Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tulipan- ciasto.doc

Download: tulipan- ciasto.doc

10 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta -Przepisy - TORCIK MAKOWY Z BRZOSKWINIAMI.jpg
Składniki: Ciasto: 4 jajka x 2, 5 łyżek cukru x 2, 5 ły ...
Składniki: Ciasto: 4 jajka x 2, 5 łyżek cukru x 2, 5 łyżek mielonego maku x 2, 4 łyżki mąki pszennej x 2, 1 łyżka mąki ziemniaczanej x 2 Masa: 1 puszka brzoskwiń (850 ml), 700 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 3 torebki śmietan-fixu, 1 łyżka żelatyny. Wykonanie: Ciasto: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, kolejno dodawać do jednym żółtku. Oba rodzaje mąki wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z jajkami. Przygotowane ciasto wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30 minut w temp. 200 stopni. Ostudzić w formie. Tak samo upiec drugi biszkopt. Ostudzić, przekroić biszkopty. Masa: brzoskwinie osączyć (sok zachować). Kilka owoców zachować do przybrania, resztę pokroić w kosteczkę. Połowę zalewy z brzoskwiń przelać do rondelka, zagotować. Dodać żelatynę, namoczoną uprzednio w zimnej wodzie, mieszać aż się całkiem rozpuści. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi owocami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu (najlepiej śmietanę podzielić na 3 porcje i oddzielnie ubijać). Placki przekładać śmietaną, na nią masę owocową. Na wierzch też śmietanę i pozostawione brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki.
Ciasta -Przepisy - TORCIK ŚMIETANKOWY Z CZEKOLADĄ.jpg
Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru (niepełna) ...
Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 375 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru l szklanka dowolnego nasączu posypka czekoladowa lub gorzka czekolada Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Przekrojony biszkopt nasączyć, posmarować 1/3 śmietany, posypać posypką lub gorzką czekoladą. I tak kolejno. Jeśli wystarczy śmietany można posmarować boki i obsypać czekoladą.
Ciasta -Przepisy - TORT MAKOWY.jpg
Placek makowy: 35 dag cukru 40 dag maku 10 jajek 5 łyże ...
Placek makowy: 35 dag cukru 40 dag maku 10 jajek 5 łyżek kaszy manny 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ½ szklanki gorącej wody 1 łyżka spirytusu Krem śmietankowy: ½ litra śmietany 30% ¾ szklanki cukru pudru 50 dag serka mascarpone aromat śmietankowy 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 30 dag) Do dekoracji: kakao do ciast wiórki kokosowe 250 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan-fix 2 łyżeczki cukru pudru kwiatki z opłatka perełki - cukierki Wykonanie: Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec osobno dwa placki makowe. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. (Można ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem, można też podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Można też zrobić tak jak ja zrobiłam, zrobić całe ciasto, i jedno się piecze, a drugie czeka, i później drugie piec w tej samej tortownicy co pierwsze). Każdy upieczony placek makowy podzielić na połowę, czyli powinniśmy mieć 4 placki makowe. (Ciasto wg przepisu graszka). Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej kawy dodać spirytus i ponownie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietanowego i spirytus. Krem śmietankowy podzielić na cztery części. Jeden placek makowy nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozłożyć jedną część kremu, na to drugi placem makowy, poncz, druga część kremu, trzeci placek makowy, poncz, pozostały dżem, trzecia część kremu, czwarty placek makowy, poncz i na górze rozsmarować czwartą część kremu. Posmarować nim również boki tortu. Kakao do ciast wsypać do małego sitka i posypać nim wierzch tortu, a boki udekorować wiórkami kokosu. Schłodzoną śmietanę ubić. Wsypać śmietan-fix, cukier puder i razem zmiksować. Śmietaną udekorować tort. Ułożyć na nim również kwiatki z opłatka i posypać perełkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na 24 godziny.
Ciasta -Przepisy - makowiec-1.jpg
Składniki: * CIASTO FRANCUSKIE * 30 dag mą ...
Składniki: * CIASTO FRANCUSKIE * 30 dag mąki * 30 dag masła * 3 żółtka * 3 łyżki wody * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia * MASA MAKOWA * 30 dag maku * 6 żółtek * 9 białek * 15 dag orzechów krojonych * 10 dag rodzynek * 30 dag cukru pudru (1,5 szklanki) * olejek migdałowy (10 ml) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch). Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.
Ciasta -Przepisy - biszkopt-z-jagodami-3.jpg
Składniki: * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru ...
Składniki: * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * szczypta soli * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka mąki pszennej * jagody * 1 galaretka pomarańczowa Przepis: Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni C na termoobiegu. Po ostygnięciu ułożyć jagody i zalać galaretką. (Można użyć 2 galaretki - chodzi o ilość, a nie kolory.)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności