Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Tolanych
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Tolik

widziany: 7.12.2023 22:42

  • pliki muzyczne
    615
  • pliki wideo
    126
  • obrazy
    2137
  • dokumenty
    320

3295 plików
45,8 GB

  • 27 KB
  • 20 cze 11 23:35
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 134 KB
  • 20 cze 11 23:35
ChomikImage.aspx?k=1358809&t=633893139847727826&id=156032979&vid=156032979

z chomika ASIK700

  • 120 KB
  • 20 cze 11 23:35

z chomika Joasia2210

  • 60 KB
  • 20 cze 11 23:35

z chomika Joasia2210

  • 21 KB
  • 20 cze 11 23:35

z chomika trupek2

  • 53 KB
  • 20 cze 11 23:35

zachomikowany

  • 41 KB
  • 20 cze 11 23:35

zachomikowany

  • 34 KB
  • 20 cze 11 23:35

zachomikowany

  • 11 KB
  • 20 cze 11 23:35

z chomika bodu5

  • 2 KB
  • 20 cze 11 23:35
Uszka do barszczu
ciasto

* mąka 25 dag
* wrzątek trochę do zarobienia ciasta
* żółtko 1 szt
nadzienie

* grzyby z barszczu
* masło 1 łyżka
* cebula 1 szt
* sól
* pieprz
Sposób przyrządzenia
Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Grzyby zemleć.
Drobno posiekaną cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz, poddusić aż będzie szklista, dodać grzyby, sól, pieprz, przez chwilę smażyć i ostudzić.

Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokrajać na kwadraty o boku 3 cm i na każdy nałożyć trochę farszu.

Złożyć kwadracik na róg, zlepić brzegi i złączyć razem dwa przeciwległe różki.

Zagotować 3 litry wody, wsypać 3 łyżki soli i na wrzątek kłaść uszka, od chwili wypłynięcia gotować 4 minuty.
Odcedzić, wyłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem.

z chomika sofia53

  • 12 KB
  • 20 cze 11 23:35
Śledzie z podgrzybkami
Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
Śledzie z podgrzybkami
Śledzie z podgrzybkami
Śledzie z podgrzybkami /Smacznego

Piątek, 19 grudnia (15:38)

Wykwintna przekąska.

Składniki na 6 porcji:

- 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
- 3 cebule,
- 2-3 goździki,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 15 dag małych podgrzybków,
- łyżka masła,
- liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki cukru
Dekoracja:
- koperek i natka
czytaj dalej


Przygotowanie:

1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka.
2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby.
3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką.
Czas przygotowania: 40 minut

z chomika sofia53

  • 12 KB
  • 20 cze 11 23:35
Śledź po królewsku
Składniki na 8 porcji:

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:
Śledzie po królewsku
Śledzie po królewsku
Śledzie po królewsku /Smacznego

Piątek, 19 grudnia (15:45)

Świąteczna przekąska.

Składniki na 8 porcji:

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:
czytaj dalej


Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki.
Czas przygotowania 30 minut

z chomika sofia53

  • 14 KB
  • 20 cze 11 23:35
Śledź na słodko
Składniki:

* 4 platy śledzia w kawałkach
* szklanka czerwonego wina
* pół szklanki czerwonego octu winnego
* 30-40 gram brązowego lub białego cukru
* 3-4 goździki
* 2cm cynamonu
* 2-3 kardamony
* kilka ziarenek czarnego pieprzu
* skórka pomarańczy
* czerwona cebula

Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać.

Moje uwagi jeszcze:

Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.

z chomika sofia53

  • 13 KB
  • 20 cze 11 23:35
Śledzie w śmietanie
Będzie to śledź na ostro jeśli dodamy więcej chrzanu, jeśli nie dodamy go wcale lub mniej będzie bardziej łagodny.

Składniki:

* 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki
* 300g śmietany 22%
* cebula
* 2 winne jabłka
* tarty chrzan ze słoiczka
* pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy)
* pieprz, sól, sok z cytryny

Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.

z chomika sofia53

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    9
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
0,62 MB




Quin1234 napisano 9.03.2015 15:00

zgłoś do usunięcia
ⓏⒶⓅⓇⒶⓈⓏⒶⓂ ♀♂ ⓅⓄ ⓃⓄⓌⓄⓈⒸⒾ ②⓪①⑤ ツ ツ

Boleslaw3333 napisano 23.03.2015 10:21

zgłoś do usunięcia
ŽẬℙℝѦṦℤẬ♏

C-H-O-M-I-K-P-R-Y-W-A-T-N-Y napisano 4.05.2015 10:35

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Aga_Slodka

Aga_Slodka napisano 9.05.2015 18:29

zgłoś do usunięcia

Dante._ napisano 31.05.2015 12:08

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam obrazek
anya-86

anya-86 napisano 9.09.2015 18:08

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
ginger.86

ginger.86 napisano 16.09.2015 23:14

zgłoś do usunięcia
SERIALE 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 3.10.2015 21:15

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wigef59399

wigef59399 napisano 10.04.2022 23:50

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rahare6958

rahare6958 napisano 7.02.2023 02:40

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (41)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (41)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności