Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ocet jabłkowy - przepis.jpg

Mannitu / ocet / Ocet jabłkowy - przepis.jpg
ocet - Ocet jabłkowy - przepis.jpg
Download: Ocet jabłkowy - przepis.jpg

24 KB

(300px x 253px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jabłka (ilość zależna od wielkości garnka) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę, razem z gniazdami nasiennymi włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ocet - OCET JABŁKOWY  WARTO WIEDZIEĆ.jpg
OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, ...
OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, BETA-KAROTENU ORAZ ŻELAZA, POTASU, FLUORU,CHLORU, MIEDZI, WAPNIA, MAGNEZU, SODU, FOSFORU I KRZEMU OCET JABŁKOWY PRODUKOWANY JEST Z SOKU LUB MOSZCZU JABŁKOWEGO. IM ODMIANA JABŁEK JEST SOCZYSTSZA I SŁODSZA TYM POZYSKANY OCET MOCNIEJSZY, GDYŻ PROCES FERMENTACJI UZALEŻNIONY JEST OD WYSOKOŚCI ZAWARTEGO W JABŁKACH CUKRU. OCET JABŁKOWY NIE POWINIEN JEDNAK PRZEKROCZYĆ WARTOŚCI 7% ZAWARTEGO W NIM ALKOHOLU. TAK JAK OWOC, OCET JABŁKOWY POSIADA BOGATE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, DZIĘKI ZAWARTYM W NIM ZWIĄZKOM MINERALNYM, ENZYMOM I AMINOKWASOM UZUPEŁNIA SKŁADNIKI BIORĄCE CZYNNY UDZIAŁ WE WSZYSTKICH PROCESACH ŻYCIOWYCH JEST ŹRÓDŁEM PEKTYNY I BIOFLAWONOIDÓW WSPOMAGAJĄCYCH PRACĘ NACZYŃ KRWIONOŚNYCH PEKTYNA Z KOLEI OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU I ZAPOBIEGA ZMIANOM MIAŻDŻYCOWYM. OCET JABŁKOWY SKUTECZNIE POWSTRZYMUJE SZKODLIWE DZIAŁANIE WOLNYCH RODNIKÓW, TYM SAMYM OPÓŹNIA PROCES STARZENIA, KORZYSTNIE WPŁYWA NA SERCE ORAZ UKŁAD IMMUNOLOGICZNY. OCET JABŁKOWY ZAWIERA RÓWNIEŻ CENNY DLA ZDROWIA POTAS, JEGO NIEDOBÓR W ORGANIZMIE MOŻE NIEKORZYSTNIE WPŁYWAĆ NIE TYKO NA NASZE SAMOPOCZUCIE PSYCHOFIZYCZNE, MOŻE TAKŻE PROWADZIĆ DO ZBURZEŃ PRACY SERCA. WARTO PAMIĘTAĆ: OCET JABŁKOWY (ZAWARTY W NIM KWAS OCTOWY) JEST WROGIEM BAKTERII I DROBNOUSTROJÓW. NIE NALEŻY JEDNAK SPOŻYWAĆ GO W ZBYT DUŻYCH ILOŚCIACH, W PRZYPADKU ZALECEŃ LEKARSKICH TRZYMAJMY SIĘ WYTYCZNYCH JAKIE OKREŚLIŁ NAM LEKARZ. JEŚLI SAMI POSTANOWIMY UZUPEŁNIĆ NASZ DZIENNY JADŁOSPIS O OCET JABŁKOWY POLECAMY FORMĘ NAPOJU. NAPÓJ DO SZKLANKI CIEPŁEJ WODY DODAJEMY DWIE ŁYŻECZKI MIODU (WG UZNANIA Z LIPY, GRYKI, RZEPAKU LUB INNEGO), GDY MIÓD SIĘ ROZPUŚCI DODAJEMY DWIE ŁYŻECZKI OCTU. NAPÓJ MOŻEMY WZBOGACIĆ ŚWIEŻYMI LISTKAMI MIĘTY I KOSTKAMI LODU. W TEJ FORMIE NAPÓJ NAS NIE TYLKO WZMACNIA FIZYCZNIE ALE DODAJE SIŁ WITALNYCH.(PIJMY JEDEN NAPÓJ DZIENNIE NIE DŁUŻEJ NIŻ PRZEZ DWA TYGODNIE, NASTĘPNIE ZRÓBMY KILKA DNI PRZERWY). GORĄCO POLECAMY ODROBINĘ OCTU DO KAŻDEJ PRZYRZĄDZANEJ SURÓWKI, SZCZEGÓLNIE ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW. OCET JABŁKOWY MOŻNA RÓWNIEŻ STOSOWAĆ ZEWNĘTRZNIE DO OKŁADÓW ( PRZY DOKUCZAJĄCYCH ŻYLAKACH) LUB MYCIA NP. ZAMIAST TONIKA DO TWARZY - LECZ W FORMIE KONIECZNIE ROZCIEŃCZONEJ! 1:1 NP Z WODĄ MINERALNĄ. DO ZNISZCZONEJ SKÓRY DŁONI, ZMĘCZONYCH CODZIENNYMI PRACAMI DOMOWYMI, POLECAMY KREM, KTÓRY NALEŻY PRZYGOTOWAĆ Z JEDNEJ ŁYŻKI OCTU, CZTERECH ŁYŻEK OLEJU RZEPAKOWEGO I ŻÓŁTKA. NIE STOSOWAĆ NA OTWARTE RANY, KREM ZMYĆ PO GODZINNYM OKŁADZIE.
ocet - Ocet jabłkowy 00.jpg
Dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w n ...
Dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne. Ocet jabłkowy jest tanim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów. Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt. W medycynie ludowej ocet jabłkowy był powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu. Powinny go więc stosować osoby, u których występuje niedobór tego pierwiastka. Można to rozpoznać po następujących objawach: osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienie, częste swędzenie skóry, psucie zębów, występowanie pryszczy, drgawki powiek, kurcze mięśni nóg w nocy, bezsenność, bóle w stawach. Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności