ALKOHOLE - RECEPTURY.pdf
-
- Exotic4k -
~Rozmowy telefoniczne ~ ~zajrzyj bo fajne -
●●● Zrób to sam ☺ -
♥ Ramki -
♥♥♥ KARTY Z WIERSZYKAMI -
♨️Filmy do POBRANIA -
1080x1920 tapety androidXiaomi -
11 Września - Niewygodne fakty (2005) -
Alina Lopez -
Amatorka -
EDUKACJA SEKSUALNA -
evilabadon -
filmy erotyczne -
filmy XXX -
Flinstonowie -
FuckedHard18(1) -
HD [720p] -
Kamerki z czata ! Dziewczyny w akcji! -
ksiazki zielarskie -
Książki -
KuracjaAntyrakowa -
Misslexa -
NAJLEPSZE TAPETY NA ANDROIDA 2015!! -
Nefertiti76 -
nowości disco polo -
Pełnometrażowe XXX -
Polki -
PORADNIKI XXX -
PORADNIKI XXX(1) -
Porady dla domu różne -
porady i programy HACKERSKIE!!! -
Śmieszne kawały MP3 -
śmieszne obrazki -
TUSHY - VIXEN -
wszystko o seksie -
Xxx Najnowsze 😁🤟 -
xxxamator123 -
Zielnik Polski -
🅿🅰MP3 2022🔵🅿🅰 -
🎧2021 🎧 Disco Polo 🎧 -
🎬Wrzuta Xxx🎬 -
👉dr Jerzy Jaśkowski👈 -
🔞 HD [720p] 🔞 -
🔵BAJKI +18 -
🔵Lody🔵 -
🔵xxxErotyka - Najlepsze PORNO ™ -
🔵🅿🅰XxL -
🔵🔵FILMY🔵🔵🔵 -
🔵🔵NAJPIĘKNIEJSZE DZIEWCZYNY -
🔵🔵🔵Ślicznotki xxx🔵🔵🔵
Francuską specjalnością jest koniak czy wino, grecy mają ouzo, szkoci whisky a kubańczycy rum. Naszą specjalnością są wódki, miody a także wspaniałe, rozgrzewające słodkie i wytrawne nalewki. Nie mogło ich zabraknąć w żadnej staropolskiej kuchni. Nasze babcie trzymały je pod kluczem i ściśle wydzielały w zależności od potrzeb. Miały w swojej domowe aptece nalewki pomagające na przeziębienie, migrenę, bóle brzucha i serca, na bezsenność i nerwy, chandrę i melancholię lub łagodzące skutki przejedzenia i przepicia. Nalewki domowej roboty wybornie smakują, mają doskonały aromat no i są oczywiście naturalne
Przyrządzając własne nalewki należy pamiętać:
• Owoców, ziół i korzeni nie wolno zalewać czystym spirytusem ani zbyt słabą wódką.
Spirytus zwarzy owoce a słaba wódka nie wydostanie z nich pełnego smaku i aromatu.
• Wódkę zlewa się po wskazanym czasie. Zbyt długie trzymanie nalewki z owocami czy
korzeniami powoduje, że powstałe w ten sposób kwasy psują jej smak i aromat.
• Do filtrowania nalewki używamy specjalnej bibuły filtracyjnej, czystego płótna, gazy lub
waty wetkniętej w lejek.
• Suche składniki używane do nalewek takie jak zioła lub przyprawy korzenne powinny być
rozdrobnione poprzez kruszenie lub mielenie przed zalaniem, aby alkohol mógł optymalnie
wydostać z nich smak i aromat.
• Owoce myjemy, drylujemy i rozgniatamy na miazgę bądź robimy z nich sok by jak
najlepiej połączyły się z alkoholem.
• Słój, w którym są przyrządzane nalewki, należy szczelnie zamknąć. Butelki, do których
zostaną przelane gotowe nalewki też muszą być szczelnie zamknięte. Przechowuje się je w
ciemnym miejscu, żeby nalewki nie straciły koloru. Do leżakowania i przechowywania
nalewek najlepiej nadają się butelki z ciemnego szkła.
• Cierpliwości! Nalewki po przelaniu do butelek powinny leżakować co najmniej pół roku.
Im dłużej dojrzewają, tym są lepsze w smaku i skuteczniejsze.
Nalewki domowe - smaczne i zdrowe
Mały kieliszek orzechówki pomoże przy niestrawności. Jałowcówka jest dobra na przeziębienie, nalewka czosnkowa obniża poziom cholesterolu. To tylko niektóre dobroczynne właściwości prastarych polskich nalewek.