Uprawa Żurawiny.rtf
-
Andreas Moritz -
Aromaterapia -
Barbara Kazana - Filmy(1) -
Dieta Gersona -
Dom bez chemii(1) -
dr Henryk Różański -
Dr. Henryk Różański - Kompedia -
Dr. Henryk Różański - Preparaty -
Ewa Dąbrowska -
Farmakopea Polska IV(1) -
Farmakopea Polska VI -
Farmakopea Polska VIII(1) -
Farmakopea Polska XII -
G.P. Małachow -
Huna -
Huna(1) -
JACEK I AGATKA -
Mapy ciała -
Medycyna Chińska -
Medycyna naturalna(1) -
Meridiany -
Miód -
Mudry -
Ocet jabłkowy -
Oczyszczanie organizmu -
Oleje -
Olejki eteryczne -
Oregano -
Pasożyty -
Porady -
Porady pani Stefanii Korżawskiej -
Protokoły witaminowe -
R.Jachowicz-Receptura apteczna (hasło-gonson) -
'Rehabilitacja w praktyce' -
Srebro koloidalne(1) -
szkółkarstwo -
TERENOZNAWSTWO -
winiarstwo, wyrób alkoholi -
Witamina C -
Witamina D -
Woda utleniona -
Zapper -
Zdrowie-zioła! -
Zioła - własciwości lecznicze -
ZIOŁA , PRZYPRAWY -
zioła i olejki -
Zioła pojedyńczo -
Zioła(1) -
Zioła3 -
Ziołowe galeny i mieszanki
Żurawina jest wiecznie zieloną, wieloletnią, płożącą się krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych (jej delikatne pędy osiągają ok. metra długości). Naturalnym środowiskiem tej rośliny są tereny wilgotne o kwaśnym torfowym podłożu (obecnie żurawinę z powodzeniem można też uprawiać w ogrodzie).
Cechy charakterystyczne żurawiny to ciemnozielone liście, białoróżowe kwiaty, które pojawiają się pod koniec czerwca (im właśnie najprawdopodobniej żurawina zawdzięcza swoja nazwę – swym kształtem kwiaty przypominają bowiem żurawia) i przede wszystkim podstawowy surowiec leczniczy, czyli owoce (różowo-czerwone lub zielone, gdy krzewinka rośnie w zacienionym miejscu). Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą, jeśli jest łagodna i bezśnieżna.
W medycynie (ale również w celach kulinarnych i pielęgnacyjnych) wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny:
1. Żurawinę wielkoowocową (amerykańską), Vaccinium macrocarpon Aiton. Jej ojczyzną jest Kanada i północno-wschodnie tereny USA (obecnie Stany Zjednoczone są rekordzistą, jeśli chodzi o uprawę żurawiny; plantacje tej rośliny istnieją tam od XIX w.). Żurawinę wielkoowocową można hodować w ogrodzie – to świetna roślina dekoracyjna (średnica czerwonych jagód może dochodzić nawet do 2 cm) i okrywowa, dodatkowo żurawina jest odporna na niskie temperatury oraz choroby. Do rozwoju roślina wymaga kwaśnej torfowej gleby, półcienistego lub słonecznego stanowiska, jest wrażliwa na niedobór wody.
2. Żurawinę błotną (Oxycoccus palustris). W środowisku naturalnym rośnie m.in. w Ameryce Północnej, północnej Azji, a także w Polsce, szczególnie na Lubelszczyźnie, Pomorzu i na Mazurach. W porównaniu do żurawiny amerykańskiej, owoce żurawiny błotnej są mniejsze i bardziej cierpkie (cierpki smak jest mniej intensywny, gdy owoce zbiera się po jesiennych przymrozkach). Podobnie jak żurawinę wielkoowocową, można ją uprawiać w ogrodzie.
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin (przede wszystkim witaminy C – 14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę), minerałów (potas, żelazo, wapń, fosfor, sód), błonnika i kwasów organicznych (w tym kwasy cytrynowy i jabłkowy, które nadają jagodom żurawiny charakterystyczny cierpki smak). Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy, zawiera też cukry – glukozę i fruktozę.
W ostatnich latach produkty z wykorzystaniem żurawiny stały się bardzo popularne. Na rynku dostępne są m.in. konfitury, herbatki, żurawinowe nalewki, soki (w tym również bez dodatku cukru) i nektary; żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Bez problemu dostaniemy też żurawinę suszoną, mrożoną (w zamrażarce można ją przechowywać przez ok. rok) i najbardziej wartościowe – świeże owoce (trzymane w lodówce zachowują świeżość przez ok. 6 tygodni). Najsilniejsze właściwości zdrowotne wykazuje sok ze świeżych owoców, produkuje się z niego wiele preparatów dostępnych w sklepach zielarskich, aptekach czy salonach kosmetycznych.
Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych (przyspiesza proces zdrowienia)
Dezynfekujący wpływ żurawiny na drogi moczowe to najbardziej znana i najlepiej udokumentowana prozdrowotna właściwość tej rośliny. Skąd takie działanie?
Naukowcy są zdania, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze – procyjanidyny i fruktoza uniemożliwiają przyczepianie się bakterii (w tym m.in. E.coli) do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując tym samym ich rozwój.