Wędliny.doc
-
_BÓG OJCIEC Mówi do swoich dzieci -
►Dieta -
112 - Trzy słowa Życie Matki Teresy z Kalkuty -
Alkohole i drinki -
Audiobook-Biblia dla dzieci -
Bajki różne z Trwam -
Brat Ogień -
CD 1 -
CD 2 -
Ciasta -
co zrobiłby Jezus -
Dieta odchudzajaca -
Dieta rozdzielna -
diety i ćwiczenia -
Dla dzieci FILMY I PROGRAMY TELEWIZYJNE -
Dr Łukasz opowiada o Jezusie -
Historie Biblijne(1) -
Indeks Glikemiczny (IG) -
J-elita -
Księga Ksiąg (2011-2013) (muszkieterzy1234) -
Księga Ksiąg 1-39 -
Kuchnia -
Kulinarne, przepisy -
Miłość przychodzi powoli -
MOC ZWYCIĘSTWA EWANGELII (2020) -
Nick Vujicic -
Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły -
Nowenna Pompejańska -
Nowenna Pompejańska - różne wersje -
O Tajemnicach Różańcowych - rozważania -
osobowość 1 -
osobowość 2 -
osobowość 3 -
osobowość 4 -
osobowość 5 -
osobowość 6 -
Pieśni z modlitwami wstawienniczymi -
PISMO SWIĘTE DLA DZIECI -
Przypływ wiary (2019) -
Psalm św Józefa -
Rekolekcje 25-27.04.2021 Krosno -
Rekolekcje Adwentowe - ks Dominik Chmielewski -
Rodzinne puzle Kasia Sawicka -
rozaniec -
RÓŻANIEC DLA DZIECI -
SYNDROM POABORCYJNY -
Św. Teresa od Jezusa -
🟡 OPOWIEŚĆ WIGILIJNA -
🟡 Opowieść wigilijna (2001) -
🟡 Przypowieści Jezusa
1,27 MB
Indeks glikemiczny (IG)
To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.
Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.
Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG.
Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu.
Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią.
Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania.
Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie.
Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny.
Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej