Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg

Tolanych / Pszepisy kulinarne / PRZEPISY NA ŚWIETA / Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg
PRZEPISY NA ŚWIETA - Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg
Download: Sledzie_podgrzybkami_3036666.jpg

12 KB

(200px x 145px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Śledzie z podgrzybkami
Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
Śledzie z podgrzybkami
Śledzie z podgrzybkami
Śledzie z podgrzybkami /Smacznego

Piątek, 19 grudnia (15:38)

Wykwintna przekąska.

Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
- liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki cukru
Dekoracja:
- koperek i natka
czytaj dalej


Przygotowanie:

1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka.
2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby.
3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką.
Czas przygotowania: 40 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY NA ŚWIETA - sledz_smi.jpg
Śledzie w śmietanie Będzie to śledź na ostro jeśli doda ...
Śledzie w śmietanie Będzie to śledź na ostro jeśli dodamy więcej chrzanu, jeśli nie dodamy go wcale lub mniej będzie bardziej łagodny. Składniki: * 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki * 300g śmietany 22% * cebula * 2 winne jabłka * tarty chrzan ze słoiczka * pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy) * pieprz, sól, sok z cytryny Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.
PRZEPISY NA ŚWIETA - sledz_win.jpg
Śledź na słodko Składniki: * 4 platy śledzia w k ...
Śledź na słodko Składniki: * 4 platy śledzia w kawałkach * szklanka czerwonego wina * pół szklanki czerwonego octu winnego * 30-40 gram brązowego lub białego cukru * 3-4 goździki * 2cm cynamonu * 2-3 kardamony * kilka ziarenek czarnego pieprzu * skórka pomarańczy * czerwona cebula Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać. Moje uwagi jeszcze: Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.
PRZEPISY NA ŚWIETA - Sledzie_krolewsku_Sledzie_3036741.jpg
Śledź po królewsku Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śl ...
Śledź po królewsku Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie po królewsku Śledzie po królewsku Śledzie po królewsku /Smacznego Piątek, 19 grudnia (15:45) Świąteczna przekąska. Składniki na 8 porcji: - 6 płatów śledzi solonych, - 5 jajek, - strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej), - po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu, - listki zielonej sałaty, - 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie: czytaj dalej Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki. Czas przygotowania 30 minut
PRZEPISY NA ŚWIETA - uszka_do_barszczu_9925431288.jpg
Uszka do barszczu ciasto * mąka 25 dag * wr ...
Uszka do barszczu ciasto * mąka 25 dag * wrzątek trochę do zarobienia ciasta * żółtko 1 szt nadzienie * grzyby z barszczu * masło 1 łyżka * cebula 1 szt * sól * pieprz Sposób przyrządzenia Zagnieść ciasto jak na pierogi. Grzyby zemleć. Drobno posiekaną cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz, poddusić aż będzie szklista, dodać grzyby, sól, pieprz, przez chwilę smażyć i ostudzić. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokrajać na kwadraty o boku 3 cm i na każdy nałożyć trochę farszu. Złożyć kwadracik na róg, zlepić brzegi i złączyć razem dwa przeciwległe różki. Zagotować 3 litry wody, wsypać 3 łyżki soli i na wrzątek kłaść uszka, od chwili wypłynięcia gotować 4 minuty. Odcedzić, wyłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności