IMG_0241_v1.JPG
-
01 -
1 -
2 -
3 -
4 -
5 -
Dave Salmoni wśród lwów -
Dubbing -
Ekstremalne loty -
Empire Builders -
Gigantyczne naprawy -
Gwiazdy Lombardu -
Gwiezdne wojny Akolita -
Hernán -
Holocaust i wojenne -
Instynkt przetrwania -
Jego królestwo -
Klasyki w warsztacie -
Kokainowi kowboje Królowie Miami -
Krwawe rozstania -
Na szlaku zbrodni - Wild Crime -
Największe katastrofy budowlane -
Napisy -
Nikt cię nie usłyszy -
Odkryć tajemnicę -
Piloci w australijskim buszu -
Porzucone budowle -
Poszukiwacze złota w Australii -
Przetrwaj lub zgiń -
Przygody Austina Stevensa -
Reizen Waes -
Secrets of the Octopus -
Sezon 21 -
Sezon 22 -
Sezon 24 -
Skarby III Rzeszy -
Starożytne odkrycia -
Stąpając po cienkim lodzie (2009) -
Superkonstrukcje -
Szaleństwo pod kontrolą -
Those About to Die -
Truckersi przez Australię -
Twierdza na koniec świata -
We Were the Lucky Ones -
Wielka księżna Zofia -
Wielkie konstrukcje -
Wielkie przeprowadzki -
Wild Crime 2021 -
Z kroniki Aushwitz -
Zabojcze kataklizmy
Tradycyjna wigilijna kolacja na Podhalu składa się z kilku postnych potraw. Wśród nich najpopularniejsze są: barszcz z kwaszonych buraków z fasolą lub z grulami, czyli ziemniakami, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, zupa grzybowa, kwaszona kapusta z grochem.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/0cc24d6c369bb6c9f9e939b261137355939ecf42?url=http%3a%2f%2fwww.kobieta.pl%2fuploads%2fRTEmagicC_groch_z_kapusta.jpeg.jpeg)
Na stole moze tez pojawić się bryja - zupa z suszonych owoców czasem z dodatkiem kaszy, oraz zur wigilijny z grzybami.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/2c4eda2335e0df38e372ad5b31bc9601baa65b72?url=http%3a%2f%2fwww.slaskie.travel%2fMedia%2fDefault%2f.MainStorage%2fDishes%2fbpyizoyq.31i%2fBryja.jpg)
Serwowana jest również kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/981573e1270ae7f991df7611656f18a3f0787534?url=http%3a%2f%2fwww.kobieta.pl%2fuploads%2fRTEmagicC_juha_01.jpeg.jpeg)
Choć dziś, tak jak w całej Polsce, pojawiają się na góralskim wigilijnym stole ryby, jednak te długo uważane były za pokarm pośledniejszego gatunku i nie trafiały na świąteczny stół. Ryby były jadane przez górali bardzo rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. "Bo wiycie, syćka co żyło w rzykach i potokak downi górole gadami nazywali. A gadów we wiliom i świynta zryć się nie godziło". Jak się wydaje, choć nie ma po temu źródeł pisanych, ryby słodkowodne (głównie pstrągi i karpie) pojawiać się zaczęły na góralskich stołach dopiero między I a II wojną światową, a ich obecność na góralskim wigilijnym stole to niewątpliwie wpływ „ceperskiego obycaju”. Co innego solony śledź, którego można było kupić w żydowskich karczmach na Podhalu i Pogórzu prawdopodobnie już w XVIII wieku. Jeśli chcemy zjeść najbardziej smakowitego karpia, musimy gdzieś „upolować” rybę ze stawów w Zatorze koło Oświęcimia. To najlepsze ze znanych nam karpi, hodowane na naturalnych paszach, w przepływowych stawach. I co najważniejsze, za ich hodowlą stoi tradycja sięgająca XIII wieku. Goralki pieka na Wigilie kolacze z ryba. Podaja tez rybe po podhalansku.
![obrazek](https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/535x0/ryba-po-podhalansku.jpg)
Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pomuły z suszonych gruszek, pierogów z kapustą. Popularne są bukty, czyli kopytka bądź moskole – podpłomyki z gotowanych ziemniaków. Do wyrobu moskoli używano: mąkę owsianą, żytnią, ziemniaki, a z czasem mąkę pszenną. Moskol był bardzo ważnym składnikiem jadłospisu na Podhalu. Powstawał z tego co urodziło się na tej nieurodzajnej ziemi. Jedzono go w domu z masłem, bryndzom i słoniną wędzoną. Zabierano do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewano zawieszona na patyku spyrkę,kładziono na moskol i zjadano ze smakiem. Na przednówku śpiewano o nim: „…Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony…”. Przyrządzenie ich jest bardzo proste: mąkę owsianą, a na w Kotlinie Nowotarskiej również żytnią, na stolnicy mieszano z mlekiem kwaśnym lub maślanką, doprawiano do smaku solą i po wyrobieniu ciasto formowano z nich owalne placki, które pieczono na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. W późniejszy czasie następuje zmiana składu ciasta na moskole, ziemniaki stają się głównym a do zagęszczenia używa się mąki pszennej, ponieważ ludność Podhala bogaciła się. Stanowił w dalszym ciągu ważny element jadłospisu górali podhalańskich, a turyści coraz liczniej przybywali w Tatry i na Podhale i przywozili pieniądze, również w nim zasmakowali. Jedli je w domach swoich gospodarzy, a z czasem pojawiły się z menu zakopiańskich karczm i restauracji, potem na całym Podhalu.
Na koniec wieczerzy podawany jest kompot z suszonych owoców, bób i razowy chleb.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/ee8c94e113d563a651b312d3127a00d53939774a?url=http%3a%2f%2fwww.uldo.pl%2fdata%2fmedia%2f8%2f808_425x640_g_ralski.jpg)
Powszechne są także kołoce z serem. Buchty, placki, strucle oraz prawdziwy, góralski syrnik z płotkiem.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/88445ccc03268befe5844e9e0d7f71b637d5a0dc?url=http%3a%2f%2fz-ne.pl%2fimages%2fkolacz_2.jpg)
Ciekawym zwyczajem wyróżniającym Podhale spośród innych polskich regionów jest spożywanie opłatka z miodem. Podczas składania życzeń opłatek macza się lub smaruje miodem. Ma to zapewnić słodkie życie.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/f5b8d70627a8cb8db8d3d9b8742a5c1dc0c1956c?url=http%3a%2f%2fstatic.lovetotravel.pl%2fgalery%2fth%2fth0_7373_oplatek_wigilijny.jpg)