Kuchnia Japońska.rar
-
_BÓG OJCIEC Mówi do swoich dzieci -
►Dieta -
112 - Trzy słowa Życie Matki Teresy z Kalkuty -
Alkohole i drinki -
Audiobook-Biblia dla dzieci -
Bajki różne z Trwam -
Brat Ogień -
CD 1 -
CD 2 -
Ciasta -
co zrobiłby Jezus -
Dieta odchudzajaca -
Dieta rozdzielna -
diety i ćwiczenia -
Dla dzieci FILMY I PROGRAMY TELEWIZYJNE -
Dr Łukasz opowiada o Jezusie -
Historie Biblijne(1) -
Indeks Glikemiczny (IG) -
J-elita -
Księga Ksiąg (2011-2013) (muszkieterzy1234) -
Księga Ksiąg 1-39 -
Kuchnia -
Kulinarne, przepisy -
Miłość przychodzi powoli -
MOC ZWYCIĘSTWA EWANGELII (2020) -
Nick Vujicic -
Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły -
Nowenna Pompejańska -
Nowenna Pompejańska - różne wersje -
O Tajemnicach Różańcowych - rozważania -
osobowość 1 -
osobowość 2 -
osobowość 3 -
osobowość 4 -
osobowość 5 -
osobowość 6 -
Pieśni z modlitwami wstawienniczymi -
PISMO SWIĘTE DLA DZIECI -
Przypływ wiary (2019) -
Psalm św Józefa -
Rekolekcje 25-27.04.2021 Krosno -
Rekolekcje Adwentowe - ks Dominik Chmielewski -
Rodzinne puzle Kasia Sawicka -
rozaniec -
RÓŻANIEC DLA DZIECI -
SYNDROM POABORCYJNY -
Św. Teresa od Jezusa -
🟡 OPOWIEŚĆ WIGILIJNA -
🟡 Opowieść wigilijna (2001) -
🟡 Przypowieści Jezusa
Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/cb6f135398a630b5fe6e7e85a4deffdc5526b00f?url=http%3a%2f%2fwww.grudziadzcity.pl%2ffiles%2fpict%2f2011-05-04%2fgrudziadz-sushi-kuchnia-japonska-0zE3NjA4Mz_o.jpg)
Rodzaje dań
Opisy dań kuchni japońskiej można dzielić według różnych kryteriów. Jednym z nich jest rozróżnienie na podstawie pochodzenia, innym - sposób przyrządzania.
Pierwsza grupa to dania pochodzenia rodzimego nazywane po japońsku: washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku. Są to potrawy wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że stały się jej integralną częścią. Drugą grupę stanowią "dania w stylu zachodnim" (yōshoku), do której zalicza się potrawy, które pojawiły się w tym kraju po transformacji Meiji. Do grupy tej zaliczyć można na przykład kluski ramen, czy kotlet wieprzowy tonkatsu.
Według sposobu przyrządzania, potrawy mogą należeć do następujących grup:
namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej;
nikomono – dania gotowane. W skład tej grupy wchodzą: zupy (shirumono i nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw (aemono);
teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie (teppan);
yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;
agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim oleju, np. tempura;
tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania;
sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza;
gohanmono – potrawy z ryżu.
sushi - jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, nori oraz z rozmaitych ryb.
Typowy posiłek
Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy, trzy posiłki dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai (ryż i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.
Najczęstsze potrawy i składniki kuchni japońskiej
dango
dashi
fugu
hijiki
kabayaki
kamaboko
katsuobushi
kishimen
kombu
mirin
miso
misoshiru
mochi
monjayaki
nattō
nori
oden
okonomiyaki
ponzu
ramen
sashimi
shabu-shabu
soba
sos sojowy
suguki
sukiyaki
sushi
takoyaki
tempura
teriyaki
tonkatsu
udon
wakame
wasabi
yuzu
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japo%C5%84ska