Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2016-01-12 Imbir.mp3

Download: 2016-01-12 Imbir.mp3

3,89 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Coraz częściej sięgamy po rośliny dziko rosnące, zielarskie, bo cenimy ich właściwości lecznicze. Aby je bezpiecznie zbierać musimy jednak posiadać podstawową wiedzę na temat ziół. Zdarza się bowiem, że niektóre rośliny o różnych właściwościach są do siebie podobne. Aby się nie pomylić przy zbiorach musimy je poznać. Możemy to zrobić np. poprzez lekturę książek, czy odwiedziny ogrodu botanicznego. Jaka jeszcze potrzebna jest wiedza przy zbieraniu ziół?
Jeśli chcemy być w miarę niezależni od zbierania ziół w terenie naturalnym czy zakupów w sklepie, to możemy założyć swój własny ziołowy ogródek. Jest to najpewniejsze źródło zaopatrzenia w zioła. Najpopularniejszych gatunków uprawianych w domowych warunkach jest ok. 30 i z powodzeniem możemy je uprawiać w takich warunkach. To np. mięta, melisa, szałwia cząber czy majeranek. W jakim miejscu założyć własny ogródek, co jest do tego potrzebne i co zrobić, żeby przetrwały zimę?
Te 3 rośliny są wręcz symbolem Podlasia, możemy się z nimi spotkać odwiedzając np. Białowieżę czy festyny w całym regionie. Chodzi o żubrówkę, czyli turówkę leśną, bukwicę i miodownik melisowaty. Żubrówka czy też bukwica często oferowana jest turystom jako pamiątka z Podlasia, zapakowana w małych paczuszkach. Problemem jednak jest to, że często pod postacią "bukwicy" sprzedawana jest tak naprawdę inna roślina. Jest to miodownik melisowaty, który w Polsce jest pod ochroną.
Rolnicy uważają ją za chwast na polach, a to bardzo cenna roślina zielarska. Skrzyp polny jest "bohaterem" kolejnej gawędy. Główną substancją czynną skrzypu polnego jest krzemionka, dlatego podobnie jak inne rośliny z krzemionką, skrzypu polnego nie powinno zbierać się bardzo wczesną wiosną. Powinno wstrzymać się z tym do lipca, sierpnia lub nawet września, aż krzemionka zdąży się nagromadzić w tej roślinie. Krzemionka jest jest niezbędna człowiekowi do życia. Znaczny spadek zawartości w organizmie może prowadzić do zatorów, wylewów czy choroby nowotworowe. Przygotowując herbatkę ziołową ze skrzypu, należy gotować ją kilka minut, aby krzemionka zdołała się rozpuścić w herbatce. Nie zaleca się jednak zbyt długiego picia herbatek ze skrzypu polnego. Wystarczy ok. miesięczna kuracja, po której należy zrobić przerwę. Jakie jeszcze właściwości ma skrzyp polny?
Jesień to idealny czas na zbiór owoców, z których robimy później przetwory na zimę. Niestety wśród owoców, które zachęcają nas do tego, żeby je dotknąć, zebrać czy zjeść są również rośliny trujące. W tym przypadku, podobnie jak przy zbiorze grzybów, należy być bardzo ostrożnym i zbierać te gatunki, co do których jesteśmy pewni. Niektóre owoce z roślin mogą nawet dobrze smakować, ale są trujące. Taką rośliną, na którą możemy się natknąć w lesie jest na przykład pokrzyk wilcza jagoda. Jest to dość duża bylina, która może być pomylona z krzewem. Pokrzyk wilcza jagoda zawiera specjalny alkaloid - atropinę. Przy zjedzeniu pewnej ilości tych owoców możemy mieć spore problemy polegające na utracie orientacji w terenie. Mogą pojawi się również halucynacje. Inną rośliną, która z powodu swojego wyglądu zachęca wręcz do jej spróbowania jest wawrzynek wilczełyko. Owoce tej rośliny mają bardzo ładne, czerwone owoce. Dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka to zaledwie kilka jagód. Czy trujące rośliny mają jakieś pozytywne właściwości?
Babka to roślina bardzo popularna, którą zapewne każdy z nas zna. W Polsce występują 3 podstawowe gatunki: babka szerokolistna, babka lancetowata i babka pośrednia. Wszystkie babki mają podobne właściwości, a znane i cenione były już przez dawnych Słowian, a także starożytnych Greków czy Rzymian. Babka znana jest przede wszystkim z tego, że jej świeże liście przykładano na niewielkie zranienia czy ropiejące rany, co przyspieszało proces gojenia. Obecnie babkę wykorzystuje się do stosowania wewnętrznego. Robi się z niej syrop, który ma właściwości wykrztuśne. Ciekawostką jest to, że babka jest rośliną europejską i w stanie naturalnym nie występowała na kontynencie amerykańskim. Pierwsi kolonizatorzy Ameryki często przenosili na butach czy ubraniach nasiona babki. Kiedy ta roślina pojawiała się na terenach zamieszkałych przez Indian, wówczas ci wiedzieli, że dotarł do niech już biały człowiek. Z tego powodu ta roślina była nazywana "śladem białego człowieka".
Surowcami zielarskimi są różne części roślin, m.in. nasiona drzew. Połowa września, czyli początki jesieni to idealny czas na zbiór żołędzi. Pomimo tegorocznej suszy na dębach jest dużo żołędzi, dlatego to dobra okazja, żeby nazbierać ich na zapas. Owoce dębu wykorzystuje się głównie do celów odżywczych jako środek dietetyczny. Na terenie Podlasia żołędzie wykorzystywano kiedyś znacznie chętniej niż teraz do robienia kawy. Służyły również jako pokarm dla zwierząt. Jak zrobić mąkę z żołędzi?
Surowce zielarskie to nie tylko rośliny wyższe, naczyniowe. Mogą być nimi również mchy i porosty. Jedną z takich roślin jest porost islandzki. Spotkać go można podczas spacerów po suchych borach, lasach sosnowych czy wydmach piaskowych. Porost islandzki znosi bardzo ubogie warunki. Porost islandzki to znana roślina lecznica. Wykorzystywano go jako środek osłaniający w przypadku owrzodzeń dwunastnicy, żołądka i chorób oskrzeli. Kiedyś był również częściej jadany. Można go np. ususzyć i zrobić z niego mąkę. Z porostu islandzkiego można również zrobić kisiel. Jak to zrobić?
Borówka brusznica to niewielka roślina z rodziny wrzosowatych. Możemy ją spotkać na dosyć ubogich stanowiskach, np. w rzadkich lasach sosnowych czy mieszanych. Jest to jeden z niewielu surowców zielarskich, które możemy zbierać również zimą. Zbierać ją możemy od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli poza sezonem wegetacyjnym. Jeśli jednak zdecydujemy się na zbieranie liści tej rośliny w sezonie wegetacyjnym, to liście podczas suszenia stają się brunatne i są wtedy słabym produktem zielarskim. Zbiór jesienią lub zimą gwarantuje nam, że listki po suszeniu będą miały ładny zielony kolor. Borówka brusznica ma specyficzny zapach przypominający zapach śledzi. Owoce borówki brusznicy możemy zbierać od sierpnia do początku zimy, kiedy spadnie pierwszy śnieg i przykryje roślinę. Borówka brusznica bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi.
Łacińska nazwa stokrotki to Bellis perennis, co znaczy mniej więcej tyle co "trwale piękna". Nazwa nawiązuje do tego, że stokrotka kwitnie kilka razy w roku i charakterystyczne kwiaty można podziwiać praktycznie przez cały rok. Stokrotka jest jednym z tych surowców zielarskich, o których mówi się, że ma właściwości czyszczące krew i usuwania z organizmu produktów przemiany materii. Doskonale nadaje się do sporządzania mieszanek, a nawet syropów o działaniu przeciwkaszlowym - oprócz działania wykrztuśnego ma również właściwości bakteriobójcze. Ze stokrotki możemy również przygotowywać maseczki. Możemy kwiaty lekko zaparzyć lub tylko zmiażdżyć i przykładać do twarzy. Taki zabieg polecany jest osobom, które mają problemy np. z trądzikiem. Stokrotka jest również doskonałym składnikiem do sałatek z ziół dziko rosnących.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności