Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Surówki warzywne 1.odt

Download: Surówki warzywne 1.odt

13 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
WARZYWA - baklazan.jpg
Te zazwyczaj ciemnofioletowe, czasem białe warzywa pocho ...
Te zazwyczaj ciemnofioletowe, czasem białe warzywa pochodzą z Indii. Z upływem czasu dotarły przez Środkowy Wschód do regionu Morza Śródziemnego. Dziko rosnąca odmiana zawiera pewną gorzka substancję, która w bakłażanach nowej generacji występuje w znikomych dawkach lub wcale. Bakłażan jest warzywem bardzo rzadko uprawianym w Polsce i z pewnością zasługujący na większe spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem. Przy zakupie zwracamy szczególna uwagę na błyszcząca, gładka skórkę bez żadnych uszkodzeń która pod naciskiem palca powinna trochę ustąpić. Dojrzałe owoce przechowujemy najwyżej przez 3 dni w lodówce, najlepiej owinięte w folię przeznaczoną do produktów spożywczych. Przepisy kulinarne z bakłażanem: Surówka z bakłażanów Surówka z bakłażanów i selerów
WARZYWA - bob.jpg
Warzywo którego nasiona sa najbogatsze w białko ze wszys ...
Warzywo którego nasiona sa najbogatsze w białko ze wszystkich motylkowych. Rozróżniamy następujące odmiany bobu: Windsor Biały - odmiana średniowczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach. Handgown Zielony - odmiana średniopóźna, wysoka do 1,2 metra, strąki długie płaskie o 6 nasionach. Hangdown Biały - odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia. Co i w jakich ilościach jest w bobie? Czyli wartości odżywcze bobu. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram bobu): Kalorie (Kcal): 80. Dżule (KJ): 368. Węglowodany (g): 14,0. Witaminy (/100 gram bobu): A1: 50 j.m. B1: 0,09 mg. B2: 0,06 mg. C: 8 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram bobu): Wapń 60. Fosfor: 57. Żelazo: 4,5. Magnez: 24.
WARZYWA - szpinak.jpg
Ojczyzną tego warzywa jest Persja, ale już w X wieku był ...
Ojczyzną tego warzywa jest Persja, ale już w X wieku był znany w całej Europie. Zawiera stosunkowo dużo ważnych witamin i składników mineralnych. Szpinak ostatnio stracił co nieco na popularności z powodu wysokiego poziomów azotu w nim zawartych, dlatego szpinak który mamy jeść, powinien pochodzić z kontrolowanych upraw biologicznych. Kupować należy tylko świeże liście i należy je spożywać jeszcze tego samego dnia. Młody szpinak smakuje wyśmienicie na surowo. Występują następujące odmiany szpinaku: Herma - posiada liście intensywnie ciemnozielone, karbowane; Matador 30 - odmiana średnio wczesna, liście o kolorze ciemnozielonych lekko karbowanych; Norman - odmiana o liściach prawie gładkich koloru ciemnozielonego; Olbrzym Zimowy - odmiana o dużych, zielonych liściach, tworzy duże rozety. Znane są również dwie polskie odmiany heterozyjne: Echo i Prima F1. Co i w jakich ilościach jest w szpinaku? Czyli wartości odżywcze szpinaku. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram szpinaku): Kalorie (Kcal): 26. Dżule (KJ): 109. Węglowodany (g): 3. Witaminy (/100 gram szpinaku): A1: 5602 j.m. B1: 0,106 mg. B2: 0,192 mg. C: 67,8 mg. E: 6,0 mg. Minerały (mg/100 gram szpinaku): Wapń 11. Fosfor: 29. Żelazo: 3,3. Magnez: 53. Przepisy kulinarne ze szpinakiem: Zupa z portulaki lub szpinaku nowozelandzkiego
WARZYWA - cykoria.jpg
Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą r ...
Cykoria oferowana obecnie w sklepach jest nową odmianą rośliny służącej wcześniej do produkcji odpowiednika kawy. Ma podobny, lekko gorzkawy smak. Uprawia się ją pod słomą lub ciemną folią, by była delikatna i biała. Częścią jadalną cykorii są wybielone główki, wyrastające w czasie pędzenia z korzeni. Cykoria jest rośliną dwuletnią, obecnie uprawia się wyłącznie odmianę Witloof - o długich korzeniach i silnie zwiniętych główkach, długości około 15 centymetrów. Kupować należy nie rozwinięte pąki bez zwiędniętych liści. Świeżą cykorię przechowuje się w warunkach domowych około 2 - 3 dni, kładąc ją w chłodnym, ciemnym miejscu. Jarzyna ta nadaje sałatkom nieco pikantny smak, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną. Co i w jakich ilościach jest w cykorii? Czyli wartości odżywcze cykorii. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram cykorii): Kalorie (Kcal): 25. Dżule (KJ): 105. Węglowodany (g): 4,1. Witaminy (/100 gram cykorii): A1: 2643 j.m. B1: 0,063 mg. B2: 0,041 mg. C: 10,0 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram cykorii): Wapń 32. Fosfor: 32. Żelazo: 0,9. Magnez: 15. Przepisy kulinarne z cykorią Surówka klasyczna z cykorii lub endywii Surówka klasyczna z cykorii lub endywii z zieloną cebulą Surówka klasyczna z cykorii lub endywii z pomarańczą
WARZYWA - burak.jpg
Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę wielkich i mięsis ...
Burak liściowy (boćwina) tworzy rozetę wielkich i mięsistych liści z szerokimi ogonkami liściowymi. Korzeń ma mały i silnie rozgałęziony. Odmianą boćwiny jest Lukullus o bardzo długich, silnie pofałdowanych liściach koloru żółtozielonego. Ogonki liściowe ma białozielone, szerokie. Odmiany buraka: Egipski - korzeń płaski, o wyraźnych jasnych pierścieniach. Odmiana na zbir wczesny; Egipski Crosby - korzeń kulisty, nieco spłaszczony. Odmiana nieco późniejsza od Egipskiego ale smaczniejsza; Okrągły Ciemnoczerwony - korzeń kulisty, nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie. Bardzo smaczny, dobrze się przechowuje. Uprawiany również na wczesny zbiór; Czerwona Kula - korzeń kulisty, ładnie wybarwiony. Dobrze się przechowuje przez zimę. Co i w jakich ilościach jest w burakach? Czyli wartości odżywcze buraka. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram buraka): Kalorie (Kcal): 46. Dżule (KJ): 192. Węglowodany (g): 9,5. Witaminy (/100 gram buraka): A1: 20 j.m. B1: 0,020 mg. B2: 0,050 mg. C: 10 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram buraka): Wapń 41. Fosfor: 17. Żelazo: 17. Magnez: 17.
WARZYWA - jarmuz.jpg
Warzywo o tak dużej wartości odżywczej, jednak zupełnie ...
Warzywo o tak dużej wartości odżywczej, jednak zupełnie nie doceniane przez działkowiczów. Uprawa jego jest łatwa, zasługuje zatem na spopularyzowanie. Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście. Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: Niski Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości od 10 do 20 centymetrów, o krótkim okresie wegetacji, może zimować pod śniegiem, liście nie mają goryczy. Wadą natomiast jest to , że liście brudzą się od ziemi. Średniowysoki Zielony Kędzierzawy - odmiana o wysokości dochodzącej nawet do 60 centymetrów, mniej wytrzymała na mróz. Co i w jakich ilościach jest w jarmużu? Czyli wartości odżywcze jarmużu. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram jarmużu): Kalorie (Kcal): 52. Dżule (KJ): 218. Węglowodany (g): 7,8. Witaminy (/100 gram jarmużu): A1: 14344 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 103,7 mg. E: 2,5 mg. Minerały (mg/100 gram jarmużu): Wapń 246. Fosfor: 60. Żelazo: 4,0. Magnez: 24. Przepisy kulinarne z jarmużem: Surówka z jarmużu w majonezie Surówka z jarmużu i selera naciowego Zupa przecierana z jarmużu
WARZYWA - karczoch.jpg
Jako karczochy spożywamy jeszcze nie rozwinięte pąki poc ...
Jako karczochy spożywamy jeszcze nie rozwinięte pąki pochodzące z Ameryki Północnej gatunku ostu, który obecnie jest uprawiany w regionach śródziemno-morskich, w Stanach Zjednoczonych i w Ameryce Środkowej. Można je u nas nabyć w puszkach (serce i spody). Podaje się je jako ciepła lub zimną przystawkę, znakomicie również smakują przyprawione gęstym sosem. Kupując je, należy wybrać niezbyt wielkie sztuki, ze ściśle zamkniętymi nie zbrązowiałymi jeszcze płatkami.
WARZYWA - kapusta.jpg
W Europie znamy i spożywamy kapustę od niepamiętnych cza ...
W Europie znamy i spożywamy kapustę od niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna jest kapusta biała, z której, dzięki naturalnej fermentacji kwasu mlecznego, otrzymuje się kapustę kiszoną. Nie mniej popularna jest kapusta włoska, znacznie ostrzejsza w smaku z ciemnymi i karbowanymi liśćmi i kapusta czerwona, której zazwyczaj używa się jako dodatku do potraw mięsnych. Kapusta chińska lub inaczej pekińska, ma wyjątkowy, delikatny aromat, który idealnie harmonizuje się z innymi rodzajami warzyw, jak brukselka, kalafior czy brokuły. Kapusta jest bogata w witaminy, a dobrze przyrządzona jest lekkostrawna. Z wyjątkiem jarmużu, kapusty nie trzeba zbyt długo gotować. Kupując należy wybierać świeże, nie uszkodzone główki, bez zwiędniętych liści. Co i w jakich ilościach jest w kapuście? Czyli wartości odżywcze kapusty włoskiej. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ): Kalorie (Kcal): 50. Dżule (KJ): 209. Węglowodany (g): 7,8. Witaminy (/100 gram ): A1: 500 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 60,0 mg. E: 2,50 mg. Minerały (mg/100 gram ): Wapń 77. Fosfor: 49. Żelazo: 3,3. Magnez: 16. Przepisy kulinarne z kapustą: Surówka z kapusty pekińskiej Barszcz z kapustą pekińską i boćwiną
WARZYWA - kukurydza.jpg
Prawdziwą kukurydzę cukrową, cieszącą się szczególna pop ...
Prawdziwą kukurydzę cukrową, cieszącą się szczególna popularnością w Stanach Zjednoczonych, na próżno szukać w Polsce. Odmiana którą kupujemy u nas, to kukurydza paszowa, jest dosyć smaczna i przyrządza się ją w podobny sposób. Kupując wybieramy niezbyt duże kolby, z miękkimi , soczystymi ziarnami, które najlepiej przyrządzić jeszcze tego samego dnia. Po zbiorach zawarty w kukurydzy cukier szybko zamienia się w skrobię, a tym samym warzywo to znacznie traci na smaku. Co i w jakich ilościach jest w kukurydzy? Czyli wartości odżywcze kukurydzy. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kukurydzy): Kalorie (Kcal): 364. Dżule (KJ): 523. Węglowodany (g): 73,2. Witaminy (/100 gram kukurydzy): A1: 616 j.m. B1: 0,36 mg. B2: 0,2 mg. C: - mg. E: 5,25 mg. Minerały (mg/100 gram kukurydzy): Wapń 15. Fosfor: 256. Żelazo: 2,1. Magnez: 117.
WARZYWA - kalafior.jpg
Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kala ...
Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku. Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem. W chłodnym miejscu można przechowywać go do siedmiu dni. Odmiany kalafiora: Rapid, Brio, Master, Idol, Pionier, Erfurcki, Zelandia, Progres, Lavyna, Bravo, White Top. Co i w jakich ilościach jest w kalafiorze? Czyli wartości odżywcze kalafiora. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora): Kalorie (Kcal): 31. Dżule (KJ): 130. Węglowodany (g): 5,0. Witaminy (/100 gram kalafiora): A1: 90 j.m. B1: 0,110 mg. B2: 0,1 mg. C: 69,0 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram kalafiora): Wapń 13. Fosfor: 28. Żelazo: 2,1. Magnez: 11. Przepisy kulinarne z kalafiorem: Zupa z brokułów lub kalafiorów
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności