pestki.jpg
-
10 niezwykłych opuszczonych miejsc - filmik -
2015.07.17 -
2015.08.19 -
2015.11.08 -
2015.11.11 -
2015.12.25 Pełnia 100% księżyca -
2015-03-18 Szczecin w kwiatach -
2015-06-28 -
2015-07-30 -
2016.11.14 Superksiężyc -
2017.08.08 - częściowe zaćmienie księżyca -
2017.10.09 Płonące tornado -
2017.11.03 Pełnia Bobra -
23.03.2016 r. Jasne Błonie -
27.03.2016 r. Moje zdjęcia -
28.10.2015 -
Ahmad Haraji -
Charles H. White -
Daniel Ridgway Knight -
Dom zdrojowy -
domek nad morzem żony Hitlera -
Domu Zdrojowego „Eckerberg -
Dzień kobiet -
filmik -
filmiki -
Giennadij Kiriczenko -
Iwan Szyszkin -
José Miguel Román Francés -
Josephine Wall -
księżyc -
Lawrence Alma-Tadema -
Louis Aston Knight -
Lucia Sarto -
Michał bajor - No, A Ja (2022) -
Mohammad Yazdchi -
Moje zdjęcia -
moje zdjęcia 01-12-2015r -
moje zdjęcia 25.12.2015r -
NIEZWYKŁY ŚWIAT -
niezwykły świat 1 -
niezwykły świat 2 -
O kościele w Trzęsaczu i Zielenicy -
obrazy na polu -
Podziemia -
Rahim Navessi -
Sanatorium grozy. Barcinek -
Sergio Martinez -
Szczecin- nagranie archiwalne -
Victor Bauer -
zachód
Jako roślina uprawna występuje głównie w najcieplejszych rejonach kraju. W Polsce największe uprawy moreli są w rejonie tarnobrzeskim. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw tego owocu. Historia uprawy: w Chinach uprawia się ją od 4000 lat, w Cesarstwie Rzymskim znana była już w I w. n.e. Obecnie uprawiane odmiany pochodzą od kilku dzikich gatunków. W I wieku naszej ery w Armenii odkrył je waleczny Aleksander Wielki, a następnie przywiózł je do Grecji. Do XVIII wieku uważano morele za rodzaj brzoskwini.
Latem kuszą pachnącą słoneczną skórką, zimą mięsistym wnętrzem i słodkim smakiem. Morele to bardzo zdrowe owoce, które pozwolą dłużej zachować młodość, gładką cerę i zdrowie.
Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.
Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Jedzenie moreli poprawia kondycję naszych oczu, z drugiej strony przywraca naturalną elastyczność skóry, wygładzają i nawilża - ze względu na wysoka zawartość witaminy A. Sam owoc jest szeroko stosowany do produkcji kosmetyków: balsamów, kremów, maseczek. Wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.
Kaloryczność:
100g świeżych owoców - 47 kcal
100g suszonych moreli - 284 kcal (te bogatsze są w beta-karoten)
Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, ale przede wszystkim do deserów, ciast, pierogów i knedli. Najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich konfiturę, dżem, mud, galaretkę, wykwintny likier albo nalewkę.