Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Kshyhoo67
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kshyhoo

widziany: 17.10.2023 20:36

  • pliki muzyczne
    161
  • pliki wideo
    85
  • obrazy
    13622
  • dokumenty
    7661

27931 plików
459,34 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 40 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
300ml kremówki
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/3 kostki Kasia
10dag mlecznej czekolady



Jak zrobić?
Wszystkie składniki włóż do rondelka, gotuj na sporym ogniu, mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Wylej ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Schłodź w lodówce, a następnie pokrój mokrym nożem na prostokąty.

zachomikowany

  • 83 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 74 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
25 dag Kasia
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
7 łyżek wody
2 szkl mleka w proszku
3 paczki herbatników
orzechy rodzynki



Jak zrobić?
Kasia, kakao, cukier, woda zagotować , przestudzić.
do lekko ostudzonej masy dodać mleko w proszku , pokruszone herbatniki i bakalie. Ułożyć między dwa wafle

zachomikowany

  • 85 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
500 g maki
400 g cukru pudru
350 g Kasia
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg malin (lub innych owoców)
2 łyżki cukru rafinowanego



Jak zrobić?
Maliny umyć i osuszyć.
Stopić Kasia i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami, wlewać stopniowo Kasia. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Ubić białka na sztywna pianę i dodać do ciasta. Wymieszać.
Na wierzchu ciasta gęsto poukładać maliny i posypać cukrem.
Ciasto piec jedną godzinę w temperaturze 180 C

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
1/ 2 kg śliwek
1 Kasia
6 jajek
20 dag cukru
cukier waniliowy
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Jak zrobić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bardzo miękką Kasia i utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć polówki śliwek.
Piec około 45 min w temp.p. 170-180°C

Temperatura piekarnika: 170-180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 40 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
250g Kasia
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce sezonowe



Jak zrobić?
Kasia z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku-nie gotować!!!!!!!!!!!!
Po przestudzeniu dodać jajka, mąke pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko zmiksować.

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą/mąką blachę prostokątną.

Na wierzchu delikatnie poukładać rabarbar/owoce w niewielkich odległościach od siebie, tak aby ciasto mogło wyrosnąć

Temperatura piekarnika: 180-200stopniC
Czas pieczenia: 35-40

zachomikowany

  • 75 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 35 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 35 KB
  • 7 lip 13 22:43
Lista składników
3,5 szklanki mąki
40 dag Kasia
20 dag cukru pudru
2 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy


Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj Kasia i posiekaj nożem na drobne kawałki. Wbij jaja. Całość szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Piecz około 8 minut w 200 st. C.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 7 lip 13 22:43
Lista składników
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki Kasia
2 żółtka ( białko zostawić na pianę )
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa serowa :
1 kg sera (mielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko ( całe)
4 żółtka ( białka zostawć na pianę)
aromat waniliowy
Masa kokosowa :
6 białek
1/2 szklanki cukru
100 gram wiórków kokosowych


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę i nakłuć widelcem . Podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku .
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować .Masa będzie rzadka. Wylać masę na podpieczone ciasto . Piec około 40-45 minut w temp.p. 180 stopni.
Przygotować masę kokosową- ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut

zachomikowany

  • 13 KB
  • 7 lip 13 22:43
Makowiec na cieście . CIASTO FRANCUSKIE
30 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA MAKOWA
30 dag maku
6 żółtek
9 białek
15 dag orzechów krojonych
10 dag rodzynek
30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
olejek migdałowy (10 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

z chomika grateska

  • 13 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika dorotka03.02

  • 57 KB
  • 7 lip 13 22:43

zachomikowany

  • 43 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 0,7 MB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 65 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 80 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 45 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 5 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 6 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 6 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 5 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Staszkania

  • 47 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Bazyliszeka

  • 1,2 MB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika piorunkowa

  • 40 KB
  • 7 lip 13 22:43

zachomikowany

  • 15 KB
  • 7 lip 13 22:43
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 23 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 71 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    60
  • obrazy
    185
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

247 plików
13,7 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (221)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (221)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności