Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Chelsea buns.rar

DODOX / RÓZNE / PRZEPISY / Tłusty Czwartek / Chelsea buns.rar
Download: Chelsea buns.rar

208 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Tłusty Czwartek

to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wielkiej Nocy. Zwyczaj ten sięga XVIII wieku. Tłusty Czwartek rozpoczyna także ostatni karnawałowy tydzień zabaw aż do wtorku, ten czas zwany jest Ostatkami. Dawniej w tym czasie objadano się również tłustym jedzeniem w postaci kiełbas, kasz suto okraszonych skwarkami. Tradycja Tłustego Czwartku jest popularna również w Wielkiej Brytanii i nosi nazwę Fat Thursday, jednak tego dnia spożywa się tam naleśniki, więc dzień ten posiada również drugą nazwę - Pancake Day.
obrazek
Dawnej Tłusty Czwartek najhuczniej obchodzony był na wsi, a w podkrakowskich miejscowościach nazywano go również Combrowym Czwartkiem. Oprócz pączków i faworków, serwowane były również okraszane bliny, pierogi - wszystko tłuste, ale smaczne. Wielkiemu obżarstwu towarzyszyła również huczna zabawa i wiele radości. Starano się wtedy wybawić po wsze czasy i niejednokrotnie na wsiach oraz miastach organizowano zabawy przebierańców, czyli prawdziwe karnawałowe szaleństwo. Obecnie tradycja wypiekania pączków w domu upada, gdyż takie wypieki są dość skomplikowane. Prościej iść do cukierni i kupić owe rumiane smakołyki dla siebie i najbliższych. Nadal istnieje przekonanie, że im więcej pączków się zje tego dnia, tym więcej szczęścia i dobrobytu przyniesie nam życie.

Dobry pączek musi być niezwykle puszysty i sporych rozmiarów. Należy pamiętać o tym, że należy go smażyć w gorącym smalcu, a nie oleju, bo tylko smalec cudownie brązowi paczki i nadaje im znakomitego smaku. Obecnie pączki nadziewane są rożnymi farszami, aczkolwiek te tradycyjne nadziewane są marmoladą z owoców róży. Farsze mogą być serowe, karmelowe, kremowe, czekoladowe. Jako nadzienie świetnie sprawdza się również bitą śmietana z owocami. Zazwyczaj pączki polewa się błyszczącym lukrem lub posypuje cukrem pudrem.

Osoby będące na diecie powinny pamiętać, że jeden pączek o wadze 65 g ma 250 kalorii. To dość dużo, ale w Tłusty Czwartek można sobie pofolgować, aby w czasie Postu zachować umiar.

Ostatki to, jak sama nazwa wskazuje, ostatni czas przed przygotowaniem do świąt Wielkiej Nocy. Zabawy do białego rana organizowane są niemalże wszędzie i ze zdwojoną częstotliwością. Trwają aż do wtorku, kończącego czas karnawału. W Wielkopolsce ten czas nazywał się kiedyś Podkoziołkiem, inna kresowa nazwa to śledzik. Na Białorusi na przykład ten okres nazywa się Maselnicą, podczas której zjada się nieokreślone ilości blinów i bawi na całego. Jest to ostatni moment przez Wielkanocą podczas, którego można sobie „popuścić pasa”.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności