Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2015-11-12 Podbiał.mp3

Download: 2015-11-12 Podbiał.mp3

3,83 MB

0.0 / 5 (0 głosów)
Podbiał jest rośliną znaną od wieków. Jej polska nazwa pochodzi od tego, że liście tej rośliny od spodu mają odcień bieli.

Obecnie podbiał jest rośliną, która nieco straciła na znaczeniu. Może to wynikać z faktu, że w połowie lat 90-tych w tej roślinie, ale i wielu innych, wykryto alkaloidy pirolizydynowe. Te alkaloidy nie są zbyt zdrowe przy długotrwałym stosowaniu roślin, które je zawierają. Natomiast krótkotrwałe, doraźne stosowanie takich roślin absolutnie nie wpływa niekorzystnie na organizm i nie powinniśmy się obawiać żadnych negatywnych skutków z tego powodu.

Kwiaty podbiału są surowcem leczniczym i tak jak liście, możemy je stosować na kaszel. Główną substancją czynną podbiału są śluzy. Dawniej w niektórych gospodarstwach wykorzystywano liście podbiału do tego, do czego dziś wykorzystujemy liście kapusty przy robieniu gołąbków.

Podbiał ma właściwości przeciwkaszlowe, robi się z niego też herbatki wykrztuśne.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zioła to rośliny, które były wykorzystywane do leczenia ludzi i zwierząt już od zarania dziejów. Zioła to zarówno małe roślinki, jak i krzewy czy drzewka. Czym dokładnie są zioła, skąd się wzięły i dlaczego ludzie zaczęli z nich korzystać? O tym w gawędzie Mirosława Angielczyka.
Ze stanu naturalnego pozyskujemy ok. 150 gatunków roślin zielarskich, które rosną w rozmaitym środowisku. Zioła możemy spotkać zarówno na terenach podmokłych, bagiennych, ugorach, w lasach, na łące czy nawet na terenach skrajnie suchych. Jakie gatunki ziół spotkamy w tych różnych środowiskach?
Jeśli chcemy być w miarę niezależni od zbierania ziół w terenie naturalnym czy zakupów w sklepie, to możemy założyć swój własny ziołowy ogródek. Jest to najpewniejsze źródło zaopatrzenia w zioła. Najpopularniejszych gatunków uprawianych w domowych warunkach jest ok. 30 i z powodzeniem możemy je uprawiać w takich warunkach. To np. mięta, melisa, szałwia cząber czy majeranek. W jakim miejscu założyć własny ogródek, co jest do tego potrzebne i co zrobić, żeby przetrwały zimę?
Trudno przecenić walory tej rośliny. Jest prawdziwą skarbnicą witamin i soli mineralnych. Pokrzywa to niezwykle wartościowa roślina. Przed wszystkim jest bogata w związki mineralne i zawiera ich do 15 proc. w suchej masie, co jest bardzo dobrym wynikiem. Pokrzywa zawiera również witaminę C, chociaż nie jest owocem, z którymi najczęściej kojarzy nam się witamina C. Pokrzywa to również niezwykle cenne źródło witaminy K i żelaza, dlatego polecana jest przy anemiach i terapiach odtruwających. Herbatkę z pokrzywy możemy stosować np. po kuracjach antybiotykowych. Jakie jeszcze właściwości ma pokrzywa i jak ją przechowywać?
Kwitnące kwiaty wrzosu są oznaką zbliżającej się jesieni. Początek września, to tradycyjny czas, kiedy zaczyna kwitnąć wrzos. Wrzos możemy spotkać np. w suchym lesie sosnowym czy borach, gdzie są bardzo jałowe gleby. Kwiaty wrzosu w zielarstwie cenione są przede wszystkim z powodu właściwości odkażających drogi moczowe, oraz właściwości relaksująco-uspokajających. Wrzos często wchodzi w skład mieszanek tego typu. Dawniej wykorzystywano go również w znaczenie większym stopniu niż obecnie, jako środek barwiący. Jakie jeszcze właściwości ma wrzos?
Rośliny zielarskie to są nie tylko rośliny zielone, z których zbiera się liście czy kwiaty. To są również rośliny z których zbiera się owoce. Połowa września to odpowiednia pora na zbór owoców róży. Można ją spotkać na obrzeżach lasów, ugorach czy przy wiejskich polnych drogach. Teraz owoce róży są czerwone i możemy je sami zbierać, aby móc z nich korzystać. Owoc róży to prawdziwa skarbnica witaminy C - ma jej o wiele więcej niż owoce cytrusowe. W 100 g owoców róży można znaleźć nawet do 2000 mg witaminy C. Witaminy pochodzące z owoców są łatwiej przyswajalne niż te, pochodzące ze źródeł syntetycznych. Ze względu na dużą zażartość witaminy C, nie powinno się suszyć owoców róży w temperaturze wyższej niż 60 st. Celsjusza, bo witamina ulega rozpadowi. Owoc róży jest również bogaty w inne witaminy m.in.: E, K, B1 i B2. Zawiera również mnóstwo związków mineralnych takich jak: wapno, magnes, potas czy fosfor. Z róży pozyskuje się również płatki. Co można z nich zrobić?
Przygotowując zioła do spożycia możemy z nich zrobić napar, odwar lub macerat. Zależy to m.in. od tego, jakie części roślin chcemy wykorzystać. Najpopularniejszym sposobem przygotowania ziół jest napar. Napar to nic innego jak "herbata", czyli zalewanie ziół wrzątkiem lub gorącą wodą. Robiąc tradycyjną herbatę zieloną lub czarną, robimy tak na prawdę napar. Zazwyczaj nie poleca się zalewania ziół wrzątkiem, a jedynie wodą, która zdążyła już trochę ostygnąć. Dzięki temu, zawarte w ziołach olejki eteryczne nie odparują. Napar najczęściej przygotowuje się od kilku do kilkunastu minut z ziół, które nie zawierają w sobie dużo twardych części, czyli korzeni lub kory. Najczęściej są to zioła, z których wykorzystujemy kwiaty lub liście.
Odwar, to obok naparu i maceratu jeden z popularniejszych metod przygotowywania ziół do spożycia. Odwar przygotowujemy wtedy, gdy zioła, które chcemy użyć gotujemy w wodzie. Zioła możemy zalać zimną lub gorącą wodą - w tym przypadku nie ma to znaczenia. Później należy taką mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować od kilku do kilkunastu minut. Odwar przygotowuje się wtedy, gdy korzystamy z twardych części ziół, np. korzeni czy kory. Robimy go również wtedy, kiedy substancją czynną ziół jest krzemionka, której nie wydobędziemy tylko zalewając zioła wrzątkiem.
Macerat to trzecia forma przygotowania ziół. Pozostałe to napar i odwar. Macerat otrzymujemy przez długotrwałe przetrzymywanie ziół w jakimś płynie. Może to być np. woda, olej, ocet czy alkohol. Maceraty wodne przygotowuje się najkrócej - zazwyczaj po jednym czy dwóch dniach jest już gotowy. Jeśli będziemy robić go dłużej, może się zepsuć. Dlaczego w ogóle robi się maceraty? Ponieważ niektóre substancje zawarte w ziołach, nie lubią wysokiej temperatury i nie możemy robić z nich np. naparu. Chodzi tu m.in. o witaminę C. Maceraty robimy również wtedy, kiedy w roślinach jest dużo olejków eterycznych, które mogłyby wyparować razem z parą wodną, powstającą przy gotowaniu. Bardzo popularnymi maceratami są te, przygotowywane z alkoholem. To bardzo dobry konserwant i takie maceraty możemy przygotowywać nawet przez kilka miesięcy.
Jednym z surowców zielarskich, które możemy zbierać na początku jesieni jest głóg. Właśnie teraz dojrzewa i ma bardzo charakterystyczne czerwone owoce, mylone czasami z różą. Dawniej, w tradycji ludowej, głóg był rośliną niemal świętą. Uważano, że chroni domostwo przed uderzeniem pioruna. W dzisiejszych czasach również jest rośliną bardzo cenioną, głównie ze względu na jego dobry wpływ na serce. Z głogu zbieramy dwa podstawowe surowce - kwiatostan, który kwitnie najczęściej w połowie maja i owoce, które możemy zbierać właściwie do początku zimy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności