Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledz_podhalanski_z_bryndza.jpg

Góry i Podhale - sledz_podhalanski_z_bryndza.jpg
Download: sledz_podhalanski_z_bryndza.jpg

129 KB

(1000px x 750px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygotowywane są na bazie gęstego sosu z Bryndzy Podhalańskiej. Wytwarzana od wieków w ten sam sposób bryndza, to miękki podpuszczkowy ser z mleka owczego. Lekko słony, z intensywnym aromatem jest oryginalnym produktem charakterystycznym dla regionu Podkarpacia i jako pierwszy z wszystkich polskich produktów spożywczych został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Śledzie po góralsku, przesiąknięte bryndzą, delikatne i proste w przygotowaniu są jedyne w swoim rodzaju. W celu wydobycia ich delikatnego smaku należy najpierw wymoczyć je w mleku. W ten sposób częściowo pozbędziemy się zapachu ryby a także wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli. Smak lekko słonej, mocno pachnącej bryndzy najlepiej przełamie odrobina leśnego miodu i kilka kropel soku z cytryny. Gęsta śmietana wymieszana z tak przyprawioną bryndzą stworzy pyszny sos do delikatnych śledzi. Odrobina zielonej cebulki i świeżo zmielony czarny pieprz zapewnią całości dania idealną ostrość a marynowana papryka podkreśli lekko kwaśny smak. W takim wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, kiedy na naszych stołach goszczą same tradycyjne potrawy, nie może na nich zabraknąć zwłaszcza śledzi. Bowiem to właśnie śledzie a nie żadna inna ryba są od czasów średniowiecza zawsze obecne na wigilijnych wieczerzach w Polsce. Tradycyjna ryba z tradycyjną bryndzą to idealna kompozycja smakowa dla zwolenników klasycznej polskiej kuchni.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Na scęście, na zdrowie, na to Boże Narodzenie ! Co by się wom darzyło w kumorze, w oborze, Wsędy dobrze, W kozdym kątku po dzieciątku, A na stole sto! Podhale to część Polski, ktora charakteryzuje surowy post i surowe przestrzeganie zwyczajów.

obrazek

Tradycyjna wigilijna kolacja na Podhalu składa się z kilku postnych potraw. Wśród nich najpopularniejsze są: barszcz z kwaszonych buraków z fasolą lub z grulami, czyli ziemniakami, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, zupa grzybowa, kwaszona kapusta z grochem.

obrazek

Na stole moze tez pojawić się bryja - zupa z suszonych owoców czasem z dodatkiem kaszy, oraz zur wigilijny z grzybami.

obrazek

Serwowana jest również kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami.

obrazek

Choć dziś, tak jak w całej Polsce, pojawiają się na góralskim wigilijnym stole ryby, jednak te długo uważane były za pokarm pośledniejszego gatunku i nie trafiały na świąteczny stół. Ryby były jadane przez górali bardzo rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. "Bo wiycie, syćka co żyło w rzykach i potokak downi górole gadami nazywali. A gadów we wiliom i świynta zryć się nie godziło". Jak się wydaje, choć nie ma po temu źródeł pisanych, ryby słodkowodne (głównie pstrągi i karpie) pojawiać się zaczęły na góralskich stołach dopiero między I a II wojną światową, a ich obecność na góralskim wigilijnym stole to niewątpliwie wpływ „ceperskiego obycaju”. Co innego solony śledź, którego można było kupić w żydowskich karczmach na Podhalu i Pogórzu prawdopodobnie już w XVIII wieku. Jeśli chcemy zjeść najbardziej smakowitego karpia, musimy gdzieś „upolować” rybę ze stawów w Zatorze koło Oświęcimia. To najlepsze ze znanych nam karpi, hodowane na naturalnych paszach, w przepływowych stawach. I co najważniejsze, za ich hodowlą stoi tradycja sięgająca XIII wieku. Goralki pieka na Wigilie kolacze z ryba. Podaja tez rybe po podhalansku.

obrazek

Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pomuły z suszonych gruszek, pierogów z kapustą. Popularne są bukty, czyli kopytka bądź moskole – podpłomyki z gotowanych ziemniaków. Do wyrobu moskoli używano: mąkę owsianą, żytnią, ziemniaki, a z czasem mąkę pszenną. Moskol był bardzo ważnym składnikiem jadłospisu na Podhalu. Powstawał z tego co urodziło się na tej nieurodzajnej ziemi. Jedzono go w domu z masłem, bryndzom i słoniną wędzoną. Zabierano do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewano zawieszona na patyku spyrkę,kładziono na moskol i zjadano ze smakiem. Na przednówku śpiewano o nim: „…Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony…”. Przyrządzenie ich jest bardzo proste: mąkę owsianą, a na w Kotlinie Nowotarskiej również żytnią, na stolnicy mieszano z mlekiem kwaśnym lub maślanką, doprawiano do smaku solą i po wyrobieniu ciasto formowano z nich owalne placki, które pieczono na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. W późniejszy czasie następuje zmiana składu ciasta na moskole, ziemniaki stają się głównym a do zagęszczenia używa się mąki pszennej, ponieważ ludność Podhala bogaciła się. Stanowił w dalszym ciągu ważny element jadłospisu górali podhalańskich, a turyści coraz liczniej przybywali w Tatry i na Podhale i przywozili pieniądze, również w nim zasmakowali. Jedli je w domach swoich gospodarzy, a z czasem pojawiły się z menu zakopiańskich karczm i restauracji, potem na całym Podhalu.

obrazek

Na koniec wieczerzy podawany jest kompot z suszonych owoców, bób i razowy chleb.

obrazek

Powszechne są także kołoce z serem. Buchty, placki, strucle oraz prawdziwy, góralski syrnik z płotkiem.

obrazek

Ciekawym zwyczajem wyróżniającym Podhale spośród innych polskich regionów jest spożywanie opłatka z miodem. Podczas składania życzeń opłatek macza się lub smaruje miodem. Ma to zapewnić słodkie życie.

obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności