Download: Barszcz biały.php
Barszcz biały niebanalny - odzyskane
Składniki Przepis
Dla 4 osobowej rodzinki, albo zupiarzy
Na barszcz:
2,5 litra wody
3 kiełbaski surowe
25-30 dkg boczku parzonego (lub pół na pół boczek parzony i wędzony surowy)
5-6 ząbków czosnku
garść grzybów suszonych
3 liscie laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu (lub pieprz mielony)
1/2 łyżeczki majeranku
barszcz biały Winiary
barszcz biały w butelce
1 łyżeczka wegety
jajka - 1 na osobę (czyli wg przepisu 4)
tluszcz do podsmażania (ok 1 łyżki)
Ziemniaczki puszyste:
15 ziemniaków
1 łyzka śmietany kwaśnej
1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła do gotowania
1/2 cebuli
Dodatkowo można dodac czosnek (2 ząbki) i szczyptę majeranku do gotowania
Sól do smaku Namoczyć grzyby w małej ilości wody, gdy zmiękna przepłukac, przecedzic wodę w której sie moczyły przez gazę (pozbywając sie ewentualnych zanieczyszczeń czy drobin poszycia leśnego - ach te grzybobrania... rozmarzyłam się :))) Wodę i grzyby zachować :)
Gotujemy jajka na twardo, studzimy.
Zagotować wodę na barszcz, zmniejszyć ogień, włożyć kiełbasę surową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz (jeśli używamy pieprzu mielonego dodajemy go na końcu gotowania), vegetę. Kiełbaskę z przyprawami gotować na malutkim ogniu (będzie się właściwie parzyła). Jeśli ogień będzie za mocny kiełbasa może popękać. To jej nie "dyskwalifikuje", ale trudniej ją potem obrać ze skórki. Gotujemy ok 30 minut
W międzyczasie boczek kroimy w plastry a potem w kostkę (do 1 cm), cebulkę kroimy również w kostkę, ale trochę drobniejszą
Przesmażamy na patelni na mocniejszym ogniu, żeby boczek i cebulka się ładnie podsmażyły. Ja smażę na jednej patelni, ale boczek "osobno" i cebulkę "osobno" , łączę je razem dopiero jak się oba ładnie podrumienią i trzymam tak razem przez 1 minutę.
Przełożyć do wywaru z kiełbaskami zawartość patelni, dodać czosnek, grzyby z wodą w której się moczyły i dalej gotować przez 10-15 minut.
W 1/2 szkl. letniej wody rozprowadzić 2 łyżki barszczu białego Winiary (lepiej się rozprowadza niż w zimnej) i dolać do garnka zdecydowanie mieszając. Od ilości barszczu w proszku zależeć będzie "gęstość" barszczu
Barszczu w butelce NIE MIESZAĆ . Z butelki odlać ok 2/3 szkl barszczu, ale tylko z tej części górnej "nie mączną, bardziej przezroczystej" - tym regulujemy naszemu barszczykowi "kwasowość" Dodajemy go do garnka, próbując wg własnego smaku.
Próbowałam już robić barszcz tylko z butelki, ale po wymieszaniu powodował, że zupa była albo za gęsta (ale dobra wg kwaśności) albo o odpowiedniej gęstości, ale wtedy za mało kwaśna. Stąd takie połączenie "dwóch barszczy w barszczu" :))) Gotujemy jeszcze 5-7 minut. W tym miejscu możemy też dodać pieprz mielony, jeśli go używamy zamiast ziarnistego.
Wyjmujemy ugotowaną kiełbaskę i wrzucamy do bardzo zimnej wody na 1-2 minuty- ze schłodzonej kiełbasy skórka, która musimy zdjąć lepiej odejdzie "nie kalecząc" całej kiełbaski. Kroimy kiełbaskę w grubsze plastry. Kilka plasterków zachowujemy do dekoracji, resztę wkładamy spowrotem do garnka.
Wyłączamy barszcz. Śmietanę rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka zdecydowanie mieszając.