-
1141 -
4655 -
8013 -
935
15315 plików
2307,57 GB
Wczoraj wraz z synkiem spędziliśmy bardzo pracowite, ale jakże wesołe i owocne popołudnie. Piekliśmy ciasteczka dla Mikołaja i Tatusia:) ...reniferkowe ciasteczka od Dorotki. Są naprawdę pyszne, kruche i bezproblemowe w wykonaniu ....a ich dekoracja to naprawdę fajny sposób na zabawę z 3-latkiem:).
Wieczorem Olko postawił na ławie talerzyk z ciasteczkami i mleko ... poszedł spać ...a w nocy mama słyszała dzwoneczki koło domu:) ....
RENIFERKOWE CIASTECZKA DLA MIKOŁAJA
Składniki:
180 g zimnego masła (u mnie margaryna Kasia)
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
czerwone groszki (u mnie M&M-sy)
lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (ciasto można również przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić). Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
Częstujcie się proszę:)
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
55 KB