Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2016-01-20 Pigwa i pigwowiec japoński.mp3

Strefa-Rocka.pl / 19 - radio Białystok / Ziołowy ogródek / 2016-01-20 Pigwa i pigwowiec japoński.mp3
Download: 2016-01-20 Pigwa i pigwowiec japoński.mp3

4,19 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Te 3 rośliny są wręcz symbolem Podlasia, możemy się z nimi spotkać odwiedzając np. Białowieżę czy festyny w całym regionie. Chodzi o żubrówkę, czyli turówkę leśną, bukwicę i miodownik melisowaty. Żubrówka czy też bukwica często oferowana jest turystom jako pamiątka z Podlasia, zapakowana w małych paczuszkach. Problemem jednak jest to, że często pod postacią "bukwicy" sprzedawana jest tak naprawdę inna roślina. Jest to miodownik melisowaty, który w Polsce jest pod ochroną.
Kwitnące kwiaty wrzosu są oznaką zbliżającej się jesieni. Początek września, to tradycyjny czas, kiedy zaczyna kwitnąć wrzos. Wrzos możemy spotkać np. w suchym lesie sosnowym czy borach, gdzie są bardzo jałowe gleby. Kwiaty wrzosu w zielarstwie cenione są przede wszystkim z powodu właściwości odkażających drogi moczowe, oraz właściwości relaksująco-uspokajających. Wrzos często wchodzi w skład mieszanek tego typu. Dawniej wykorzystywano go również w znaczenie większym stopniu niż obecnie, jako środek barwiący. Jakie jeszcze właściwości ma wrzos?
Rolnicy uważają ją za chwast na polach, a to bardzo cenna roślina zielarska. Skrzyp polny jest "bohaterem" kolejnej gawędy. Główną substancją czynną skrzypu polnego jest krzemionka, dlatego podobnie jak inne rośliny z krzemionką, skrzypu polnego nie powinno zbierać się bardzo wczesną wiosną. Powinno wstrzymać się z tym do lipca, sierpnia lub nawet września, aż krzemionka zdąży się nagromadzić w tej roślinie. Krzemionka jest jest niezbędna człowiekowi do życia. Znaczny spadek zawartości w organizmie może prowadzić do zatorów, wylewów czy choroby nowotworowe. Przygotowując herbatkę ziołową ze skrzypu, należy gotować ją kilka minut, aby krzemionka zdołała się rozpuścić w herbatce. Nie zaleca się jednak zbyt długiego picia herbatek ze skrzypu polnego. Wystarczy ok. miesięczna kuracja, po której należy zrobić przerwę. Jakie jeszcze właściwości ma skrzyp polny?
Rośliny zielarskie to są nie tylko rośliny zielone, z których zbiera się liście czy kwiaty. To są również rośliny z których zbiera się owoce. Połowa września to odpowiednia pora na zbór owoców róży. Można ją spotkać na obrzeżach lasów, ugorach czy przy wiejskich polnych drogach. Teraz owoce róży są czerwone i możemy je sami zbierać, aby móc z nich korzystać. Owoc róży to prawdziwa skarbnica witaminy C - ma jej o wiele więcej niż owoce cytrusowe. W 100 g owoców róży można znaleźć nawet do 2000 mg witaminy C. Witaminy pochodzące z owoców są łatwiej przyswajalne niż te, pochodzące ze źródeł syntetycznych. Ze względu na dużą zażartość witaminy C, nie powinno się suszyć owoców róży w temperaturze wyższej niż 60 st. Celsjusza, bo witamina ulega rozpadowi. Owoc róży jest również bogaty w inne witaminy m.in.: E, K, B1 i B2. Zawiera również mnóstwo związków mineralnych takich jak: wapno, magnes, potas czy fosfor. Z róży pozyskuje się również płatki. Co można z nich zrobić?
Poziomka ma bardzo pyszne owoce o przyjemnych zapachu, ale ważniejszym surowcem zielarskim są liście poziomki. Występuje ona dość powszechnie, np. w rzadkich lasach. Owoce poziomki zbieramy pod koniec maja lub w czerwcu, ale jeśli pogoda jest odpowiednia, to roślina owocuje również jesienią. Mimo, że poziomka jest bardzo aromatyczna i smaczna, to trudno ją spotkać jako owoc przetworzony np. na półkach sklepowych czy w naszych spiżarniach. Spowodowane jest to tym, że jest to owoc nietrwały. Przetrzymanie ich w domu przez zaledwie 2-3 dni powoduje, że mają gorzki posmak i nie są już tak smaczne. Od wiosny do jesieni możemy zbierać liście poziomki. Są bogate w witaminę C i mają jej dwa razy więcej niż owoce. Z zebranych liści możemy zrobić aromatyczną herbatkę. Pijąc taki napar nie trzeba go słodzić cukrem, bo sam w sobie jest bardzo słodki.
Babka to roślina bardzo popularna, którą zapewne każdy z nas zna. W Polsce występują 3 podstawowe gatunki: babka szerokolistna, babka lancetowata i babka pośrednia. Wszystkie babki mają podobne właściwości, a znane i cenione były już przez dawnych Słowian, a także starożytnych Greków czy Rzymian. Babka znana jest przede wszystkim z tego, że jej świeże liście przykładano na niewielkie zranienia czy ropiejące rany, co przyspieszało proces gojenia. Obecnie babkę wykorzystuje się do stosowania wewnętrznego. Robi się z niej syrop, który ma właściwości wykrztuśne. Ciekawostką jest to, że babka jest rośliną europejską i w stanie naturalnym nie występowała na kontynencie amerykańskim. Pierwsi kolonizatorzy Ameryki często przenosili na butach czy ubraniach nasiona babki. Kiedy ta roślina pojawiała się na terenach zamieszkałych przez Indian, wówczas ci wiedzieli, że dotarł do niech już biały człowiek. Z tego powodu ta roślina była nazywana "śladem białego człowieka".
Surowcami zielarskimi są różne części roślin, m.in. nasiona drzew. Połowa września, czyli początki jesieni to idealny czas na zbiór żołędzi. Pomimo tegorocznej suszy na dębach jest dużo żołędzi, dlatego to dobra okazja, żeby nazbierać ich na zapas. Owoce dębu wykorzystuje się głównie do celów odżywczych jako środek dietetyczny. Na terenie Podlasia żołędzie wykorzystywano kiedyś znacznie chętniej niż teraz do robienia kawy. Służyły również jako pokarm dla zwierząt. Jak zrobić mąkę z żołędzi?
Końcówka września to odpowiedni czas na zbiór dobrze znanego zielarzom zioła - wiesiołka. Robi się z niego najczęściej olej stosowany przy wielu schorzeniach, np. przy chorobach skórnych czy chorobach wątroby. Wiesiołek jest łatwo rozpoznawalną rośliną. Rośnie najczęściej na glebach suchych, ugorach czy starych żwirowiskach. Może być mylony z dziewanną, bo obie rośliny są żółte. Ciekawostką związaną z wiesiołkiem, o której mało kto wie, jest to, że ma bardzo smaczne korzenie. Są one dość duże i grube, podobne do pietruszki. Można z nich sporządzać np. smaczną sałatkę.
Przygotowując zioła do spożycia możemy z nich zrobić napar, odwar lub macerat. Zależy to m.in. od tego, jakie części roślin chcemy wykorzystać. Najpopularniejszym sposobem przygotowania ziół jest napar. Napar to nic innego jak "herbata", czyli zalewanie ziół wrzątkiem lub gorącą wodą. Robiąc tradycyjną herbatę zieloną lub czarną, robimy tak na prawdę napar. Zazwyczaj nie poleca się zalewania ziół wrzątkiem, a jedynie wodą, która zdążyła już trochę ostygnąć. Dzięki temu, zawarte w ziołach olejki eteryczne nie odparują. Napar najczęściej przygotowuje się od kilku do kilkunastu minut z ziół, które nie zawierają w sobie dużo twardych części, czyli korzeni lub kory. Najczęściej są to zioła, z których wykorzystujemy kwiaty lub liście.
Surowce zielarskie to nie tylko rośliny wyższe, naczyniowe. Mogą być nimi również mchy i porosty. Jedną z takich roślin jest porost islandzki. Spotkać go można podczas spacerów po suchych borach, lasach sosnowych czy wydmach piaskowych. Porost islandzki znosi bardzo ubogie warunki. Porost islandzki to znana roślina lecznica. Wykorzystywano go jako środek osłaniający w przypadku owrzodzeń dwunastnicy, żołądka i chorób oskrzeli. Kiedyś był również częściej jadany. Można go np. ususzyć i zrobić z niego mąkę. Z porostu islandzkiego można również zrobić kisiel. Jak to zrobić?
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności