-
798 -
1635 -
93361 -
2460
98533 plików
268,9 GB
Bardzo popularny owoc. Mandarynka zawiera duże ilości witaminy C, beta-karotenu, błonnika i pektyn. A także witaminę A, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez i cynk. Mandarynki usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie. Wzmacniają układ odpornościowy i krążeniowy. Mają podobne właściwości jak pomarańcze.
Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, C oraz duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Morele są dobre na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię, w okresie rekonwalescencji. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi. W nadkwaśności i zgadze pomogą owoce suszone.Morele pomogą w niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Wskazane dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby.
Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a także sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dodatkowo sporą ilość pektyny i beta-karotenu. Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy.
Pomarańcza zawiera kwasy organiczne (głownie kwas cytrynowy), fitoncydy, olejki eteryczne, a także składniki mineralne (sód, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor) i witaminy (A, beta-karoten, B1, B2, PP, M, E i C w dużych ilościach). Pomarańcze pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Mają właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Obniżają poziom cholesterolu. Wzmacniają serce. Zapobiegają nowotworom.Niskokaloryczna. Zmniejsza wzdęcia. Reguluje trawienie. Pomaga w przeziębieniach. Wzmacnia układ odpornościowy.
Porzeczki zawierają cukry, pektyny, duże ilości witaminy C i PP oraz witaminy B1, B2, B6, E. Dodatkowo karoten, a ze składników mineralnych dużo wapnia, potasu, fosforu oraz trochę sodu i żelaza. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nimi schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit. Korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Czarna porzeczka działa regenerująco na naczynia włosowate, konsekwentnie stosowana zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Natomiast sok zrobiony z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce.Czarna porzeczka redukuje niektóre dolegliwości związane z ciążą, pozytywnie wpływa na laktację matek karmiących. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C i wapń. Zapobiega zaparciom, przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Leczy schorzenia dróg moczowych, pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.
Owoce poziomki zawierają łatwo przyswajalne przez organizm cukry, sole żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Zawierają również sporo witaminy C, trochę witaminy B i P oraz śladowe ilości K. Suszone poziomki mogą być wykorzystywane jako środek zapobiegawczy przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.Poprawia przemianę materii. Łagodzi skutki chorób serca, nerek czy chorób krążenia.
Renkloda jest to średnio-późna, stara odmiana śliwy. W Polsce uprawia się ją na terenie całego kraju. Charakteryzuje się szybkim wzrostem, wysoką plennością i odpornością na mróz. Śliwki dojrzewają od końca sierpnia do połowy września, w czasie silnych opadów deszczu często pękają. Owoce są średniej wielkości, kuliste, niekiedy owalne, z długą, omszoną szypułką. Zazwyczaj osiągają około 30-40g. Zielono-żółta skórka pokryta jest jasno-niebieskim nalotem. Na śliwkach widoczne są liczne, różowe plamki i cętki. Miąższ ma zielono-żółtą barwę, jest luźny, soczysty i dobrze odchodzi od pestki. Renkloda Zielona wyróżnia się słodkim smakiem i aromatem. Odmiana ta doskonale nadaje się do bezpośredniej sprzedaży oraz przetwórstwa. Śliwki dobrze znoszą transport.
Śliwki zawierają wiele węglowodanów (sacharoza, fruktoza, galaktoza), kwasy organiczne, pektynę, błonnik, duże ilości witaminy P, karotenu i witamin z grupy B oraz składniki mineralne (sporo żelaza). Dzięki sporej ilości pektyn są sycące, ale małokaloryczne. Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na ruchy perystaltyczne jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom.Suszone śliwki usuwają cholesterol zalecane przy anemii, miażdżycy, nadciśnieniu i dolegliwościach pęcherzyka żółciowego.Owoce śliwki węgierki świetnie nadają się do pieczenia, suszenia i jako dodatek do różnego rodzaju potraw, zarówno tych na słodko, jak i mięsnych czy owocowo - warzywnych. Robi się z nich wina, nalewki i inne tego typu wyroby jak chociażby znana wszystkim w świecie śliwowica. No i oczywiście kompoty, jak np. uwielbiany i tradycyjny w naszym kraju kompot z suszonych śliwek podawany podczas Wigilii. Ostatnio miałam też okazję spróbować śliwek węgierek w octowej marynacie i przyznam, że były przepyszne. Octu było w nich nie wiele, tyle, że wyciągał ze śliwek ten ich specyficzny posmak, łagodząc jednocześnie kwaskowość owocu.
Truskawki zawierają błonnik, sporo witamin: C, B1, B2, B3 i A oraz sporo minerałów: wapń, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Zawarty w nich kwas eleagonowy chroni nas przed nowotworami. Mają aż 90% wody. Zawierają łatwo przyswajalne cukry. Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.Odkwaszają organizm. Są alkalizujące i moczopędne - zalecane przy reumatyźmie i artretyzmie. Zalecany chorym na wątrobę i nerki. Przeciwdziała biegunkom.Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Można je wykorzystać również do sporządzenia pierożków. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na soki, dżemy, konfitury. Robi się z nich również wina, nalewki i likiery. Truskawki są jednak owocami nietrwałymi. Kupując truskawki, należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców.
Winogrono to owoce wysokokaloryczne, z dużą ilością glukozy i witaminy PP. Zawierają wiele cennych witamin: A, C, witaminy z grupy B, a także żelazo, oraz mangan. Wspomagają pracę nerek, są łatwostrawne, energetyczne.Winogrona należą do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – historia sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą.
Dzięki zawartości potasu, działają bardzo korzystnie dla serca,układu krwionośnego, oraz działają moczopędnie. Są bogate w wapń i fosfor – podstawowy budulec zębów i kości – oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także chlor i magnez, które regulują pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również w cynk, miedź, bor.Surowe winogrona zawierają łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL, a hamują utlenianie cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy. Zawarte w winogronach flawonoidy (znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach) podczas fermentacji przechodzą do wina. Równie skuteczny w zapobieganiu miażdżycy jest zalecany przez lekarzy sok z ciemnych winogron.
Wiśnie zawierają takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamy A, B1, B2, C i PP. Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie.Obniża cholesterol. Reguluje trawienie. Owoce wiśni spożywane są na surowo i stanowią doskonały surowiec do przetwórstwa. Dotyczy to szczególnie odmian posiadających kwaśne owoce i intensywnie czerwony sok. Wyrabia się z nich soki, konfitury, kompoty, dżemy, wina, nalewki, likiery i różne wyroby cukiernicze. Wiśnie zawierają kwas jabłkowy, cytrynowy, mangan i jod.
Żurawina zawiera witaminy A i C, B1, B2, B6; kwasy organiczne, sole mineralne. Żurawina wzmacnia organizm. Sok zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.Pomaga w infekcjach dróg moczowych. Wzmacnia odporność. Jest przeciwzapalna i przeciwgorączkowa.Są one bardzo cierpkie i do spożycia nadają się w postaci przetworzonej. Najzdrowszy jest świeżo wyciśnięty sok. Owoce żurawiny można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Sok z zamrożonych owoców niewiele traci ze swych odżywczych i leczniczych właściwości. Z żurawiny warto też przygotować kompoty, kisiele, galaretki i konfitury. Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przetworów jest tzw. żurawina do mięsa.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB