Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zapiekanka kebab gyros.jpeg

Katarynka99 / przepisy kulinarne / Zapiekanka kebab gyros.jpeg
przepisy kulinarne - Zapiekanka kebab gyros.jpeg
Download: Zapiekanka kebab gyros.jpeg

29 KB

(439px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ryż, 1szkl. lub 2woreczki
majonez, kilka łyżek
keczub,
żółty ser, ok.30dag
filety z kurczaka, 2szt.
cebula, 2szt.
przyprawa GYROS, 1/2opakowania
ogórek konserwowy, 2-3szt.
świeża papryka(LUB mały słoik papryki konserwowej, 1szt.

1. Ryż gotujemy,a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego.Polewamy majonezem i keczupem i posypujemy 1/3 strartego żółtego sera.

2. Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostke i razem podsmażamy na patelni w czasie smażenia posypujemy przyprawa gyros.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3sera.

3. Układamy pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego i pokrojoną w paski papryke.Przykrywamy pozostałym żółtym serem,smarujemy majonezem i keczupem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.175 stopni i zapiekamy bez przykrycia 30min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
przepisy kulinarne - Pizza z patelni.jpeg
mąka, 3-4 łyżki jajka, 2 pokrojona wędlina, 1 szklanka ...
mąka, 3-4 łyżki jajka, 2 pokrojona wędlina, 1 szklanka starty żółty ser, pół szklanki duży pomidor, 1 Natka pietruszki, 1 łyżka posiekany szczypiorek, 1 łyżka zioła prowansalskie, do smaku sól , pieprz, do smaku olej, do smażenia 1. Jajka zagnieść z mąką ; jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję - dolać nieco wody. Wyrobić je z pokrojoną wędliną ,szczypiorkiem , pietruszką, solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzać olej, wylać ciasto ; kiedy podsmaży się z jednej strony , przewrócić i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora , posypać startym serem i ziołami.Przykryć i dosmażyć. Kiedy stopi się ser , pizza jest gotowa.
przepisy kulinarne - Bejcowana rolada z piersi kurczaka.php
Bejcowana rolada z piersi kurczaka Składniki Przepis ...
Bejcowana rolada z piersi kurczaka Składniki Przepis * pierś z kurczaka (podwójna-ok.60dag) * 3 ząbki czosnku * sos sojowo-grzybowy (ciemny) * sól i pieprz do smaku * 2 łyżki oliwy z oliwek Mięso przeciąć jak na kotlety, ale nie docinać do końca, aby po rozłożeniu powstał jeden cały kawałek o jak największej powierzchni. Delikatnie zbić tłuczkiem, posmarować roztartym czosnkiem, popieprzyć i odrobinę posolić (nie za dużo, bo póżniej dodamy sporo sosu sojowego!). Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę- może być na noc. Po tym czasie dość obficie nasmarować płaty mięsa sosem sojowym i ciasno zrolować. starannie owinąć nitką. Wymieszać oliwę z 2-3 łyżkami sosu sojowego i jeszcze raz posmarować roladę. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec w temp ok. 1700 C. Po 40 min. ostrożnie rozwinąć folię, zlać sos do miseczki, znowu posmarować oliwą z sosem sojowym i opiekać (najlepiej grillem) przez 15-20 min.(od czasu do czasu odwracać pieczeń i ponownie smarować). Praktycznie rolada jest już gotowa, wystarczy odwinąć nici! Możemy ją podać NA RÓŻNE SPOSOBY: - na zimno do pieczywa zamiast sztucznych wędlin - w galarecie: sos powstały z pieczenia uzupełnić wodą do obiętości 300 ml., zagotować doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem lub czym lubicie, dodać 3 łyżeczki żelatyny i zalać tym mięso pokrojome w plastry - jako danie obiadowe zSOSEM I PIECZARKAMI, tzn. ok. 30 dag pieczarek podsmażamy na oleju, zdejmujemy z patelni . Na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z 1 łyzeczki mąki, wlewamy sos z pieczenia uzupełniony wodą do 1 szklanki. Na talerz wylewamy trochę sosu, układamy na tym pieczarki i plastry mięsa. SMACZNEGO!!!
przepisy kulinarne - Barszcz biały.php
Barszcz biały niebanalny - odzyskane Składniki Przepis ...
Barszcz biały niebanalny - odzyskane Składniki Przepis Dla 4 osobowej rodzinki, albo zupiarzy Na barszcz: 2,5 litra wody 3 kiełbaski surowe 25-30 dkg boczku parzonego (lub pół na pół boczek parzony i wędzony surowy) 5-6 ząbków czosnku garść grzybów suszonych 3 liscie laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu (lub pieprz mielony) 1/2 łyżeczki majeranku barszcz biały Winiary barszcz biały w butelce 1 łyżeczka wegety jajka - 1 na osobę (czyli wg przepisu 4) tluszcz do podsmażania (ok 1 łyżki) Ziemniaczki puszyste: 15 ziemniaków 1 łyzka śmietany kwaśnej 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła do gotowania 1/2 cebuli Dodatkowo można dodac czosnek (2 ząbki) i szczyptę majeranku do gotowania Sól do smaku Namoczyć grzyby w małej ilości wody, gdy zmiękna przepłukac, przecedzic wodę w której sie moczyły przez gazę (pozbywając sie ewentualnych zanieczyszczeń czy drobin poszycia leśnego - ach te grzybobrania... rozmarzyłam się :))) Wodę i grzyby zachować :) Gotujemy jajka na twardo, studzimy. Zagotować wodę na barszcz, zmniejszyć ogień, włożyć kiełbasę surową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz (jeśli używamy pieprzu mielonego dodajemy go na końcu gotowania), vegetę. Kiełbaskę z przyprawami gotować na malutkim ogniu (będzie się właściwie parzyła). Jeśli ogień będzie za mocny kiełbasa może popękać. To jej nie "dyskwalifikuje", ale trudniej ją potem obrać ze skórki. Gotujemy ok 30 minut W międzyczasie boczek kroimy w plastry a potem w kostkę (do 1 cm), cebulkę kroimy również w kostkę, ale trochę drobniejszą Przesmażamy na patelni na mocniejszym ogniu, żeby boczek i cebulka się ładnie podsmażyły. Ja smażę na jednej patelni, ale boczek "osobno" i cebulkę "osobno" , łączę je razem dopiero jak się oba ładnie podrumienią i trzymam tak razem przez 1 minutę. Przełożyć do wywaru z kiełbaskami zawartość patelni, dodać czosnek, grzyby z wodą w której się moczyły i dalej gotować przez 10-15 minut. W 1/2 szkl. letniej wody rozprowadzić 2 łyżki barszczu białego Winiary (lepiej się rozprowadza niż w zimnej) i dolać do garnka zdecydowanie mieszając. Od ilości barszczu w proszku zależeć będzie "gęstość" barszczu Barszczu w butelce NIE MIESZAĆ . Z butelki odlać ok 2/3 szkl barszczu, ale tylko z tej części górnej "nie mączną, bardziej przezroczystej" - tym regulujemy naszemu barszczykowi "kwasowość" Dodajemy go do garnka, próbując wg własnego smaku. Próbowałam już robić barszcz tylko z butelki, ale po wymieszaniu powodował, że zupa była albo za gęsta (ale dobra wg kwaśności) albo o odpowiedniej gęstości, ale wtedy za mało kwaśna. Stąd takie połączenie "dwóch barszczy w barszczu" :))) Gotujemy jeszcze 5-7 minut. W tym miejscu możemy też dodać pieprz mielony, jeśli go używamy zamiast ziarnistego. Wyjmujemy ugotowaną kiełbaskę i wrzucamy do bardzo zimnej wody na 1-2 minuty- ze schłodzonej kiełbasy skórka, która musimy zdjąć lepiej odejdzie "nie kalecząc" całej kiełbaski. Kroimy kiełbaskę w grubsze plastry. Kilka plasterków zachowujemy do dekoracji, resztę wkładamy spowrotem do garnka. Wyłączamy barszcz. Śmietanę rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka zdecydowanie mieszając.
przepisy kulinarne - BAGIETKA czosnkowo-ziołowa na gorąco.php
BAGIETKA czosnkowo-ziołowa na gorąco Składniki Przepis ...
BAGIETKA czosnkowo-ziołowa na gorąco Składniki Przepis Długa bagietka czosnek zioła wg uznania (np. bazylia, oregano) sól ok 1/4 kostki masła Naciąć całą bagietkę na małe kromeczki, ale nie do końca - tak, żeby się nie rozerwała. Przygotować folię, w której będzie się piec bagietka, rozgrzać piekarnik. Naciętą bagietkę ułożyć na folii. Czosnek (ilość ząbków wg uznania, ja lubię jak jest dużo czosnku) pokroić w drobną kostkę, posolić do smaku, połączyć z masłem i ziołami. Po kolei smarować każde nacięcie w bułce. Zawinąć dokładnie w folię. Piec ok. 15-20 minut, zależy od piekarnika. Jak w całym domu czuć czosnkiem to znaczy, że zaraz można spałaszować tą pyszność! Oczywiście na gorąco! Smacznego:))
przepisy kulinarne - Szparagi w szynce.php
Szparagi w szynce Składniki Przepis składniki - ...
Szparagi w szynce Składniki Przepis składniki - mały słoiczek szparagów konserwowych - szynka konserwowa cienko skrojona w prostokątne plastry do dekoracji: - majonez ( używam Dekoracyjny Winiary) -listki zielonej pietruszki (najlepiej karbowanej) - papryka konserwowa ( kroję z ukosa maleńkie romby) galareta http://www.wielkiezarcie.com/recipe53777.html Szynka konserwowa krojona w prostokątne plastry - ścinamy prawy narożnik. Układamy po 3-4 szparagi i zawijamy tak żeby na grzbiecie roladki wyszła zakładka. Dekorujemy majonezem, zieloną pietruszką i kawałkami papryki konserwowej. Zalewamy tężejącą galaretą o konsystencji lakieru. Glazurę robię najchętniej tylko z wody, vegety i żelatyny. Najmniej z nią pracy, a wygląda równie efektownie. To propozycja dla osób o mniejszym doświadczeniu kulinarnym. Vegetę sypię do smaku musi jednak być lekko słona. Całość przecedzam przez mokrą, kilkakrotnie złożoną gazę. Wszystkie przekąski które zalewam galaretą zalewam je w ten sposób. Powinny wyglądać jak polakierowane, nie utopione w galarecie. później kiedy stężeje przenoszę na półmisek, dekoruję i uzupełniam braki. WSZYSTKIE MOJE PRZEKĄSKI NA FOTKACH SĄ POKRYTE AUSZPIKIEM
przepisy kulinarne - Schab w galarecie.php
Schab w galarecie Składniki Przepis 85 dkg schabu b ...
Schab w galarecie Składniki Przepis 85 dkg schabu bez kości, 4 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki suszonego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka soli. Przepis na galaretę http://www.wielkiezarcie.com/recipe53777.html Przepis z internetu, niestety nie zapisałam źródła Schab sparzyć wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć (gruba warstwą) mieszanką zrobioną z ziół, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Opanierowany schab ciasno owinąć w lnianą ściereczkę, końce której związać gumką lub sznurkiem - pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wysoki garnek z uszami napełnić do 1/3 wysokości wodą. Końce ściereczki, w którą zawinięty jest schab przywiązać do ucha garnka. Schab wpuścić do środka tak, aby nie dotykał wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować na parze po 25 minut z każdej strony (na małym gazie), następnie wyjąć mięso i pozostawić do całkowitego ostudzenia w ściereczce. Zimny kroimy w cienkie plastry, garnirujemy Schab jest rewelacyjny polecam
przepisy kulinarne - Sałatka jarzynowa w szynce.php
Sałatka jarzynowa w szynce Składniki Przepis 2 ziem ...
Sałatka jarzynowa w szynce Składniki Przepis 2 ziemniaki 1 średnia marchewka 1 średni seler 1 korzeń pietruszki 1/2 małego pora 3 jajka gotowane na twardo 1 jabłko kwaśne 3 ogórki konserwowe 2 pęczki zielonej pietruszki 2 łyżki musztardy stołowej Sól/ pieprz majonez szynka konserwowa w prostokątnych plastrach Wykonanie: ziemniaki, marchew, seler, korzeń pietruszki ugotować w łupinach( al dente) Najlepiej poprzedniego dnia. Obrać Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę. Zostawić na ½ godziny. Dołożyć trochę majonezu. Sprawdzić smak - dosmaczyć Dodać majonez. Jeżeli chcesz zrobić zakładkę jak na zdjęciu obok, trzeba ściąć narożnik szynki ( jak na fotce ze szparagami) i zawinąć zakładkę. Dekorować.
przepisy kulinarne - ala gołąbki.php
ala gołąbki Składniki Przepis 0,5 kg mielonego mięsa ...
ala gołąbki Składniki Przepis 0,5 kg mielonego mięsa 1-2 cebule 2 jajka kapusta pekińska bułka tarta pieprz sól koncentrat pomidorowy wymieszać mięso,dodać jaja, pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę pekińską. doprawić do smaku.uformować kotlety (podsypując bułką tartą, aby sie "trzymały") usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Przełożyć je do żaroodpornego naczynia i zalać wodą z przecierem. Zapiekać około 1 godziny. Zrobić sos i podawać z ziemniakami i surówką
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności