Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

wino.jpg

wino  czerwone - wino.jpg
Download: wino.jpg

104 KB

(400px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Wina na każdą okazję

Około 80% wszystkich winogron wykorzystuje do produkcji win. Z ciemnych winogron wytwarza się wina czerwone, z białych – białe. Znanych jest kilka tysięcy szczepów winorośli, lecz zaledwie kilkanaście z nich to szczepy mające należytą renomę, których owoce wykorzystuje się do produkcji prawdziwie szlachetnych trunków. Najbardziej znane szczepy to Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir (odmiany czerwone) oraz Riesling i Chardonnay (odmiany białe). Najbardziej znane - i uważane za najlepsze - wina pochodzą z Francji z regionu Bordeaux. Ale kiedy w 1976 r. zorganizowano we Francji degustację win francuskich i amerykańskich, okazało się, że smak i bukiet win kalifornijskich przewyższał wina europejskie.
Jakość wina zależy nie tylko od szczepu, ale także od gleby, słońca, deszczu i, wreszcie, warunków przechowywania. Jeśli wszystkie te czynniki są idealne, otrzymujemy wino,
na które mogą sobie pozwolić tylko najbogatsi. Nie przez przypadek tokaj, białe wino węgierskie, określane jest łacińskim zwrotem vinum regum, rex vinorum, czyli wino królów, król win. Niegdyś jeden z rodzajów tokaju, tokaj Eszenica, podawany był wyłącznie królom i cesarzom na łożu śmierci.
Wina czerwone mają działanie zasadotwórcze, moczopędne i przeciwmiażdżycowe. Lampka takiego wina wypijana do obiadu korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czerwone wino może jednak wywoływać bóle głowy i niewskazane jest osobom cierpiącym na migreny.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

UWAGA : WAŻNE PRZECZYTAJ :

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
wino  czerwone - Longavit1.jpg
LONGAVIT czerwone wino w kapsułkach ...
LONGAVIT czerwone wino w kapsułkach Wyciąg ze skórek winogron, podstawowy składnik preparatu LongaVit, pozwala na wykorzystanie w codziennej diecie cennych substancji, dzięki którym od lat znany jest dobroczynny wpływ czerwonego wina na ludzki organizm. Skórki czarnych winogron stanowią bogate źródło związków polifenolowych, w tym resweratrolu oraz antocyjanów o silnym działaniu przeciwutleniającym. Polifenole, neutralizując wolne rodniki, chronią komórki i naczynia krwionośne organizmu. Preparat LongaVit pozwala w lepszym stopniu przyswoić organizmowi te prozdrowotne substancje niż zawierające alkohol czerwone wino. Jedna kapsułka preparatu zwiera 390 mg standaryzowanego ekstraktu ze skórek czarnych winogron. wspomaga prawidłową pracę układu krążenia bogate źródło przeciwutleniaczy zawiera resweratrol - prozdrowotny składnik czerwonego wina Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym: Standaryzowany ekstrakt ze skórek czarnych winogron (Vitis vinifera). Sposób użycia: 2 razy po 2 kapsułki dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Chronić przed dziećmi.
wino  czerwone - Longavit.jpg
LONGAVIT Zawiera resweratrol Produkt prze ...
LONGAVIT Zawiera resweratrol Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych. Wskazania: Wyciąg ze skórek winogron, podstawowy składnik preparatu LongaVit, pozwala na wykorzystanie w codziennej diecie cennych substancji, dzięki którym od lat znany jest dobroczynny wpływ czerwonego wina na ludzki organizm. Po wielu badaniach naukowych prowadzonych na całym świecie, ustalono, że skórki czarnych winogron stanowią bogate źródło związków polifenolowych, w tym resweratrolu oraz antocyjanów o silnym działaniu przeciwutleniającym. Polifenole neutralizując wolne rodniki, chronią komórki i naczynia krwionośne organizmu. Preparat LongaVit pozwala w lepszym stopniu przyswoić organizmowi te prozdrowotne substancje niż będące alkoholem czerwone wino. Wspomaga prawidłową pracę układu krążenia Bogate źródło przeciwutleniaczy Zawiera prozdrowotne składniki czerwonego wina Skład: standaryzowany ekstrakt ze skórek czarnych winogron (Vitis vinifera), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), E 202 (substancja konserwująca). Składniki kapsułki: żelatyna, woda, barwniki: dwutlenek tytanu, E 127, E 132. 1 kapsułka zawiera: 390 mg standaryzowanego ekstraktu ze skórek czarnych winogron. Sposób użycia: 2 razy po 2 kapsułki dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Preparat nie może stanowić substytutu zróżnicowanej diety. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na składniki preparatu, ciąża, okres karmienia, wiek do 18 lat. Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej. Opakowanie: 45 kaps ok.22 zł
wino  czerwone - wino_czerwone_1.jpg
1- Gdyby kupno wina wymagało recepty, lekarz mógłby ją ...
1- Gdyby kupno wina wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Sprawdźmy, w czym tkwi jego moc. Czerwone wino - pijmy je na zdrowie W antycznej Grecji wino uchodziło za panaceum. Stosowano zarówno białe, różowe, jak i czerwone, odpowiednio je doprawiając. Wino z mlekiem, burakiem i gotowanymi ogórkami podawano na biegunkę; z jałowcem i rzepą - na wzmocnienie; z mirtem - w chorobach kobiecych. Hipokrates nie zalecał go dzieciom, kobietom w ciąży, a także w przypadku migreny, zawrotów i padaczki. Które wybrać Byłoby najlepiej, aby na etykiecie wina była in formacja, ile jest w nim antyoksydantów. Zanim to nastąpi, korzystajmy z tabeli zawartości polifenoli w winach czołowych światowych producentów (określa się je wg stężenia resweratrolu): Francja: Burgundia 4,39 mg/l Bordeaux 3,89 mg/l Beaujolais 2,88 mg/l Kanada: śr. 3,16 mg/l Stany Zjednoczone: Oregon 4,3 mg/l Kalifornia 1,47 mg/l Australia: śr. 1,47 mg/l Włochy: śr. 1,76 mg/l Hiszpania i Portugalia: śr. 1,64 mg/l (Źródło: Frank Jones, "Chroń swoje serce)
wino  czerwone - wino_czerwone_.jpg
cd 1 - Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeś ...
cd 1 - Wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeśli chcesz mieć serce jak dzwon, jasny umysł i zachować młodość jak najdłużej. Gdyby kupno tego trunku wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda. Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90. ubiegłego wieku. Naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania wykazały, że Francuzi zawdzięczają zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie, ale w niewielkich ilościach. Tajemnice winnego grona W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii . Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.
wino  czerwone - 2602337i11iqvjvxp1.png
[2] Czerwone wino zwiększa szanse na szczupłą sylwet ...
[2] Czerwone wino zwiększa szanse na szczupłą sylwetkę! Umiarkowane picie alkoholu poprawia spalanie tłuszczów! Czerwone winogrona chronią przed rakiem piersi i chorobami serca! Czerwone wino podwyższa poziom „dobrego" cholesterolu! Kilka lat temu pismo naukowe poświęcone zagadnieniom medycyny - znany na całym świecie „Lancet" - opublikowało artykuł dotyczący korzystnego wpływu alkoholu na organizm. Otóż znalazła potwierdzenie obserwowana od lat reguła rządząca kuchnią francuską. Serwowane w niej dość tłuste specjały nie wywołują u Francuzów ponadprzeciętnego zagrożenia miażdżycą i chorobami serca. Dlaczego? Umiarkowane picie alkoholu poprawia spalanie tłuszczów i podnosi poziom tak zwanego „dobrego" cholesterolu (HDL). A prym wiedzie napój w kolorze krwi, czyli czerwone wino z winogron. Dzięki zawartości flawonidów i antyutleniaczy nie dopuszcza ono do stopniowego zamykania się naczyń wieńcowych. To oznacza, że czerwone winogrona chronią nie tylko przed rakiem piersi, o czym już było wiadomo wcześniej, ale także przed chorobami serca - co potwierdziły badania naukowców z Uniwersytetu Wisconsin, przeprowadzone na zwierzętach i ludziach. Dotychczas sądzono, że taki skutek wywołuje jedynie aspiryna, która jednak nie do końca korzystnie wpływa na żołądek i podnosi poziom adrenaliny. Lekarze przestrzegają jednak przed przesadą. Maksymalna dawka czerwonego wina nie powinna przekraczać 200 ml dziennie, co odpowiada dwu kieliszkom - w sam raz porcji do obiadu. A właśnie! Czy powinno się popijać w trakcie jedzenia? Jak zwykle istnieją dwie szkoły - na tak i na nie. Przeciwnicy utrzymują, że wszystkie płyny rozcieńczają soki żołądkowe, co zmniejsza ich skuteczność w procesie trawienia. Jednak czerwone wino nie tylko nie ma takiego działania, ale wręcz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Oczywiście, nie namawiamy zagorzałych abstynentów do nałogu w imię poprawy stanu zdrowia, a pijących do folgowania sobie bez umiaru.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności