-
3550 -
14199 -
10091 -
1507
31433 plików
8755,62 GB
CZESI I SŁOWACY pod obrus na wigilijnym stole podkładają kromki chleba. Wśród dań wigilijnych króluje tzw. mzika, czyli mieszanina suszonych owoców i orzechów. Honorem gospodyni jest upieczenie jak największej ilości kruchych ciasteczek w kształcie gwiazdek. Są też drożdżowe ciastka, bułki z makiem i zupa z kwaszonej kapusty.
SZWEDZI Boże Narodzenie nazywają JUL. W Wigilię spożywa się słodki chleb domowego wypieku z dodatkiem imbiru. Tradycyjną potrawą jest doppa i grytan, czyli chleb moczony w wodzie, w której uprzednio gotowano mięso.
WĘGRZY na Wigilię jedzą zupę rybną, rybę smażoną, zawijaniec z makiem, galaretę i gołąbki. Pieczone ciasta, koniecznie muszą być z makiem, który zapewnia rodzinie miłosc. Tradycyjną, węgierską potrawą wigilijną jest zupa rybna. Najpopularniejsza zupa rybna u bratanków to halászlé, mocno przyprawiona papryką.
Typowymi daniami jakie goszczą na stole są m.in.: karp, smażona kapusta i różnorodne ciasta oraz chłodnik z wiśni. Na wsiach potrawą wigilijną jest pieczony prosiak. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć strucli z makiem i orzechami oraz smakołyku o nazwie szloncukor. To pralinki napełnione masą waniliową, orzechową, marcepanową lub galaretką.
FRANCJA. Wigilijna wieczerza rozpoczyna się dopiero po Pasterce, a składają się na nią: indyk nadziewany kasztanami, ostrygi, zimne potrawy potrawy z jaj i tradycyjny słodki tort w kształcie polana drzewnego.
Tradycyjnym daniem wigilijnego stołu NIEMCÓW jest pieczona gęś zapijana piwem oraz specjalny placek wigilijny. Z innych słodkości znane są słynne pierniki saskie, wieńce czekoladowe i strucle.
O lebkuchen - „cieście życia”, wspominają już trzynastowieczne kroniki z Ulm, więc tradycja pieczenia piernikow jest naprawdę imponująca.
STANY ZJEDNOCZONE. Każdy amerykański dom jest w te weekendy domem otwartym. Znajomi mogą przyjść i zjeść kolację, której tradycyjnym daniem jest pieczony indyk.
WŁOCHY. Najpopularniejszą potrawą wigilijną jest indyk, pierożki z mięsem oraz ciasto drożdżowe z bakaliami.
HISZPANIE w Święta łamią się turron. Jest to coś w rodzaju chałwy i stanowi wielki przysmak. Wigilijnym daniem jest tu pieczona morska ryba. W Hiszpanii podczas Wigilii nie spożywa się jedynie potraw postnych, a menu urozmaicone jest w zależności od regionu. Kolację rozpoczyna seria przystawek - wśród nich suszona szynka - jamon, pasztety, owoce morza serwowane na zimno. Kolejne danie to zupa np. najpopularniejsza consomme, czyli hiszpański rosół. Potem na stole lądują ryby, a następnie mięsne danie główne. Jakie? To zależy od regionu. Cochinillo, czyli potrawa z młodego prosiaczka i jagnięcina to dania przygotowywane głównie w Castilla León i Castilla La Mancha, w Andaluzji na święta jada się drób, głównie indyka. Hiszpańskie święta obfitują też w słodkości. Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, zastępuje go turrón, czyli rodzaj nugatu z migdałów i miodu. W Wigilię Bożego Narodzenia oraz w pierwszy dzień świąt podaje się ciasto, zwane Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek. W cukierniach sprzedawane są mazapanes - marcepanowe słodycze i polvorones, czyli kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, cynamonu, a tradycyjnie także smalcu.
WENEZUELA. Na stole znajduje się indyk, sprowadzany z USA, pieczeń wieprzowa i winogrona. Na stołach pojawia się tez przepyszna księżniczka wszystkich wenezuelskich potraw, czyli hallaca (ajaka). Przygotowywana jest z reguły tylko na święta, a to ze względu na koszty oraz czas wykonania. Hallaca jest następstwem pracy, wszystkich domowników. Danie to uważane jest za smakołyk. Jest to ciasto z mąki kukurydzianej, które nadziewane jest mięsem z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, słoniną, pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem, oliwą z oliwek, rodzynkami, migdałami, zielonymi oliwkami, pietruszką, kaparami, cukrem, pieprzem, kminkiem. Na końcu to wszysko zawijane jest w liście bananowca (których się nie spożywa) i całość gotuje na parze. Pan de jamón to inaczej specjalne bułki z szynką, którymi częstuje się w okresie świąt Bożego Narodzenia.
W DANII tradycyjnym daniem jest budyń z ryżu, w którym ukryty jest jedyny migdał. Kto go znajdzie, otrzymuje w nagrodę marcepanową świnkę, która ma zapewnić szczęście w przyszłym roku.
NORWEGIA. Norwegowie Wigilię rozpoczynają od rommegrot, czyli gęstej zupy mlecznej z cynamonem podawanej z...suszoną wędliną. Później jedzą potrawy zarówno mięsne jak i rybne. Z dań mięsnych na stołach większości Norwegów królują ribbe - niezwykle tłuste żeberka wieprzowe, które przygotowuje się na specjalnych (dostępnych od października w każdym markecie) rusztach. Podaje się je z ziemniakami i kwaśną kapustą. Druga co do popularności potrawa wigilijna obecna przede wszystkim na stołach mieszkańców zachodniego wybrzeża to pinnekjøtt: solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce podawane z kiełbaskami, gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi.
W Boże Narodzenie w niektórych norweskich domach, podobnie jak w wielu innych krajach, podawany jest indyk z nadzieniem lub bez. Z dań rybnych prym wiedzie lutefisk - sztokfisz (specjalna suszona ryba) zmiękczony w wodzie i ługu sodowym, potem gotowany, a czasami przyrządzany na grillu. Zazwyczaj podawany jest z ziemniakami, bekonem, purée z groszku i musztardą. Na stole wigilijnym nie może także zabraknąć gotowanego dorsza.
Norweska tradycja nakazuje ponadto, aby na świątecznej uczcie znalazło się siedem różnych ciasteczek i wszystkie powinny być przygotowane w domu. Jedynym z tych ciasteczek jest pepperkake - ludzik z piernika.
W ANGLII nie obchodzi się Wigilii, lecz największą wagę przywiązuje się do pierwszego dnia Świąt, gdy cała rodzina gromadzi się na wspólnym obiedzie. Na stole musi być indyk, otoczony wieńcem kiełbasek i pudding z suszonymi śliwkami, który skrapia się alkoholem, zapala i płonący wnosi się do jadalni.
MEKSYKANIE zasiadają do Wigilii o północy. Potrawy wigilijne są nad wyraz wyszukane: zupa rybna z knedlami z mięsa, ogromny indyk upieczony z wielkim, wspaniałym ogonem, w całości upieczona wielkich rozmiarów ryba morska, którą się je z ziemniakami w śmietanie. Na przystawkę Meksykanie serwują Tortas - czyli podłużne bagietki, posmarowane z obydwu stron pastą z fasoli, wypełnione nadzieniem z awokado, cebuli i dużej ilości chili. Tortas podawane są na ciepło, prosto z piekarnika. Następnie przychodzi czas na zupę - gotowaną na wołowym wywarze, z dodatkiem kminku, oregano, czosnku, pomidorów, ziemniaków, słodkiej czerwonej papryki, kapusty pekińskiej i pokrojonej w plastry kolby kukurydzy. Jeśli do zupy dodamy dodatkowo klasyczny sos "salsa", robi się naprawdę "piekielnie". Jako dania główne serwowane są... mięsa - Meksykanie nie stronią od nich w czasie Wigilii. Na wigilijnym stole w Meksyku nie może zabraknąć pieczonego, nadziewanego indyka - z zewnątrz posmarowanego masłem i doprawionego solą. Nadzienie to zazwyczaj nasączone mlekiem czerstwe bułki, z pokrojoną wątróbką i żołądkiem, oregano, czosnkiem i oczywiście dużą ilością chili. Na wytrwałych i niezrażonych taką ilością "pikanterii" na stole czeka słodki deser - Flan - rodzaj kremu jajecznego.
W AUSTRALII Święta przypadają w środku lata, dlatego też australijskie plaże przypominają jeden wielki stół świąteczny. Na rozłożonych obrusach leżą pieczone indyki, puddingi, orzechy, ciastka i brandy.
- sortuj według:
-
0 -
125 -
0 -
0
125 plików
13,44 MB