Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Kshyhoo67
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kshyhoo

widziany: 17.10.2023 20:36

  • pliki muzyczne
    161
  • pliki wideo
    85
  • obrazy
    13622
  • dokumenty
    7661

27931 plików
459,34 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 41 KB
  • 7 lip 13 22:43
ŚLIMAACZEK

Ciasto 1:
6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao.

Masa 1:
1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy.

Ciasto 2:
3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2.

Masa 2:
4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia.
oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe

Czas
pieczenia: ok.15-20 min

Ciasto 1. WYKONANIE:
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe.
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części.

Ciasto 2.WYKONANIE:
Z podanych składników upiec dwie rolady.

Masa1.WYKONANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ.

Masa 2.WYKONANIE:
Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami.
Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady.
Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 49 KB
  • 7 lip 13 22:43
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ".


Składniki:

około 500 g mąki
3 żółtka
5 łyżek cukru
60 g roztopionego masła
25 g drożdży
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
starta skórka z cytryny


Nadzienie:

100 g margaryny
100 g cukru


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem
(150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 7 lip 13 22:43
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Ciasto I:
5 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl mąki
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
20 dag kokosu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki

Masa:
5 żółtek
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
10 łyżek kawy Cappucino Classik

1,5 kostki masła

Dodatkowo
40 dag śliwek kalifornijskich
2 czekolady
Ciasto I:
Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec.

Ciasto II:
Białka ubić dodać resztę składników i upiec.

Masa:
Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła.

Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu)
2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki.

Składanie:
Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 7 lip 13 22:43
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ

Składniki na kruche ciasto:
- 1kost margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka smalcu lub oleju.
Składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo:
- około 1 kg śliwek
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki
- cukier puder do posypania ciasta.

Czas
pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto kruche:
Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek.

Beza kokosowa:
Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 7 lip 13 22:43
ŚNIEGOWE GWIAZDECZKI I CHOINKI

1/2 margaryny tortowej
30 dag. twarogu
ok. 1 1/2 szkl mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2-3 łyżki śmietany
jajko do zanużania
cukier kryształ do posypania
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami gwiazdki oraz choinki. Każde wycięte ciasteczko zanużamy wieżchem w roztrzepanym jajku i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Gdy ciasteczka wydają nam się mało słodkie dodatkowo posypujemy je jeszcze cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

z chomika white.and.black.flower

  • 30 KB
  • 7 lip 13 22:43
TORT CARYCY ESTER

Składniki:

Ciasto:

* 4 całe jajka
* 2 białka
* 150 g cukru
* 2 łyżki oleju
* 3 łyżki (z małą górką) mąki
* 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy)
* 1 łyżeczka proszku do wypieków
* szczypta soli

Krem:

* 250 ml mleka
* sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny
* 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej
* 70 g cukru
* 2 żółtka
* 80 g białej czekolady
* 300 ml śmietany kremówki (36%)

* dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g)

Biszkopt makowy:
Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem.
Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić.
W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku.


Krem cytrynowy:

mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki)
Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa")



przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 7 lip 13 22:43
TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY



2 szkl.sparzonego i zmielonego maku

2 szkl. cukru

5 jajek

8 dkg masła

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

3/4 szkl. bułki tartej

orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa



Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy.



BISZKOPT KAWOWY



12 dkg masła

2 jajka

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

1/4 szkl.cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej



Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min.



KREM



3 jajka

1/2 szkl.cukru

1 1/2 kostki masła



Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak.



POLEWA



1/3 masła

2 łyżki wody

2 łyżki kakao

1/2 szkl.cukru



Zagotować.



Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa.
SMACZNEGO!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 7 lip 13 22:43
TORT MILKY

Składniki:

3 upieczone blaty biszkoptowe,
kostka masła,
500g milky way lub tańszego odpowiednika,
200ml mleka,
Śmietana do ubijania 200g,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

Opis przygotowania

1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort.

2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)

z chomika white.and.black.flower

  • 56 KB
  • 7 lip 13 22:43
TORT - na pierwsze urodzinki

Pieczemy daw biszkopty jeden biały drugi ciemny
(oba kroimy poziomo na dwa placki).

Dżem żurawinowy

Masa pierwsza:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotujemy 2 godziny)
2 margaryny kasie
Do wystudzonej masy karmelowej dodajemy margarynę i miksujemy aż masa nabierze puszystości
(jeśli ktoś lubi możemy dodać kakao).

Masa druga:
1 szklanka mleka
20 dag. cukru pudru
20 dag. orzechów krojonych w tym1/2 szkl. mielonych
1 cukier waniliowy
1 1/2 margaryny kasi
Mleko, cukier, cukier waniliowy i orzechy prażymy w garnku 10-15 minut. Do utartej margoryny dodajemy stopniowo przestudzone orzechy.

Przełożenie tortu:
Biszkopt ciemny nasączony np. herbatą z cytryną-masa karmelowa-jasny biszkopt nasączony-żurawiny-ciemny biszkopt nasączony- masa orzechowa-jasny biszkopt-cały tort smarujemy do okoła masą która nam została boki obsypujemy posypką, wierzch polewamy polewą może być kupna, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kwiatuszkami z opłatka kolorowego i świeczkami .

SMACZNEGO:)

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 7 lip 13 22:43
TORTOWE


biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty):
• 7 jajek
• 1,25 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 6 łyżek oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
• 8 żółtek
• 1 szklanka cukru
• 1,5 szklanki mleka

• 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy)
• 500 ml śmietany kremówki
• 16 g żelatyny
• puszka brzoskwiń

Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić.
Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 7 lip 13 22:43
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 7 lip 13 22:43
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK

składniki na 1 szt.
1cytryna,
2jajka,
75g masła
100g mąki,
100g cukru,
1 c waniliowym
250g mąki ziemniaczanej,
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
100g cukru pudru
50g wiórków kokosowych,
brązowa posypka do ciasta
tłuszcz i mąka do formy

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko.
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem.
Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką
formy w kształcie baranka o pojemności 700ml.
Piec ok.35minut w tem 175st C.
baranka ostudzić.
Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny.
Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi.
Tak samo postąpić z drugą stroną.
Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 7 lip 13 22:43
WIELKANOCNY WIANEK

W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.


Przepis
Składniki na ciasto:

•125 ml mleka
•60g masła
•10g drożdży instant
•60 ml ciepłej wody
•375g mąki
•3/4 łyżeczki soli
•45g cukru
•1 jajko
Dodatki smakowe:

•60g rodzynek
•60g sułtanek
•2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•45g bazowego cukru
•1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.



Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 7 lip 13 22:43
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 7 lip 13 22:43
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ


1. Biszkopt orzechowy:

- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku



2. Biszkopt kokosowy:

- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 150 g kokosu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku



3. Krem:

- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- łyżka mąki tortowej


1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut.

3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.



Położenie placka:
1. Biszkopt orzechowy
2. Masa
3. Biszkopt kokosowy
4. Masa
5. Biszkopt orzechowy
6. Polewa czekoladowa

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 7 lip 13 22:43
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 138 KB
  • 7 lip 13 22:43
Biszkopt kakaowy

6 jaj
1 szkl.mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki oleju

Ubić białka ze szczypta soli.Dodawać stopniowo cukier podczas ubijania.Następnie po jednym żółtku,ocet oraz olej.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodawać delikatnie do ubitych białek ,wymieszać mieszadełkami wyłączonego miksera.

Piec w 150 °C z termoobiegiem 30-40 minut. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut czyli w sumie 50 minut.
Biszkopt wyrasta równiutko z każdej strony i jest bardzo puszysty.
Polecam-KARINA

zachomikowany

  • 103 KB
  • 7 lip 13 22:43
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady
125g masła
120g pianek
3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90.
120 g herbatników

W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki.
Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ...
Gotowe !

zachomikowany

  • 97 KB
  • 7 lip 13 22:43
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy"
pol kilo maki.
pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka.
5 jajek calych
5lyzek cukru
2kieliszki rumu.
1cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia.
Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.

zachomikowany

  • 128 KB
  • 7 lip 13 22:43
torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowy ( z samych białek z pączków i faworków+ krem czekoladowy budyniowy) ...ciacho do kawki...smacznego:))
**************************
Białka 12szt ( 9 miałam )ubiłam na sztywno w trakcie dosypywałam 1 ½ szk. cukru. Następnie dodałam 2½ szk. orzechów drobno utartych uprażonych i 1 szk. mąki wymieszanej 1 łyżeczką proszku do piecz. Piekłam w blaszce prostokątnej 21x36 w 190 C ok. 40 min aż się zrumienił. Gdy ostygł przekroiłam na pół i przełożyłam masą z 2 budyni czekoladowych wg przepisu z torebki .3 żółtka (z białek) dodałam do masy budyniowej utarłam z ¾ szk. mleka i wlałam na gotujące się mleko. Zimny budyń utarłam z 1 ,,Kasią”,1 łyżkę kakao+ zagęściłam 6-8 łyżeczek żelatyną , bo masa była za luźna. Wierzch też jest posmarowany kremem i posypany orzechami. Można też posypać czekoladą

zachomikowany

  • 98 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki
CIASTO:
5 jajek
0,5 szkl. oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
5 łyzek wody

Masa

0,5 litra śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody do żelatyny
3 serki homogenizowane (po 150 g)
cukier waniliowy :::Polewa
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka

zachomikowany

  • 13 KB
  • 7 lip 13 22:43
Makowiec na cieście . CIASTO FRANCUSKIE
30 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA MAKOWA
30 dag maku
6 żółtek
9 białek
15 dag orzechów krojonych
10 dag rodzynek
30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
olejek migdałowy (10 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

z chomika grateska

  • 5 KB
  • 7 lip 13 22:43
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami

zachomikowany

  • 60 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Marzena.1974

  • 299 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki

* kg mąki pszennej
* 1 kostka masła/ margaryny
* 1 szkl cukru
* 2 cukiery waniliowy
* 4 jaja
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* w zalezności od jakości masła/margaryny czasmi dodajew 2-3 łyzki smietany( nie zawsze)
* lukier
* kolorowe posypki

Bardzo smaczne kruche świąteczne ciasteczka
Etapy przygotowania

ze wszystkich skadników zagniatamy szybko ciasto , które zawijamy w folie i do lodówki na 30-60 minut
Nastepnie rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka

Ciasteczka pieczemy 10 min 190 stopni na złoty kolor

Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami lub orzechami włoskimi ,tu bardziej technicznie dla początkujących http://kotlet.tv/ciasteczka-maslane

zachomikowany

  • 34 KB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika Kaka80

  • 75 KB
  • 7 lip 13 22:43

zachomikowany

  • 0,5 MB
  • 7 lip 13 22:43

z chomika DarkCruiser

  • 27 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki:

szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2/3 szklanki oleju
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechów

Jak przyrządzić:

Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać.
Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.

zachomikowany

  • 21 KB
  • 7 lip 13 22:43
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    60
  • obrazy
    185
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

247 plików
13,7 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (221)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (221)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności