Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

rzodkiew.jpg

WARZYWA - rzodkiew.jpg
Download: rzodkiew.jpg

4 KB

(126px x 150px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż rzodkiewka. Można ją przechowywać calutką zimę. Uprawiana jest jako przedplon, śródplon i poplon.

Występują odmiany rzodkwi:
letnie (Ostergruss Biała - w smaku przypominająca rzodkiewkę, zgrubienie duże, białe, owalne; Ostergruss Różowa - zgrubienie duże, owalne, długie, wrzecionowate, koloru karminoworóżowego),

jesienne (Monachijska biała - zgrubienie duże, owalne, barwy białej),

zimowe (Murzynka - zgrubienie okrągłe, średniej wielkości o czarnej skórce i smaku bardzo ostrym, super nadaje się do przechowywania).

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
WARZYWA - pietruszka.jpg
Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko ...
Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko wytwarza dużą rozetę kędzierzawych liści o silnym aromacie, bardzo bogatych w witaminy. W Polsce uprawia się odmianę Paramount - o liściach silnie kędzierzawych, barwy ciemnozielonej. Rozeta składa się z około trzydziestu liście. Pietruszka naciowa jest wytrzymała na niskie temperatury i zimuje w gruncie. Odmiany pietruszki: Cukrowa - korzeń średnio długi, stożkowaty, rozszerzona u góry, odmiana wczesna; Berlińska - korzeń stożkowaty, długi, odmiana późna, nadaje się do przechowywania; Lenka - korzeń stożkowy, średnio długi, nadaje się do przechowywania. Co i w jakich ilościach jest w pietruszce? Czyli wartości odżywcze pietruszki. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pietruszki): Kalorie (Kcal): 60. Dżule (KJ): 251. Węglowodany (g): 9,0. Witaminy (/100 gram pietruszki): A1: 11204 j.m. B1: 0,11 mg. B2: 0,28 mg. C: 177,7 mg. E: 5,5 mg. Minerały (mg/100 gram pietruszki): Wapń 193. Fosfor: 84. Żelazo: 5. Magnez: 19.
WARZYWA - skorzonera.jpg
Skorzonera - opis warzywa, jego rodzaje, odmiany. Składn ...
Skorzonera - opis warzywa, jego rodzaje, odmiany. Składniki i wartości odżywcze, witaminy, minerały, kalorie. skorzonera Jadalną częścią skorzonery jest jej korzeń, którego skóra ma ciemną, niemal że czarną barwę, natomiast miąższ jest czysto biały. Europejska skorzonera jest często traktowana jako odpowiednik znacznie droższych szparagów. Przy wojażach w kuchni ze skorzonera należy uważać na wydzielany przez nią sok który farbuje na czerwono! Gotowana skorzonera zawiera sporo wapnia i fosforu. Warzywo to jest odporne na niskie temperatury, jednak ma spore wymagania co do wilgotności gleby. Najbardziej potrzebuje wody od połowy lipca do końca sierpnia, kiedy to następuje u niej intensywny wzrost korzeni. Skorzonera ma dużą wartość odżywczą i odznacza się doskonałym smakiem. Znana też zimowym szparagiem, stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo, z pewnością zasługujące na szerszą uwagę. Występują następujące odmiany skorzonery: Einjahrige Riesen (Jednoroczna Olbrzymia) - odmiana o korzeniach długich, zwężających się trochę ku końcowi. Mało skłonna do wybijania w pędy nasienne w pierwszym roku uprawy; Duplex - odmiana o długich, ostro zakończonych, kształtnych korzeniach. Nie wbija w pędy nasienne. Schwarzer Peter (Czarny Piotruś) - odmiana o stosunkowo krótkim, kształtnym i prostym korzeniu. Przepisy kucharskie ze skorzonerą: Zupa-krem z salsefii lub skorzonery Zupa z salsefii lub skorzonery
WARZYWA - seler.jpg
Seler naciowy (łodygowy) nie tworzy zgrubienia korzeniow ...
Seler naciowy (łodygowy) nie tworzy zgrubienia korzeniowego. Częścią jadalną są zgrubiałe ogonki liściowe. Są one mięsiste, soczyste oraz aromatyczne. Zawierają mnóstwo soli mineralnych i witamin. Dużą popularnością cieszy się w stanach Zjednoczonych gdzie bardzo chętnie spożywa się jego kruche, liściaste łodygi. Rozróżniamy dwie odmiany tego warzywa: Utah 52-70 - który ma gładkie, grube i długie ogonki liściowe. Sumer Pascal - odmiana o żółtozielonych, grubych i kruchych ogonkach liściowych. Seler naciowy lubi klimat umiarkowany. Nie znosi długotrwałych chłodów wiosennych. Wymaga sporej wilgotności powietrza oraz gleby. Dobrze rośnie na ziemiach próchniczych, zasobnych w składniki mineralne. Natomiast seler korzeniowy ma cztery odmiany: Globus - zgrubienie kuliste, stosunkowo małe, nieliczne korzenie boczne; Non Plus Ultra - zgrubienie kuliste średniej wielkości, bardzo dobrze się przechowuje; oraz Odrzański i Jabłkowy Co i w jakich ilościach jest w selerze? Czyli wartości odżywcze selera. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram selera): Kalorie (Kcal): 61 . Dżule (KJ): 255. Węglowodany (g): 13,6. Witaminy (/100 gram selera): A1: 35 j.m. B1: 0,05 mg. B2: 0,097 mg. C: 8,2 mg. E: 0,57 mg. Minerały (mg/100 gram selera): Wapń 97. Fosfor: 53. Żelazo: 3,2. Magnez: 19. Przepisy kulinarne z selerem: Surówka z bakłażanów i selerów Surówka z selerów naciowych Surówka z selerów naciowych w majonezie Zupa z selerów naciowych
WARZYWA - salsefia.jpg
Warzywo bardzo zbliżone do skorzonery, ma niewiele grubs ...
Warzywo bardzo zbliżone do skorzonery, ma niewiele grubszy i bardziej stożkowaty korzeń, o jasnej skórce, a w smaku jest mniej delikatna. Uprawiana jest tylko z siewu wiosennego w jednorocznym cyklu uprawowym. Często zimuje w gruncie i jest wykopywana wcześnie na wiosnę, gdyż bardzo szybko wybija w pędy nasienne, a korzenie nie nadają się wtedy do spożywania. Salsefia kwitnie na niebiesko lub różowo. Salsefię możemy przechowywać w piwnicy w gruncie lub pod przykryciem. Co i w jakich ilościach jest w salsefii? Czyli wartości odżywcze salsefii. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram salsefii): Kalorie (Kcal): 93. Dżule (KJ): 398. Węglowodany (g): 18,5. Witaminy (/100 gram salsefii): A1: 11 j.m. B1: 0,034 mg. B2: 0,034 mg. C: 3,0 mg. E: 6,0 mg. Minerały (mg/100 gram salsefii): Wapń 44. Fosfor: 69. Żelazo: 2,7. Magnez: -. Przepisy kucharskie z salsefią: Zupa-krem z salsefii lub skorzonery Zupa z salsefii lub skorzonery
WARZYWA - rzodkiewka.jpg
Pochodzi z południowej Azji, jest to w zasadzie odmiana ...
Pochodzi z południowej Azji, jest to w zasadzie odmiana rzodkwi. Najbardziej lubiane (i popularne) są czerwone, okrągłe, ale istnieją również podłużne białe. Z warzyw rzepowatych rzodkiewka ma największe znaczenie na działce. Dzięki bardzo krótkiemu okresowi wegetacji zbiera się ją już wczesną wiosną. Zawiera sporo witamin oraz olejek powodujący ostry smak, a także wpływa pobudzająco na trawienie. Jej najpopularniejsze odmiany to: Saxa, Szkarłatna z Białym Końcem, Krakowianka, cherry Belle, Wurzburska, Tetra Iłówiecka, Sopel Lodu. Należy kupować gładkie, nie uszkodzone rzodkiewki. Ich pieprzny nieco aromat dodaje sałatkom swoistego zapachu, można je oczywiście chrupać lub kłaść na kanapki. Rzodkiewkę należy spożywać na surowo. Co i w jakich ilościach jest w rzodkiewce? Czyli wartości odżywcze rzodkiewki. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram rzodkiewki): Kalorie (Kcal): 21. Dżule (KJ): 88. Węglowodany (g): 3,6. Witaminy (/100 gram rzodkiewki): A1: 26 j.m. B1: 0,026 mg. B2: 0,017 mg. C: 20,6 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram rzodkiewki): Wapń 29. Fosfor: 19. Żelazo: 1,7. Magnez: 7.
WARZYWA - rzodkiew.jpg
Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż rzodkiewka. ...
Rzodkiew ma większa wartość biologiczną niż rzodkiewka. Można ją przechowywać calutką zimę. Uprawiana jest jako przedplon, śródplon i poplon. Występują odmiany rzodkwi: letnie (Ostergruss Biała - w smaku przypominająca rzodkiewkę, zgrubienie duże, białe, owalne; Ostergruss Różowa - zgrubienie duże, owalne, długie, wrzecionowate, koloru karminoworóżowego), jesienne (Monachijska biała - zgrubienie duże, owalne, barwy białej), zimowe (Murzynka - zgrubienie okrągłe, średniej wielkości o czarnej skórce i smaku bardzo ostrym, super nadaje się do przechowywania).
WARZYWA - rzepa.jpg
W północnej Europie uchodziła niegdyś za fundamentalny s ...
W północnej Europie uchodziła niegdyś za fundamentalny składnik żywienia i jeszcze w latach 50 odgrywała znaczącą rolę w prawie każdym menu. Niestety obecnie jest raczej rzadko używana w kuchni. Najpopularniejsze odmiany to: Schneeball (Śnieżka) - odmiana wczesna, o zgrubieniu kulistym, białej skórce i białym delikatnym miąższu. Goldball (Złota Kula) - odmiana późna, o zgrubieniu kulistym, żółtej skórce i intensywnie żółtym miąższu. Przy zakupie wyszukać należy rzepę nie uszkodzoną, bez śladów obicia. Co i w jakich ilościach jest w rzepie? Czyli wartości odżywcze rzepy. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram rzepy): Kalorie (Kcal): 35. Dżule (KJ): 146. Węglowodany (g): 7,1. Witaminy (/100 gram rzepy): A1: 992 j.m. B1: 0,038 mg. B2: 0,07 mg. C: 28,0 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram rzepy): Wapń 40. Fosfor: 34. Żelazo: 0,5. Magnez: 10.
WARZYWA - roszponka.jpg
Roszponka to niska, mała roślina tworząca rozetki. Jej z ...
Roszponka to niska, mała roślina tworząca rozetki. Jej zbiory są w zimie, a spożywa na surowo (jak sałatę). Późną jesienią i zimą dostarcza nam cennych witamin. Jej najpopularniejsze odmiany: Deutscher Gewohnlicher (posiada liście żółtozielone), Etampes (ciemne, błyszczące liście, odporna na mróz, nadaje się do dłuższego przechowywania). W uprawie jesiennej roszponka doskonale znosi polski klimat, jest mrozoodporna i tylko czasami wymarza w ostre bezśnieżne zimy.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności