76 proc. Polaków nie wyobraża sobie świąt bez połączenia tych dwóch przysmaków - jajek z majonezem.
Na niedzielnym stole nie może zabraknąć także staropolskich zup, które zaraz po jajkach są drugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania. Biały barszcz, żurek czy zupa chrzanowa to te najbardziej znane i najchętniej wybierane. Barszcz biały to jedna z najstarszych polskich potraw, zaliczany jest do rodziny najbardziej szlachetnych polskich zup. Przyrządzamy go na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej i zabielamy delikatną śmietaną oraz ostrym, korzennym chrzanem. Podajemy go z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.
Podczas wielkanocnego śniadania chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę, pieczony schab czy pasztet z królika, który serwujemy wraz z konfiturą z żurawiny.
Polacy lubują się także w galarecie z nóżkami. Menu dopełniają sałatki, z których najpopularniejsze to: warzywna, jajeczna oraz z nowalijkami.
- sortuj według:
-
0 -
74 -
0 -
0
74 plików
27,44 MB