-
387 -
25 -
248 -
142
1046 plików
41,81 GB
Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:
~Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
~Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
~Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
~Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej
Ok. 803 roku n.e. mnich Dengyo Daishi przywiózł z Chin pierwsze nasiona krzewu herbacianego do Japonii, gdzie rozpoczęto jej uprawę. W Japonii narodziła się ceremonia parzenia herbaty związana z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu zen, zwana Cha-no-yu, Droga Herbaty, która do dzisiaj kultywowana jest w tym kraju. Jest to sztuka, która odznacza się umiłowaniem piękna. Okakura Kakuzo, autor monografii Księga herbaty, określa tę ceremonię jako kult oparty na adoracji piękna istniejącego pośród przyziemnych realiów codziennej egzystencji.
- sortuj według:
-
5 -
2 -
0 -
0
7 plików
5,33 MB