-
404 -
657 -
14968 -
137
16330 plików
82,68 GB
Jako roślina uprawna występuje głównie w najcieplejszych rejonach kraju. W Polsce największe uprawy moreli są w rejonie tarnobrzeskim. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw tego owocu. Historia uprawy: w Chinach uprawia się ją od 4000 lat, w Cesarstwie Rzymskim znana była już w I w. n.e. Obecnie uprawiane odmiany pochodzą od kilku dzikich gatunków. W I wieku naszej ery w Armenii odkrył je waleczny Aleksander Wielki, a następnie przywiózł je do Grecji. Do XVIII wieku uważano morele za rodzaj brzoskwini.
Latem kuszą pachnącą słoneczną skórką, zimą mięsistym wnętrzem i słodkim smakiem. Morele to bardzo zdrowe owoce, które pozwolą dłużej zachować młodość, gładką cerę i zdrowie.
Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.
Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Jedzenie moreli poprawia kondycję naszych oczu, z drugiej strony przywraca naturalną elastyczność skóry, wygładzają i nawilża - ze względu na wysoka zawartość witaminy A. Sam owoc jest szeroko stosowany do produkcji kosmetyków: balsamów, kremów, maseczek. Wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.
Kaloryczność:
100g świeżych owoców - 47 kcal
100g suszonych moreli - 284 kcal (te bogatsze są w beta-karoten)
Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, ale przede wszystkim do deserów, ciast, pierogów i knedli. Najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich konfiturę, dżem, mud, galaretkę, wykwintny likier albo nalewkę.
- sortuj według:
-
0 -
3 -
0 -
0
3 plików
176 KB