Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Cornellia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Mieszko

widziany: dzisiaj o 19:11

  • pliki muzyczne
    3514
  • pliki wideo
    88017
  • obrazy
    14109
  • dokumenty
    4614

117360 plików
32962,92 GB

Ukryj opis
Smaki polskie - program na kanałach TVP 1 i TVP Polonia

Autorzy programu ukazują zalety starej kuchni polskiej. Przypominają przepisy, które stosowały nasze babki. Mówią też o ciekawostkach związanych ze staropolskim jadłospisem. Przedstawiają również potrawy regionalne. Widzowie dowiedzą się, w jaki sposób je przygotować. Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.

W programie można znaleźć odchodzące w niepamięć przepisy, na przykład na babkę ziemniaczaną z Podlasia czy lubelskie parowańce z kaszą jaglaną. „Smaki polskie” obok wyszukanych dań prezentują także proste i szybkie potrawy. Nie brak tu również znanych w każdym domu przepisów na tradycyjne polskie potrawy jak bigos czy żurek.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 65,0 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika aaarek70

  • 140,0 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika aaarek70

  • 60,0 MB
  • 31 maj 16 21:56
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 57,4 MB
  • 31 maj 16 21:56
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 60,4 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika aaarek70

  • 48,3 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika aaarek70

  • 59,3 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika aaarek70

  • 87 KB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika marcozoltar

  • 489 KB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika marcozoltar

  • 366 KB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika marcozoltar

  • 182 KB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika marcozoltar

  • 81,2 MB
  • 31 maj 16 21:56

z chomika marcozoltar

  • 59,7 MB
  • 31 maj 16 21:56
Dziś propozycja prosta, treściwa i bardzo smaczna – fasola z cielęciną w pomidorach. Zaczynamy od pokrojenia w drobne słupki warzyw. Typową włoszczyznę czyli marchew, pietruszkę, seler i pora przesmażamy na klarowanym maśle. W tym czasie cielęcinę kroimy w cienkie paseczki, z tak przygotowanego mięsa powstanie potrawka. Aby danie nabrało później właściwej konsystencji, mięso obtaczamy w mące, jeśli ktoś woli można użyć zasmażki.W zgodzie ze sztuką kulinarną przesmażamy niewielkie ilości cielęciny na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tak aby wszystkie soki zamknąć w mięsie. Warzywa podlewamy bulionem, partiami dodajemy obsmażone mięso i ugotowaną wcześniej fasolę. Danie wzbogacamy o przecier pomidorowy lub przesmażone na maśle pomidory. Całość przyprawiamy. Do garnka trafia sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Ale nie za dużo, w zupełności wystarczą dwa ząbki, bo przy tak delikatnym mięsie jak cielęcina z przyprawami lepiej być ostrożnym. Całość musimy spokojnie poddusić na małym ogniu, tak aby mięso było miękkie, a wszystkie aromaty zdążyły się połączyć. Na koniec dolewamy jeszcze czerwonego wina i gęstej śmietany. W ten prosty sposób powstaje wyśmienite danie jednogarnkowe - smacznego

z chomika marcozoltar

  • 93,1 MB
  • 31 maj 16 21:56
Dziś pracochłonna, ale niebywale dekoracyjna potrawa – szczupak faszerowany na postumencie z sałatki. Zacznijmy od spreparowania ryby. Odcinamy głowę i ogon. Rybę filetujemy, pozbywamy się płetw, tak aby zostały same filety. Zdejmujemy też skórę.Wszystkie odcięte części ryby wrzucamy do wody na obgotowanie. Dodajemy też warzywa, takie jak do rosołu. Koniecznie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Na klarowanym maśle przesmażamy cebulę. Teraz czas na przygotowanie farszu. Mielimy bułkę namoczoną w mleku, razem z przesmażoną cebulą, dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko i około 15-20 dkg klarowanego masła. Przez maszynkę przepuszczamy też filety. Całość dokładnie mieszamy. Nie zapomnijmy wyjąć z wywaru głowy i ogona, aby się nie rozpadły. Będą nam bowiem te części potrzebne do skomponowania całości. Do farszu dodajemy też namoczone w alkoholu rodzynki, sól i pieprz. Jeśli sól, to także odrobina cukru. Jeśli nadziewka jest zbyt luźna, dodajemy trochę bułki tartej. Dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Na desce rozkładamy gazę, a na niej kładziemy ściągnięte skóry z ryby. Na nich układamy farsz. I przykrywamy następną skórką. Dalej delikatnie rolujemy przy pomocy gazy baton i związujemy końce. Baton wędruje do brytfanki z warzywno – rybnym smakiem. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać czas podgotowanie na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy baton i chłodzimy. Teraz możemy zająć się przygotowaniem półmiska, na którym spocznie nasza ryba. Na brzegach kładziemy zieloną sałatę, a w środku formujemy postument z tradycyjnej sałatki jarzynowej. I dochodzimy do uroczystej chwili! Rozwijamy schłodzony baton, odcinamy końce i pod lekkim skosem kroimy. Delikatnie układamy na postumencie z sałatki, tak aby zachować kształt ryby i smarujemy majonezem, żeby całość się dobrze skleiła. Dokładamy głowę i ogon. Koniecznie oczy z jagód jałowca lub oliwek. Jeszcze raz smarujemy boki majonezem o dokładnie obkładamy cienkimi plasterkami z ogórka razem ze skórką. Postępujemy w taki sposób, aby ogórek imitował łuskę. Z cytryny można zrobić koronę, godną iście królewskiej potrawy.I wszystko gotowe. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    4
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    55
  • pliki muzyczne
    0

59 plików
3,56 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności