Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
MALPAW1975
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 18.12.2018 14:35

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    12
  • obrazy
    2073
  • dokumenty
    1090

3449 plików
13,56 GB

  • 9 KB
  • 31 lip 14 12:15
z blogu: Niebieska Pistacja
Spód:

200 g ciastek digestive,
50 g orzechów włoskich mielonych,
50 g masła

Ser:

700 g sera (3-krotnie mielonego) lub twarogu sernikowego (użyłam tego),
200 g cukru pudru,
250 ml ajerkoniaku,
3 duże jajka,
3 łyżeczki mąki,
250 g śmietany 12%,

Dodatkowo opcjonalnie:

gotowy sos toffi

Spód: masło stopić, dodać do niego pokruszone drobno herbatniki i mielone orzechy. Wymieszać. Wsypać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być trochę większa), ugnieść i wstawić do lodówki.

Warstwa serowa: wszystkie składniki wyjąć z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Ser wymieszać z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać śmietanę oraz ajerkoniak. Masę przelać na spód. Wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut - boki muszą być ścięte, środek może lekko "dygotać". Wystudzić, wstawić na noc do lodówki, przed podaniem udekorować sosem.

z chomika magrex

  • 6 KB
  • 31 lip 14 12:15
Składniki

Spód:
1 paczka pokruszonych herbatników
125g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
250ml kwaśnej śmietany
2 x 250 twarogu; jeden gładki, jeden z grudkami (twarożek wiejski)
12,5ml (ok. 8g) mąki tortowej
150ml (ok. 130g) cukru
2 jajka, białka i żółtka osobno
5ml olejku waniliowego

Etapy przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
2. Zmieszaj herbatniki z masłem, a następnie umieść je na formie do pieczenia, aby zrobić spód ciasta.
3. W dużej misce zmieszaj pozostałe składniki, poza białkami.
4. Ubij białka na sztywno, a następnie dodaj pozostałe składniki. Następnie wylej na spód ciasta i piecz przez 30-40 minut. Posyp cynamonem i podawaj.

z chomika magrex

  • 57 KB
  • 31 lip 14 12:15
Sernik mojej mamy
MASA SEROWA:
1,5 kg sera mielonego
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka proszku do pieczenia
6 jajek
szklanka cukru
2 łyżki kaszy manny
rodzynki
CIASTO
1/2 kg maki tortowej przesianej
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Na początek zrobić masę serowa. Jajka ubić z cukrem, dodać ser i wymieszać łyżką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie.
Ciasto. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto, zagnieść w kule. Podzielić ciasto na 2 równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, w której pieczemy (u nas blaszka o wymiarach 40x27). Jedna porcje ciasta owinąć na wałek i przełożyć na blaszkę. Blaszka wcześniej wysmarowana masłem. Na pierwsze ciasto wyłożyć masę serową, Przykryć druga częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka dol i góra) i piec ok 1 h i 10-20 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Chłodne pokroić.


z blogu: Berenika-moj kulinarny pamietnik

z chomika magrex

  • 2 KB
  • 31 lip 14 12:15
Przepis z bloga: Moje kucharzenie
CIASTO:
3 szklanki mąki
250 g masła
2 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao instant (np. Nesquick lub Puchatek)
MASA SEROWA:
500 g zmielonego sera [użyłam wiaderkowego]
1 jajko
1 opakowanie budyniu śmietankowego [w proszku]
pół szklanki cukru pudru
100 g masła, roztopionego
MASA MAKOWO-KOKOSOWA:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka suchego maku
100 g wiórków kokosowych
5 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce przez ok.30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 30x25 cm [można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia].
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
Składniki masy serowej krótko zmiksować (do połączenia składników) i wylać na brzoskwinie. Wyrównać powierzchnię.
Przygotować masę makowo-kokosową : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe, zamrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut.

z chomika magrex

  • 29 KB
  • 31 lip 14 12:14
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Masa serowa
Składniki:
-twaróg z wiaderka
-cukier 30dag
-cukier waniliowy 1 opak.
-0,5l kremówki
-żelatyna 4 łyżki

-dżem morelowy
-delicje 2 paczki
-polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao a na koniec ubite białka.Pieczemy ok 20 min. w 180 stopniach.
Masa serowa:
Twaróg, cukier i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą masę.Kremówkę ubić dodać do masy serowej.Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie dodać do masy.Na gotowy biszkopt rozsmarować dżem.Następnie połowę masy serowej przełożyć na dżem i rozłożyć delicję.Potem drugą część masy nałożyć na delicję.Na koniec polać polewą czekoladową.Wstawić do lodówki na kilka godzin.

z chomika mariosylwia

  • 2 KB
  • 31 lip 14 12:00
Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.

Masa serowa:
450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka

Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.

Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej

Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.

z chomika magrex

  • 41 KB
  • 31 lip 14 12:00
Z blogu: Mała Cukierenka
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej

WYKONANIE
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.

z chomika magrex

  • 13 KB
  • 31 lip 14 11:59
z blogu: domowe wypieki

Spód:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru pudru
- 60 g masła

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 ml kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- laska wanilii
- 2 łyżki kawy ziarnistej

Wierzch sernika:
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 75 ml Irish Cream

Polewa czekoladowa:
- 60g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 łyżki masła
Przepis

Spód: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Do zmielonego sera dodać cukier, mąkę, kawę ziarnistą, zimny napar kawowy i nasiona z laski wanilii, całość zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać ubitą pianę z białek, ubitą kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Piec w temp. 180 stopni 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Polewa czekoladowa: czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Na upieczoną masę serową wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem i likierem. Gotową polewę czekoladową wyciskać przez rękaw cukierniczy tworząc poziome paski w równych odstępach. Następnie patyczkiem, wykałaczką przeciągnąć czekoladę tworząc wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piec 15-20 minut. Gotowy wyjąć, ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

z chomika magrex

  • 5 KB
  • 31 lip 14 11:59
1 kg zmielonego 3-krotnie sera
3 szklanki mleka 2%
10 łyżek stewii w pudrze na bazie glikozydów stewiolowych (ok. 80 g)
6 jajek
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia
biszkopty
brzoskwinie z puszki

Etapy przygotowania:

Ser razem ze stewią, żółtkami, wanilią i mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mleko cały czas dokładnie mieszając. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać w płynny ser. Na dużej blasze rozłożyć biszkopty, wylać odrobinę masy serowej i pozostawić ta 10 min do nasiąknięcia biszkoptów (unikamy wypłynięcia na wierzch). Po tym czasie wylać resztę masy i po wierzchu ułożyć drobno pokrojoną brzoskwinię z puszki. Piec w piekarniku ok. 45 min. Należy uważać, aby nie przypiec.

z chomika magrex

  • 11 KB
  • 31 lip 14 11:59
200g cukru
- 400g masła
- 600gmąki( w tym 1/3 krupczatki)
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany 22% (szefa albo piątnica)
- szczypta soli

2. Masa serowa:

-600g sera białego tłustego, twardego, mielonego.
-160g cukier kryształ
-80g masło
-100g jaja
-50g śmietanka 36%
-25g mąka pszenna
-80g rodzynki
-skórka pomarańczowa
-cukier wanilinowy
- 1 jajko do posmarowania kratki z ciasta

Sposób przygotowania:

Masa serowa

Ser biały zmielić. Masło włożyć do kociołka miksera i tablerować do postaci kremu, następnie dodać ser, dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać jajka cały czas ucierając. Połączyć z ubitą śmietanką, cukrem, dodatkami smakowymi. Na koniec połączyć z mąką mąką.

z chomika magrex

  • 10 KB
  • 31 lip 14 11:59
CIASTO:
1 kostka masła/margaryny (250 g)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).

MASA SEROWA:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego dwukrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
125 g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

ORAZ:
1 puszka brzoskwiń w syropie
5 białek
3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

WYKONANIE:

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do godziny.

z chomika magrex

  • 9 KB
  • 31 lip 14 11:59
Przepis z bloga: Kuchenna szkoła przetrwania

Składniki na spód:
100 g ciastek digestive
40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:
80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki - pokroiłam około centymetrową w kostkę
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem.

Piec (grzanie z góry i dołu) przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez noc w lodówce.

Polewa chałwowa:
150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub innej ulubionej)
1/2 szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (roztarłam drewnianą łyżką). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik.

z chomika magrex

  • 34 KB
  • 31 lip 14 11:56

250 g masła
4 duże jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ekstrat migdałowy
Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 budyń wanilowy
słoiczek kwaśnego dżemu
WYKONANIE:

Twaróg połączyć z ubitymi jajkami z cukrem na koniec dodać budyń, wymieszać. Masło utrzec z cukrem do białości stopniowo wbijać po jednym jajku. Później powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać suchy mak i ekstrat. Ciasto wylać na prostokątną blachę na to wyłożyć masę serową a na masę serową położyć" esy-floresy" z dżemu. Piec około godziny w temperaturze 180 C.

z chomika magrex

  • 21 KB
  • 31 lip 14 11:56

750 gramów zmielonego sera półtłustego
250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
280 gramów cukru
2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
6 jaj
150 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę żółtkową przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a potem jeszcze około 35 - 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut, potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy i schładzamy w lodówce.

z chomika magrex

  • 109 KB
  • 31 lip 14 11:56
1 kg białego sera (twarogu)
150 g masła
300 g drobnego cukru
2 op. cukru z prawdziwą wanilią (nie wanilina)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki krupczatki
8 żółtek
4 białka
1 laska wanilii
garść dowolnych bakalii

Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy nasiona, które ucieramy z niewielką ilością drobnego cukru.
Ser ubijamy mikserem wraz z utartym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i cukrem drobnym.
Masło ucieramy z 8 żółtkami, dodając stopniowo ser. Do gładkiej masy dodajemy pianę ubitą z 4 białek oraz mąkę ziemniaczaną i krupczatkę, delikatnie wyrabiamy.
Dodajemy garść bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów).
Masę nakładamy do formy nasmarowanej masłem oraz wysypanej mąką i pieczemy w piecu przez godzinę (160–170°C). Sernik wystygnąć musi w formie, kroimy na drugi dzień. Przed podaniem można polać czekoladą.

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    15
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
358 KB




darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 28.09.2014 18:40

zgłoś do usunięcia
Zapraszam serdecznie do mnie
nexonem395

nexonem395 napisano 25.04.2022 18:55

zgłoś do usunięcia
Super chomik
toyoga9536

toyoga9536 napisano 27.12.2022 16:09

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności