Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ajwar.doc

Monika-25 / ► Przepisy / Ajwar.doc
Download: Ajwar.doc

25 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
pyszny sos do grilla, wędlin, mięs. Jest dość pikantny, jeżeli wolicie łagodny dodajcie mniej chilli. SMACZNEGO

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 Przepisy - Ptasie mleczko.jpg
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki c ...
Domowe „Ptasie mleczko” Składniki: 4 czubate łyżki cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy, 300 ml śmietanki kremówki, 6 łyżeczek żelatyny w proszku, 4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej). Wykonanie: Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać. Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało. Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki. Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.
 Przepisy - Sernik na zimno.jpg
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania ...
Składniki: * 3 jaja * 1 szklanka cukru * 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych * pół szkl. mleka * 3 łyżki żelatyny * 200 g masła * galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy Sposób przygotowania: Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.
 Przepisy - Ciasto czekokremowe.jpg
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margar ...
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margaryny • 4 łyżki kakao • 4 łyżki mleka • 1,5 szklanki cukru • 3 jajka • skórka otarta z cytryny • 1,5 szklanki mąki • cukier waniliowy • opakowanie proszku o pieczenia (18 g) • KREM • dwa budynie waniliowe • 3 szklanki mleka • cztery łyżki cukru • 100 g masła • I NA KONIEC • gotowa polewa pełnomleczna Etapy przygotowania 1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. 2. Masę wystudzić. 3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. 4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach. Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut. 5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru. 6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem 7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą. **********************************************************************
 Przepisy - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
 Przepisy - ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU Lista składnik ...
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU Lista składników * 1 duże op. okrągłych biszkoptów * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody * 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego * 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach * owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki) * ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki) Jak zrobić? Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami. 3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego! Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
 Przepisy - SZYSZKI.jpg
SZYSZKI Lista składników * 1/2 kg ...
SZYSZKI Lista składników * 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących) * 1/2 kostki Kasia * 2 łyżki kakao * 12-15 dag ryżu preparowanego Jak zrobić? Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać Kasia i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.
 Przepisy - Sałatka gyros.jpg
SAŁATKA GYROS  Składniki  piersi z kury, 2 sztuki  ...

SAŁATKA GYROS  Składniki  piersi z kury, 2 sztuki  kapusta pekińska, 1 sztuka  kukurydza, mały słoiczek  papryka żółta i czerwona, po 1 sztuce  ogórki korniszonki, mały słoiczek  majonez, ketchup, małe słoiczki  curry, pieprz ziołowy i czarny, vegetka, jako przyprawa do piersi  olej, jako przyprawa do piersi  pieczarki marynowane, mały słoiczek  1. piersi umyc, oczyścic z błonek pokroic w sporą kostkę. przyprawy wymieszac w miseczce z olejem i zalac piersiowe kostki, przypraw nie żałowac. najlepiej to zrobic dzień wcześniej tak aby kosteczki mogły się zmacerowac dobrze przez całą noc w lodówce. usmażyc na złotobrązowo, patelnię z mieskiem odstawic aby przestygło  2. kapustkę drobno poszatkowac przełożyc do miski i odstawic. kukurydzę i pieczarki odsączyc z zalewy, pieczarki pokroic w plasterki- odstawic . paprykę umyc, przekroic na pół, wydrążyc środek, pokroic w drobną kostkę odstawic na bok. ogóreczki pokroic w plasterki odstawic na bok.  3. szklaną miskę wysmarowac majonezem , dno posypac połową kapusty pekińskiej, na to pół kukurydzy, na to ketchup, na to po połowie papryki żółtej i czerwonej, na to majonez na to połowę pieczarek i ogóreczków, na to ketchup, na to piersi wraz z olejem, delikatnie ugnieśc aby cały sok rozpłynął się po reszcie warzyw. leciutko posmarowac majonezem.  4. na to wyłożyc resztę kukurydzy, troszkę ketchupu, resztę papryki żółtej i czrwonej, troszeczkę majonezu, resztę pieczarek i ogóreczków, na to ketchup oraz resztę kapusty pekińskiej. najlepsze jast jak sobie tak troszkę to poleżakuje w lodówce:-) smacznego 

obrazek
 Przepisy - Chleb1.jpeg
Chlebek też upiekłam Tym razem pszenno-żytni i już t ...
Chlebek też upiekłam Tym razem pszenno-żytni i już tylko dupka została ,ze świeżym masełkiem poszedł w mig!!! Chleb pół litra wody ciepłej 450g mąki pszennej razowej 220g mąki żytniej 40g drożdzy łyżka soli łyżeczka cukru łyżka oleju W wodzie rozpuścić drożdze dodać sól,cukier ,olej i mąki pozostawić do wyrośnięcia.Przełożyć wyrośnięte ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami i znów pzostawić do wyrośnięcia.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200-220 st i piec przez 60 min.Ja dodałam do ciasta słonecznik.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności