Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
SIEDEM_BOLESCI_MATKI_BOZEJ
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

ANNA

widziany: 27.03.2023 18:17

  • pliki muzyczne
    1695
  • pliki wideo
    308
  • obrazy
    3183
  • dokumenty
    1734

7839 plików
118,95 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
SIEDEM_BOLESCI_MATKI _BOZEJ
011 - ŚWIĘTY MIKOŁAJ BISKUP
1 droga krzyżowa
2 droga krzyzoowa
365 rzeczy do zrobienia
A co tam u Janielskich -moje opowiadania dla dzieci (Anioł Stróż)
Adwent
Audiobook bajki
Bajeczki do pieluszeczki
Bajki grajki (123)
bajki grajki1
BAJKI PISANE WIERSZEM
Bajki prezentacje multimedialne POLECAM
Bajki spod Pazura
Bajki terapeutyczne do opowiadania
Bajki z lasu - Ryszard Adam Gruchawka
bajki-grajki
Bernadetta - Księżniczka z Lourdes
Blask nad Judeą (pastorałki)
Bóg w wielkim mieście
Boże Narodzenie
Ciasta
Córka Jaira
Cud terapi Gersona
Cudowna Pani z Fatimy
Czy wiesz co jesz
CZYŚCIEC
Damian Holecki
DIETA
DIETY
DO KOLOROWANIA
Droga Krzyżowa kolorowanka
 
DROGA KRZYZOWA
Dwojewska I. - Głodówka dla zdrowia i urody [audiobook]
Dzień Papieski
E-Booki FULL-Zdrowie
E-BOOKI KATOLICKIE
EWANGELIA w RYSUNKU
Film rysunkowy o prawdziwym św. Mikołaju
filmy religijne
filmy religijne dla dzieci
Galeria
Głodówka lecznicza
Głodówka lecznicza(1)
Historyczne
Jak zdiąć przekleństwo przekazane nam dziedzicznie - modlitwy przerwające klatwy pokoleniowe
Jan Brzechwa
jesień
JEZYK HISZPANSKI
JEZYK HISZPANSKI(1)
język norweski dla początkujących
 
Norweski
JĘZYK SZWEDZKI
Józefinki - Witaj Dziecię
JP 2
Julian Tuwim
Klasa 4P
Klasa 5P
Klasa 6P
KOLOROWANKI
Kolorowanki(1)
Kozucha kłamczucha
kreskówki dla dzieci
Krótki kurs języka hiszpańskiego
Krótkie filmiki - ewangelizacyjne - świadectwam edukacyjne
Krzyżówki
KS. DR PROF. MICHAŁ SOPOĆKO - MIŁOSIERDZIE BOGA W DZIEŁACH JEGO - TOM I - IV
KSIĄŻKI KATOLICKIE
KSIĄŻKI O ZDROWYM ODŻYWIANIU
LECZENIE RAKA Zanim przeklną nas dzieci
Lekcjie Hiszpańskiego
Lulanki-przepiękn e bajki na dobranoc
Magda Anioł
Marcin Szczygielski - Czarny Młyn
Maria z Agredy
Maryjne
Medjugorie
Mikołaj, chłopiec który został świętym
MISTYCY I STYGMATYCY DZIŚ
 
MODLITWY
 
MODLITWY ŚW.BRYGIDY
POST PRZEZ 12 PIERWSZCH PIĄTKÓW obietnice
Skuteczna modlitwa do Świętej Rity
Msza św
MSZA ŚW.RYTU RZYMSKIEGO
Msza Święta
Najpiękniejsze opowiadania ᶠᴿᴱᴱ
Najświętszy Sakrament
NaProTechnologia - leczenie niepłodności
NATURALNE SPOSOBY LECZENIA RAKA
 
Nowy Porządek Świata (NWO)
 
ODKRYCIE I UJAWNIENIE NAJWIĘKSZEJ TAJEMNICY MASONERII
Plany zachipowania ludzkości
O.Jan Mazur SJ-Glodowki - cel i rodzaje
O.Jan Mazur SJ-Glodowki - cel i rodzaje(1)
Odchudzanie
Opowiadania na Boże Narodzenie
Opowiastki familijne
Papież Jan Paweł II
PhotoPlus 6.0
Pierwsza Komunia święta
PIOSENKI do KATECHEZY
Piosenki o Janie Pawle II
Post i długie życie
Poznaj prawdziwą historię św. Mikołaja - film
Prawo jazdy
Prywatne
Radio dzieciom
Radio dzieciom(1)
Różaniec mp3
Różne
Różne(1)
Rysuj z rodzicami z dłoni
siedem cudów kapitalizmu
śmieszne wypowiedzi dzieciaków
SURÓWKI
SVENSKA słowniki
ŚWIĘCI
 
TajemnicZy ogród
 
Tajemniczy ogród
techniki plastyczne i nie tylko
Testy- połącz treść z obrazkiem
Totalna kuracja antyrakowa według Rudolfa Breussa
Totalna kuracja antyrakowa według Rudolfa Breussa(1)
Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
TV RELIGIA - Biblijna lekcja religii
wersje wokalne
Widzialne i Niewidzialne
Widzialne i Niewidzialne(1)
Wieczorynki z kotem Miśkiem
Wielka Historia Polski
Wielkanoc
Z Aniołem Stróżem dla dzieci - Pouczające opowiadania mp3
Z Aniołem Stróżem dla dzieci - Pouczające opowiadania mp3(1)
ZABAWY
zabawy dzieci z innych krajów
zachomikowane
zagadki
Żywoty śWIĘTYCH
Żywoty Świętych Pańskich
Pokazuj foldery i treści
  • 20 KB
  • 5 sty 14 13:02
''Princesita''

Składniki

Jaja, 4
cukier, 2 szk.
mąka, 2,5szk. + 3łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
proszek do pieczenia, 3 małe łyżeczki
olej, 1szk.
woda, 1szk.
kakao, 3łyżki
galaretki, 2opakowania
banany, 4
śmietana 30%, 0,5l
cukier puder, 2 łyżki
czekolada mleczna, 1 tabliczka
budyń waniliowy, 1
mleko, 0,5l
masło, 1
żelatyna, 6 łyżeczek

Opis przygotowania

1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na blaszkę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę.

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią.

3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)

zachomikowany

  • 40 KB
  • 5 sty 14 13:02
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/
Biszkopt makowy:
* 6 jaj
* 200g maku
* 170g cukru pudru
* 150g mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
* 200g startych orzechów włoskich
* 250g masła miękkiego
* 4 żółtka
* 180g cukru pudru
* cukier waniliowy
* kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

Polewa czekoladowa:
* 200g czekolady deserowej
* 2 łyzki cukru pudru
* 1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
* dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!

zachomikowany

  • 21 KB
  • 5 sty 14 13:02
Ciasto toffi
Składniki:
Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.

Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.



Czas przygotowania:
Przez 3h gotuje się mleko słodzone, ok.15 minut piecze się ciasto...

zachomikowany

  • 13 KB
  • 5 sty 14 13:02
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA.

Składniki:
1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników Petitki
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru

4 żółtka
1 masło
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).

Sposób wykonania:Krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

Sposób wykonania:Masa toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

Sposób wykonania:Masa z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada

Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 5 sty 14 13:02
Szarlotka królewska

Składniki
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
50 dag śmietany kremówki
gorzka czekolada do dekoracji

Szykujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.

zachomikowany

  • 33 KB
  • 5 sty 14 13:02
Ciasto toffi

Składniki na biszkopt:

4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
proszek do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%
20 g cukru pudru
2 op. śmietan fix
cukier waniliowy

Poncz
kawa rozpuszczalna

Dodatkowo:

gotowa masa krówkowa z puszki
300 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Ciasti:
jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać
ciato piec ok 40 min w tem 180 st.

Masa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem

Przełożenie:

Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową.
Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.

zachomikowany

  • 40 KB
  • 5 sty 14 13:02
Cytrynowiec z ananasem

Biszkopt

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•5 łyżek mąki
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem cytrynowy

•3 cytryny
•3/4 szklanki cukru
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1,5 łyżki mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie

Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Krem śmietanowy

•1/2 litra kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•4 łyżeczki żelatyny
•1/3 szklanki wody
Dodatki

•2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości)
•1 puszka ananasów
Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.

Ułożenie ciasta

Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .

zachomikowany

  • 23 KB
  • 5 sty 14 13:02
Biała Dama

biszkopt,
jajka, 5szt.
cukier, 1 i 1/4 szklanki
mąka, 1 i 1/4 szklanki
ocet, 1 łyżka i troszkę
proszek do pieczenia, 1 kopiata łyżeczka
Masa śmietanowa:,
śmietanka 30%, 600ml
ser biały 3x mielony, 600g
cukier puder, 8 łyżek
brzoskwinie, duża puszka
żelatyna, 4 łyżki
pół szklanki ciepłej wody,
Masa advokatowa,
mleko, 2 szklanki
advokat, 1 szklanka
cukier kryształ 5 łyżek,
budyń waniliowy/śmietankowy, 2 szt.
masło, 1 kostka
Dekoracja: tabliczka startej czekolady,
Nasączenie: syrop z brzoskwiń, troszkę wody, cukru , kilka kropel cytryny,








1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem.

3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami.

4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić

zachomikowany

  • 11 KB
  • 5 sty 14 13:02
Ciasto z jagodami

BISZKOPT
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra
jagody
3 galaretki cytrynowe

Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową.

Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody

zachomikowany

  • 12 KB
  • 5 sty 14 13:02
Sernik z kokosem

Ciasto:
2 szklanki mąki, -,5 kostki margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru

Zagnieść ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę

Ser:
1 kg sera, 6 żółtek, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe


Żółtka utrzeć mikserem dodać przekręcony 2 razy ser przez maszynkę, oliwę i budynie na końcu mleko ciągłe miesząc. Ser jest rzadki na ciasto i to wszystko włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 min

6 białek, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 paczki wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier mąkę a na końcu wiórka wylać na upieczony ser i ponownie włożyć do piekarnika na 10 min

zachomikowany

  • 45 KB
  • 5 sty 14 13:02
Sernik :)

Składniki ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ kostki margaryny Z Kruszwicy Palma
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany.

Składniki masa serowa:
1kg zmielonego sera
30dag cukru kryształu
8 jaj
1 kostka margaryny Z Kruszwicy Palma
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia.
Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Dodatek:
40dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche – polowa masy serowej
- pierniczki – reszta masy serowej.
Piec w temp. 180C ok. 1h(godziny) można udekorować polewą czekoladową

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    11
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

11 plików
277 KB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności