Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

apple.jpg

cholesterol bez tajemnic - apple.jpg
Download: apple.jpg

76 KB

(479px x 319px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ograniczamy również cukry proste, ponieważ ich duża podaż zwiększa stężenie trójglicerydów we krwi i sprzyja powstawaniu nadwagi.
Unikamy słodyczy tj.: ciastek kruchych, półkruchych, francuskich, krakersów, herbatnikw, batonów czekoladowych, ponieważ oprócz cukrów zawierają tłuszcz utwardzony.
Staramy się ograniczyć dodawania cukru do kawy czy herbaty. Unikamy słodzonych napojów, soków, kolorowych napojów gazowanych.
Kolorowe napoje gazowane oprócz tego, że podnoszą nam poziom trójglicerydów we krwi, to jeszcze w dodatku odwapniają nasze kości.
Unikamy piwa, likierów, ponieważ wpływają na wzrost stężenia trójglicerydów we krwi.
Możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na czerwone wino wytrawne.
Ograniczamy solenie potraw, możemy sól zastąpić ziołami.
W diecie ważne jest racjnalne odżywianie zgodnie z zasadą „częściej, a mniej” aby uniknąć przejedzenia.
Nie głodzimy się aby nie spowolnić przemiany materii, ale również nie najadamy się do syta.
Produkty zbożowe to prawdziwi pogromcy cholesterolu. Dieta oparta na pełnoziarnistych produktach zbożowych obniża poziom złego cholesterolu, a dzieje się tak dzięki zawartemu w zbożach błonnikowi. Dietetycy zalecają codziennie spożywać 5 porcji produktów pełnoziarnistych np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, 3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych, 2 łyżki brązowego ryżu.
Błonnik jest naszym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem, ponieważ utrudnia jego przyswajanie w przewodzie pokarmowym. Działa jak „miotła, wymiatająca” z naczyń krwionośnych cholesterolowe złogi. Zapobiega również dalszemu osadzaniu się cholesterolu.
Pamiętajmy jednak, że błonnik nie powinien być spożywany na surowo jako otręby, ponieważ zawiera fityniany , które osłabiają wchłanianie składników mineralnych, a znikają dopiero po podgrzaniu.
Przygotowując potrawy zwracajmy uwagę na tłuszcze. Dawniej do smażenia używano smalcu, dziś on praktycznie został zastąpiony olejami roślinnymi, i bardzo dobrze, ponieważ tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi.
Jak już wcześniej wspomniałam do smażenia i potraw powinniśmy uzywać tłuszczów roślinnych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pełnią one funkcję budulcową, wpływającą na czynność układu krążenia, zmniejszają stężenie cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Kwasy omega-3 występują głównie w rybach morskich, a omega-6 w olejach roślinnych, głównie kukurydzianym, słonecznikowym i sojowym. Nie powinno się ich używać do smażenia.
Dieta niskocholesterolowa nie wyklucza spożywania alkoholu, należy tylko wiedzieć czego i ile możemy się napić. Możemy wypić okazjonalnie do obiadu lampkę wytrawnego czerwonego wina.
Jeśli poziom cholesterolu nie jest jeszcze na tyle wysoki oprócz racjonalnej diety, aktywności fizycznej, warto spożywać dodatkowo rośliny lecznicze tj.

cd.b]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
cholesterol bez tajemnic - garlic.jpg
cd.b] Czosnek, który działa przeciwmiażdż ...
cd.b] Czosnek, który działa przeciwmiażdżycowo, wpływając na przemianę tłuszczów. Zawarte w nim substancje alliina i allicyna zmniejszają poziom cholesterolu i krzepliwość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Karczoch – zawarta w nim cynaryn działa żółciopędnie. Zwiększenie wytwarzania żółci powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Soja – pochodząca z niej lecytyna wspomaga przemianę tłuszczów i usuwanie cholesterolu z organizmu.
cholesterol bez tajemnic - run.jpg
…..Ruszaj po zdrowie……. Aktywność fizyczn ...
…..Ruszaj po zdrowie……. Aktywność fizyczna zmniejsza stężenie złego cholesterolu i podwyższa poziom tego dobrego. Jeśli tylko masz odrobinkę czasu polecam ćwiczyć 3-4 razy w tygodniu przez 30 minut. Jeśli cierpisz na dodatkowe choroby aktywność fizyczna powinieneś ustalić ze specjalistą lub lekarzem. Pamiętaj, że regularna aktywność fizyczna pomaga obniżyć „zły” cholesterol i poziom trójglicerydów we krwi! Dietetyczne leczenie hiperholesterolemii należy wspomóc dietą, aktywnością fizyczną , utrzymaniem masy ciała na właściwym poziomie i niepaleniem tytoniu (palenie podwyższa stężenie cholesterolu we krwi). Jeśli te działania nie obniżą cholesterolu do prawidłowych wartości to niezbędne może okazać się leczenie farmakologiczne.
cholesterol bez tajemnic - fastfood1.jpg
http://www.zatrzymajzdrowie.pl/cholesterol-bez-tajemnic. ...
http://www.zatrzymajzdrowie.pl/cholesterol-bez-tajemnic.html Cholesterol bez tajemnic Należy brać pod uwagę, że jedynie nadmiar cholesterolu powoduje dużo szkód. Należy wiedzieć, że cholesterol w pewnych ilościach produkowany jest przez wątrobę i jest to bardzo ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnercza oraz hormonów płciowych, odgrywa również ważą rolę w pracy mózgu. Cholesterol również dostarczamy z pożywieniem i na ogół przyjmujemy go aż za dużo. Nadmiar cholesterolu w naszym organizmie odkłada się na ściankach naczyń wieńcowych i kiedy jest go dość dużo to zamyka on światło naczyń wieńcowych blokując tym samym dostęp krwi i substancji odżywczych do serca i w taki właśnie sposób dochodzi do zawału serca.
cholesterol bez tajemnic - cholesterol20kopia.jpg
cd.1] Dieta niskocholesterolowa w praktyce Zmiana spo ...
cd.1] Dieta niskocholesterolowa w praktyce Zmiana sposobu żywienia jest pierwszym i podstawowym leczeniem zaburzeń gospodarki lipidowej (wysokiego stężenia cholesterolu i triglicerydów). Polega na ograniczeniu tłuszczu do 30 % energii, kwasów nasyconych do 10%, cholesterolu pokarmowego do 300 mg/dl i cukrów prostych do 10 %. W diecie ważne jest spożycie błonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych. W pierwszej kolejności likwidujemy z codziennego jadłospisu tłuste produkty zwierzęce oraz podroby i żółtka jaj (dozwolone 2 tygodniowo) Z diety należy wykluczyć: baraninę, gęsi, kaczki. Spożywamy zawsze chude porcje mięsa (filet z kurczaka, indyka). Nie jemy skórki z nogi kurczaka. Ograniczamy wieprzowinę, szczególnie kotlety mielone. Z wyrobów wędliniarskich powinny być spożywane tylko chude wędliny. Wyeliminować: parówki, mielonki, mortadele, pieczenie, cienkie kiełbaski, kiełbasy, salcesony, pasztety. Jeśli chodzi o spożywanie wątróbki to dopuszcza się jej spożycie 2 x w miesiącu. W polskiej kuchni ryba pojawia się rzadko. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zwiększyć w swojej diecie spożycie ryb, przede wszystkim ryb takich jak: śledź, tuńczyk, sardynka, makrela, łosoś, węgorz. Te ryby zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wiedzieć, że rybi tłuszcz zmniejsza krzepliwość krwi, co zapobiega tworzeniu się zatorów żylnych, reguluje ciśnienie, wyrównuje rytm serca, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca. Zaleca się by ryby dominowały na naszym stole 3 x w tygodniu. Rezygnujemy ze spożywania konserw rybnych i ryb wędzonych. W diecie niskocholesterolowej bardzo ważną rolę odgrywa sposób obróbki termicznej mięs i ryb, czyli nie wolno smażyć, piec z dodatkiem tłuszczu i dusić na tłuszczu. Dozwolone jest: gotowanie, pieczenie bez tłuszczu w folii aluminiowej, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, duszenie bez podsmażania. Żółtka ograniczamy do 2 tygodniowo. (Zwracamy uwagę na zawartość żółtek w majonezie, wyrobach cukierniczych, produktach mlecznych!!!) Wykluczamy tłuszcz zwierzęcy typu: masło, smalec, słonina, mieszanki mix czyli masło z margaryną. Do smarowania pieczywa polecam margaryny miękkie lub oliwę z oliwek. Do potraw, które wymagają podwyższonej temperatury używać oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Istotne jest wykluczenie z kuchni margaryn twardych, ponieważ zawierają one duże ilości izomerów trans, kwasów podnoszących cholesterol LDL. Z produktów mlecznych ograniczamy tłuste mleka, sery, serki homogenizowane, śmietany, mleko kondensowane, wszystkie sery twarde. Można spożywać chude mleko, maślankę, jogurty naturalne. Należy spożywać pieczywo razowe, Graham, żytnie itp. Ponieważ zawiera cenny błonnik i składniki odżywcze. Zaleca się spożywanie kasz, płatków zbożowych, makarony razowe, produkty z mąki razowej. W diecie niskocholesterolowej ważne jest pożycie warzyw – 5 porcji dziennie i owoców - 4 porcji dziennie, m.in: marchwi, pomarańczy, mandarynek, papryki, malin, jagód, winogron, buraków, porzeczek, jabłek, pomidorów, śliwek, brokułów, cebuli, czosnku i innych.
cholesterol bez tajemnic - cholesterol20kopia1.jpg
A wygląda to tak: Jeśli blaszka miażdżycowa zamyka nacz ...
A wygląda to tak: Jeśli blaszka miażdżycowa zamyka naczynia dprowadzające krew do mózgu, to powstaje niedokrwienny udar mózgu, a jeżeli naczynie odprowadzające krew do mózgu ulega pęknięciu dochodzi do krwotocznego udaru mózgu. Zmiany miażdżycowe nie występują tylko w naczyniach serca i mózgu. Taki proces toczy się w całym organizmie i powoduje poważne choroby, m.in. miażdżycę, niedokrwienie kończyn, uszkodzenie siatkówki oka, niewydolność nerek i.in …….. a więc ile tego cholesterolu? Poniżej przedstawię Wam normy dla stężenia cholesterolu całkowitego we krwi NORMA: 150-200 mg/dl W zależności od stopnia podwyższenia poziomu cholesterolu wyróżniamy: Hipercholesterolemię: łagodną 200-249 mg/dl umiarkowaną 250 – 299 mg/dl ciężką > 300 mg/dl Rekomendowane stężenie triglicerydów we krwi to wartość poniżej 150 mg/dl. Dzienne spozycie cholesterolu powinno wynosić 300mg/dl Produkt Ilość "złego" cholesterolu w mg/100 g produktu Baranina 66 Cielęcina 82 Indyk 82 Jaja świeże całe 578 Jaja świeże żółtko 1592 Jogurt 12 Kaczka 70 Kaszanka 100 Kawior 50 Kiełbasa biała 100 Królik 65 Kurczak mięso z nóg 83 Kurczak mięso z piersi 64 Kurczę gotowane 87 Łosoś 360 Makrela 95 Masło 336 Mózg cielęcy 2830 Mleko krowie 3,5% tłuszczu 14 Mleko w proszku pełne 109 Nerki gotowane 804 Okoń 38 Ozór wołowy 108 Pasztetowa 123 Płuca wołowe 350 Pstrąg 55 Sardyna w oleju 120 Serca drobiowe 136 Słonina świeża 99 Smalec 95 Ser camembert 92 Ser edamski 133 Szpik kostny 3000 Śledź 64 Śmietana 20% 66 Śmietana kremowa 35% 120 Tran 850 Tuńczyk w oleju 55 Wątroba wieprzowa 360 Wieprzowina – schab 61 Wołowina 75 Aby zbalansować obecność cholesterolu w organizmie, powinniśmy dążyć do obniżenia zawartości LDL (tzw. zły cholesterol) i podniesienia zawartości HDL (tzw. dobry cholesterol) Wyjaśnijmy sobie w skrócie, co to jest LDL i HDL LDL - to tzw. „zły” cholesterol, który odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych, powodując ich zarastanie. Jego prawidłowa wartość to nie więcej niż 130 mg/dl, a u osób po przebytym zawale powinien wynosić poniżej 70 mg/dl HDL – to tzw. „dobry” cholesterol – nasz sprzymierzeniec. Zabiera z naczyń krwionośnych cząsteczki „złego” cholesterolu i usuwa je z organizmu i tym samym zapobiega chorobom serca. Jego prawidłowa wartość dla mężczyzn powinna wynosić >40 mg/dl, a dla kobiet >45. cd.1]
cholesterol bez tajemnic - HerbataZdrowie.jpg
Właściwości - Obniża poziom cholesterolu; - Oczyszcz ...
Właściwości - Obniża poziom cholesterolu; - Oczyszcza organizm z toksyn; - Pobudza procesy trawienne; - Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków; - Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu (wolnych rodników); - Łagodzi skutki spożycia alkoholu; - Wzmacnia organizm; - Pomaga w koncentracji; - Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe; - Hamuje zmiany miażdżycowe; - Poprawia pamięć; - Reguluje przemianę materii; - Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy; - Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję; - Ma właściwości moczopędne; - Obniża ciśnienie;
Elemele-k - ChomikImage.aspx.jpg
.... . . ......................................... ...
/ .... .obrazek .obrazek ...............................obrazek.......................Proszę nie wstawiać treści i obrazków erotyczno- pornograficznych- TU WCHODZĄ RÓWNIEŻ DZIECI!!!!--, nie życzę sobie żadnych reklam oraz zaproszeń , nie interesują mnie żadne gry, banery - takie wpisy BEDĘ BLOKOWAĆ NA ZAWSZE!!!.........................................
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności