Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jajko(2).jpg

Elemele-k / ZDROWIE / jaja / jajko(2).jpg
jaja - jajko2.jpg
Download: jajko(2).jpg

48 KB

(396px x 336px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Co potrafi jajko

W kosmetykach renomowanych firm często znajdują się składniki występujące w jajkach: cholesterol chroni skórę przed wysuszeniem, witamina A odmładza, a lecytyna odżywia.
Lecytyna, po grecku „żółtko”, to jeden z naturalnych przeciwutleniaczy, o właściwościach zmiękczających, odżywczych i nawilżających. Jajko zawiera ponadto witaminy A B i E oraz minerały: jod, żelazo i fosfor, a białko ma właściwości ściągające i odmładzające. Pamiętaj jednak, że z tych kuracji mogą korzystać tylko osoby, które nie mają uczulenia na jajka!
Ratunek dla zniszczonych włosów
Maski możesz nakładać na suche lub mokre włosy. Każdą maskę dokładnie spłucz lub umyj głowę delikatnym szamponem.
- Ubij żółtko, dolej łyżkę oliwki dla dzieci i wymieszaj. Dodaj odrobinę przegotowanej chłodnej wody (aby odżywkę można było łatwo rozprowadzić), nałóż na włosy oraz skórę głowy i trzymaj, aż wyschnie. Odżywka nawilża, odżywia i wzmacnia włosy, zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
- Zmieszaj 2 żółtka z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Jeśli jesteś blondynką, możesz dodać sok z połówki cytryny. Maskę nałóż na 20–30 min na skórę głowy i włosy, owiń głowę foliowym czepkiem i ręcznikiem.
- Zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny. Potrzymaj 10 min na włosach. Odżywka ta jest szczególnie polecana dla blondynek – delikatnie rozjaśnia włosy i dodaje im blasku.
- Zmieszaj żółtko z 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z jednego surowego ogórka. Rozprowadź na włosach i potrzymaj 10 min. Jeżeli Twoje włosy są suche i matowe, staną się miękkie, delikatne i lśniące.
- Zmieszaj łyżkę miodu z jednym żółtkiem, połową łyżki oliwy z oliwek i łyżką jogurtu. Nałóż na włosy na 30 min.
- Zamiast szamponu możesz używać żółtek.
Gdy skóra potrzebuje pomocy
- Rozmąć żółtko, dodaj łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę cukru (najlepiej gronowego lub z trzciny cukrowej). Mieszając, dodawaj powoli olej (1/5 szklanki), aż powstanie dość rzadka emulsja. Przelej ciecz do butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu nie dłużej niż kilka dni. Płynem przecieraj twarz rano i wieczorem, pamiętaj jednak, aby po tym starannie umyć buzię wodą.
- Jedno jajko roztrzep w miseczce, nałóż je na twarz i szyję. Po kilku minutach maseczkę zmyj.
- Stwardnienia skóry na łokciach i stopach zmiękczysz, wcierając dwa razy dziennie płyn składający się z 2 łyżek oleju rycynowego, łyżki octu jabłkowego i łyżki surowego białka.
- Jeżeli masz przesuszoną, skłonną do podrażnień skórę, przygotuj jajeczny płyn do kąpieli. Wymieszaj mikserem lub ubij trzepaczką 2 żółtka i dodaj do nich 6 łyżek łagodnego szamponu dla dzieci. Po kąpieli nie wcieraj już balsamu.

Anna Forecka

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
jaja - 57240.jpg
Jaja i ich znaczenie w żywieniu. Największe ...
Jaja i ich znaczenie w żywieniu. Największe zastosowanie w żywieniu mają jaja kurze. Jaja innych ptaków, np.kacze, gęsie lub przepiórcze muszą być odpowiednio oznakowane, ich spożycie nie jest zbyt rozpowszechnione. Podstawowym składnikiem jaja jest białko - 12,8%. Białko i żółtko jaja różnią się znacznie swoim składem. Charakterystyczna dla obu części jest wysoka wartość biologiczna białka sięgająca 94%. Jest ona najwyższa wśród wszystkich artykułów spożywczych. Także ilość i rodzaj pozostałych składników wskazują, że jajo jest pełnowartościowym artykułem spożywczym. Ogólna zawartość tłuszczu wynosi 11,8%, stanowi on 32,6% masy żółtka. Jest łatwo przyswajalny dzięki lecytynie, mimo że przeważają w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Jajo zawiera zarówno makroelementy takie, jak sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, siarka, jak też mikroelementy jod i fluor. Zawartośćtych składników jest uzależniona od sposobu karmienia kur. Tłuszcz jaja zawiera znaczną ilość cholesterolu. W samym jaju klasy wagowej (60g) znajduje się 270mg cholesterolu. Ze względu na to, że także inne artykułu spożywcze pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol, nie należy spożywać więcej niż jedno jajo dziennie. Dzienna porcja przyswojonego cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg. Cholesterol znajduje się wyłącznie w żółtku. Węglowodany występują w jaju tylko śladowo. W znacznych ilościach występują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E oraz K, obok nich występują śladowo tiamina, niacyna i ryboflawina. W surowych jajach znajduje się awidyna hamująca działanie enzymu trypsyny i witaminy H - biotyny. Zostaje ona zniszczona podczas gotowania. ŹRÓDŁO: "Technologia gastronomiczna"
jaja - Jaja-kurze.jpg
Ile kalorii mają popularne jajka? POTRAWY Z JAJ I ...
Ile kalorii mają popularne jajka? POTRAWY Z JAJ Ilość produktu Energia [kcal] Tłuszcz [g] Kotlety z jaj 100g 278 23,6 1 porcja (150g) 417 35,4 Jaja sadzone 100g 179 15,2 1porcja (95g) 170 14,4 Jaja gotowane 100g 149 10,7 1 sztuka (50g) 75 5,4 Jajecznica 100g 130 9,7 Omlet biszkoptowy ze szpinakiem 100g 136 9,5 1 porcja (200g) 272 19
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności