Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

morele2.jpg

Roza1956 / ZDROWIE / owoce lecznicze / morela / morele2.jpg
morela - morele2.jpg
Download: morele2.jpg

102 KB

(615px x 461px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Morela, morela zwyczajna - zwyczajowa nazwa gatunku roślin z rodzaju Prunus. W niektórych systematykach uważany za odrębny rodzaj - morela (Armeniaca) i dzielony na 6 gatunków. Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, w stanie dzikim występuje od Chin poprzez środkową Azję po Azję Mniejszą. Morele w naszej szerokości geograficznej są narażone na wiosenne przymrozki, kwiaty pojawiają się dość wcześnie na wiosnę i to one są narażone najbardziej. Sama roślina jest odporna na przymrozki do koło -25 stopni Celsjusza.
Jako roślina uprawna występuje głównie w najcieplejszych rejonach kraju. W Polsce największe uprawy moreli są w rejonie tarnobrzeskim. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw tego owocu. Historia uprawy: w Chinach uprawia się ją od 4000 lat, w Cesarstwie Rzymskim znana była już w I w. n.e. Obecnie uprawiane odmiany pochodzą od kilku dzikich gatunków. W I wieku naszej ery w Armenii odkrył je waleczny Aleksander Wielki, a następnie przywiózł je do Grecji. Do XVIII wieku uważano morele za rodzaj brzoskwini.

Latem kuszą pachnącą słoneczną skórką, zimą mięsistym wnętrzem i słodkim smakiem. Morele to bardzo zdrowe owoce, które pozwolą dłużej zachować młodość, gładką cerę i zdrowie.

Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.

Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.

Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Jedzenie moreli poprawia kondycję naszych oczu, z drugiej strony przywraca naturalną elastyczność skóry, wygładzają i nawilża - ze względu na wysoka zawartość witaminy A. Sam owoc jest szeroko stosowany do produkcji kosmetyków: balsamów, kremów, maseczek. Wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.

Kaloryczność:

100g świeżych owoców - 47 kcal
100g suszonych moreli - 284 kcal (te bogatsze są w beta-karoten)

Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, ale przede wszystkim do deserów, ciast, pierogów i knedli. Najlepiej zjeść je od razu lub przygotować z nich konfiturę, dżem, mud, galaretkę, wykwintny likier albo nalewkę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności