Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Cornellia
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Mieszko

widziany: 22.09.2024 15:49

  • pliki muzyczne
    3514
  • pliki wideo
    88075
  • obrazy
    14109
  • dokumenty
    4616

117421 plików
33016,98 GB

Ukryj opis
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
39 - Krwawa Maria na tronie Anglii.mp4
play
oglądaj online
Krwawa Maria taki był, mrożący krew w żyłach, przydomek ...
14 - Danton. Bracia do broni.mp4
play
generowanie podglądu
Georges Danton, zdolny paryski adwokat, stał się jednym ...
2007 - Fioletowe fiołki   Napisy .flv play
. Produkcja - USA Reżyseria - Edward Burns Gatunek - ...
2008 - Tornado w Nowym Jorku  Lektor .flv play
. Produkcja - Kanada Reżyseria - Tibor Takacs Gatunek ...
Dziewczyna dla dwóch 1998 PL.DVDRip.XviD.rmvb play
● LEKTOR PL ● GATUNEK : SENSACYJNY ● ROK: ...
Hidalgo - Ocean ognia - Lektor PL.avi play
Historia Franka T. Hopkinsa, który wraz ze swym mustan ...
  • 20,0 MB
  • 5 lis 19 20:21
Przesłany 12 paź 2010
Klarowne, złociste masło, oczyszczone ze zbędnych substancji stałych, a tym samym oferujące smażonym na nim potrawom to, co w nim najlepsze...
Ghee, często nazywane płynnym złotem jest wprawdzie tłuszczem o pięknej, złocisto-miodowej barwie, delikatnym smaku i orzechowym zapachu. Ma także wiele właściwości leczniczych m.in. nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi (tak jak to robi masło). Przy ilościach, jakie proponuję, wychodzi niecałe 30 minut pracy, a w efekcie mam cały słoik tego płynnego złota! Zapraszam do obejrzenia!
Składniki oraz przepis na http://Gotuj.Skutecznie.Tv
Luzak1977
1 rok temu

Ghee robię od skończenia szkoły gastronomicznej i jest to najlepszy tłuszcz do wszystkiego.
Maria Josephine
10 miesięcy temu

Tu, na pólnocy skandynawi, używane jest to masełko do smarowania popękanych rąk, stóp, ust i.t.p, np odmrożone.
SkutecznieTv
2 lata temu
w odpowiedzi na komentarz, który napisał(a) Justyna O.

absolutnie nie:) owszem masło, ale klarowane. smażone na nim potrawy nabierają wyjątkowego smaku -spróbuj:)
Piotr W
1 rok temu

Masła nie gotujemy, temp max to 70C, wówczas się strącą niepotrzebne białka. Zbieramy je oraz osad. Środek to masło klarowane. Warto mieć termometr i sprawdzać temp.
Patryk Nikodem
1 rok temu

Przepis jak najbardziej ok ale duże braki w wiedzy o Ghee : ) Zawsze trzeba je przefiltrować a nie od razu przelewać do słoika , i nigdy nie wykorzystujemy zebranej piany ... Pozdrawiam
SkutecznieTv
4 lata temu

@oci3k no niby tak, ale ja mam wrażenie, że... ghee będzie pachnieć papierem:) Wiem, że to tylko w mojej głowie, ale jakoś tak się przyzwyczaiłam do tej łyżki i zbierania nią, że trudno mi inaczej:) Ostatnio jednak robiłyśmy ghee z siostrą i w końcowej fazie przelałyśmy przez czystą, jałową gazę. Skóra mi cierpła, ale wyszło ok:) No i można... a nawet trzeba sobie ułatwiać życie:)
Brasilianka
1 rok temu

Rany boskie nie jedzcie tej piany, przecież w maśle klarowanym chodzi o to żeby oddzielić je od toksyn i innych świństw a ta piana ( bo o tym ciemnym syfie na dole nie wspomne) jest trująca

z chomika megur

  • 76,5 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 13 kwi 2014
Różne sztuczki z jajkami, jajko cale żółte, jajko na twardo w kształcie serca, jajko w czerwonym winie , jak obrac jajko ze skorupki w 10 sekund idt
malapodrozniczka5
4 miesiące temu

Dawno nie oglądałam tak pomysłowego filmiku kulinarnego. Świetne przykłady serwowania jajek w artystyczny, nieszablonowy sposób. Wykorzystam :-)
grzegorz8900
10 miesięcy temu (edytowany)

Ciekawy materiał. Ja znam tylko "sztuczkę" jak zrobić, żeby skorupka nie pękła podczas gotowania. Musimy wykonać na spodzie jajka szpikulcem małą dziurkę. Następnie wrzucamy go do wrzącej wody i gotujemy.

z chomika megur

  • 82,2 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 10 cze 2012
- zapraszam do przejrzenia programu cyklu związanego z przygotowaniem serów!:)
Krzysztof Kiedos
9 miesięcy temu

Jak się nie opłaca? Za 20zł mam 10L mleka i z niego robię 1,5kg oscypka i 0,5kg riccoty. W sklepie z 80zł musiałbym zapłacić. Mamy prawdziwy ser z mleka i to taki jak lubimy. Chleb się też opłaca ale w maszynie do chleba. Sprawdzałem i prądu zużywa za 30gr na chleb 1,2kg. Jak użyję tylko mąki i zakwasu to wychodzi mi 1,5zł za mąkę + 30gr za prąd a mamy chleb dwa razy większy niż w sklepie.
Ziołowy Zakątek
9 miesięcy temu

Jeśli masz swoje mleko, to sie opłaca. Jeśli masz kupić w Krakowie mleko "prosto od krowy", to zapłącisz jakieś 35zł za 10 litrów. Dodatkowo, zależy jaki ser robisz: z 5l mleka dostaniesz jakiesz 350g cheddara. I tak niby taniej, ale musisz z 7h przy tym stać:) Nie licząc własnego czasu, który jest bezcenny;). Ja robię i swoje sery i chleb (często na mąkach ekologicznych, albo z pełnego przemiału, które kosztują od 4 do 10 zł za kg), ale nie jest to cena powiedzmy sobie Lidla;)
Ziołowy Zakątek
9 miesięcy temu

Jeśli masz swoje mleko, to sie opłaca. Jeśli masz kupić w Krakowie mleko "prosto od krowy", to zapłącisz jakieś 35zł za 10 litrów. Dodatkowo, zależy jaki ser robisz: z 5l mleka dostaniesz jakiesz 350g cheddara. I tak niby taniej, ale musisz z 7h przy tym stać:) Nie licząc własnego czasu, który jest bezcenny;). Ja robię i swoje sery i chleb (często na mąkach ekologicznych, albo z pełnego przemiału, które kosztują od 4 do 10 zł za kg), ale nie jest to cena powiedzmy sobie Lidla;)
Krzysztof Kiedos
9 miesięcy temu

Mleko kupuję właśnie po 2zł od krowy (ale na wsi) i oscypka wychodzi 1,5kg + ricotta. Na razie przerobiłem 15L mleka i wczoraj szukając przepisów na inne sery znalazłem Twój blog. Super vlog, szczególnie na żywo robione sery (może z czasem jak będziesz robiła inne to nagrywaj poczynania, fajnie gdy pod każdym serem jest film z produkcji, jakoś łatwiej wtedy się robi widząc jak to ma wyglądać).
Co do kosztów to u mnie taki cheddar wyszedłby 30zł za 1kg a w sklepie 60zł i to nie wiem czy taki oryginalny bez dodatków:-)
Koryciński to mi wychodzi 15zł a na allegro 50zl. Pracy nie liczę bo każdy inaczej swoja godzinę wycenia. Gdybym mógł zarobić 50zl za godzinę to na pewno nie marnowałbym czasu na robienie serów, piwa czy chleba tylko kupował najlepsze produkty w sklepach. Co do mąki to chleb z takiej ekologicznej (10zl) w sklepie też pewnie nie kosztuje 12zł tylko 30zł. Generalnie jeżeli ma się czas to warto robić sery, piwo. Jak się nie ma to można w maszynie robić chleb, którego nastawienie zajmuje mi 2 minuty i rano budzi mnie zapach świeżego pieczywa z tym co lubię w środku.

z chomika megur

  • 14,1 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 30 sty 2014
Żółty ser - bardzo dobry niepowtarzalny smak. Prosty przepis jak zrobić domowy żółty ser. Składniki potrzebne do zrobienia żółtego sera na pewno znajdą się w każdej kuchni.
leszek grabnik
3 miesiące temu

margaryne to sie stosuje do smarowania kółek albo drzwi zeby nie skrzypiały MASLO MASLO a mleko od krowy a nie ze sklepu
LockheedRaptor
4 miesiące temu

Czy ta soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia?
jabol77
7 miesięcy temu

Ten serek to taki bardziej topiony niż żółty. Polecam dodać kminku jak kto lubi - pycha !
Maria Helena
10 miesięcy temu

zamiast margaryny dodalam maslo, jest smaczniejszy. I nie tylko zoltka same, ale dodalam jedno zoltko i jedno jajko cale
Maria Helena
10 miesięcy temu

wyszedl serek super!!!!!!!!!!!!!!! Polecam.
Gotuj ze mną.pl
1 rok temu

w celu zapewnienia właściwej konsystencji, koloru i smaku sera

z chomika megur

  • 34,8 MB
  • 5 lis 19 20:21
Przesłany 3 lut 2012
Zwarty, nie za miękki, nie za tłusty i doprawiony dokładnie pod nasz smak... Domowy żółty ser:) Można go kroić w plastry, kostkę, trzeć na tarce, itp. Jednym słowem podaję go tak, jak żółty ser --na zimno (np. do podjadania, na kanapki czy w sałatkach) lub na ciepło (np. do zapiekanek, gorących pieczeni czy mięs z serem, itp.).
Składniki oraz przepis na http://Gotuj.Skutecznie.Tv | zobacz: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/02/do...

Siguardo
4 miesiące temu

Ale to nie jest żółty ser tylko placek twarogowy - błąd w tytule
Piterszczyk
1 miesiąc temu

+Agnieszka Szeliga
Nie wiem jak odebrac ten komentarz- czy masz jakis kompleks odnosnie wlasnej narodowosci? Sporo sam gotuje i czytam o kuchni, i akurat serami sie swojego czasu interesowalem, bo chcialem sam je robic w domu. To samo dotyczy wielu serow robionych fabrycznie w Polsce i sprzedawanych na duza skale w supermarketach i sklepach- tez sie zainteresowalem dziwnym smakiem, okazalo sie ze wiele "serow zoltych" to po prostu produkty seropodobne, czesto zrobione przy uzyciu mleka w proszku, tluszczow roslinnych oraz roznorakiej chemii, i ktorych czas lezakowania to kpina. A nazwe placek twarogowy- dla mnie nazwa dziwna, nie wiem kto to wymyslil- uslyszalem wczoraj po raz pierwszy, no ale skoro jest, to trzeba nazywac rzeczy po imieniu. I wczoraj rowniez po raz pierwszy go zrobilem, wyszlo calkiem niezle.

z chomika megur

  • 38,9 MB
  • 5 lis 19 20:21
Przesłany 7 sty 2012
Procedura wyrobu kiełbasy w warunkach domowych lub na działce.
Odpowiedz




Grzegorz Zieleniecki
11 miesięcy temu

Od lat robię dokładnie takie same wyroby.
Coś pysznego i przede wszystkim zdrowego!
Pozdrawiam Brać Wędzarniczą z Bielska-Białej :)

z chomika megur

  • 14,0 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 20 cze 2013
Porady trenera: http://www.facebook.com/TrenerDietety...
Słoiki z kiełbasą (lub z mięsem) domowej roboty. Bardzo prosty przepis na smakowitą porcję mięsa. A dodatkowo można ją dość długo przechowywać więc może się przydać nie tylko do obiadu :)

wino0000006
2 miesiące temu

Powinno się jeszcze dwa razy zagotować z jednodniowym odstępem - wtedy pasteryzacja będzie przeprowadzona prawidłowo.
mirosch76
1 miesiąc temu

czy wiesz do czego służy pasteryzacja? w piekarniku przy 200oC zachodzi zjawisko zwane sterylizacja wiec nie trzeba już tego pasteryzować
mirosch76
1 miesiąc temu

Sorry kolego ale albo lubisz sporty extremalne, albo za bardzo na paluszkach ci nie zależy. SŁOIKI ZOSTAWIAMY W PIEKARNIKU DO OSTYGNIĘCIA!!!!
Mateusz H
1 rok temu

Właśnie robię to mięso tylko że już jeden słoik mi pękł w piekarniku..
Piotr fazi
1 rok temu

Po jednokrotnym pasteryzowaniu można przechowywać do miesiąca w temp. chłodniczej ( poniżej 10 stopni C) W lecie niedopuszczalne jest przechowywanie bez chłodzenia. Po 2 pasteryzacji do 1 mc-a bez chłodzenia i do 6 mc-y w lodówce. Po 3 pasteryzacji ( tyndalizacja) można taki słoik trzymać poza lodówką do 6 mc-y. Pozdrowienia dla pana z branży filmowej :-)

z chomika megur

  • 51,7 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 21 mar 2013
http://ziolowyzakatek.com.pl/sol-pekl... Kilka słów o peklowaniu mięsa, soli peklowej, saletrze potasowej i jadzie kiełbasianym:)
anita7083
3 miesiące temu

Azotany - saletra są dużo bezpieczniejsze od Azotynów -sole peklujące.
W przypadku saletry , jeżeli przesadzimy z ilością to owszem ma to wpływ na smak mięsa ale nie może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli chodzi o sole peklujące -Azotyny to niestety w przypadku przedawkowania podczas obróbki mięsa (wędzenie, pieczenie, gotowanie etc...) wytwarzają się substancje rakotwórcze! I to jest bardzo ważna różnica pomiędzy Azotanami (saletra) a Azotynami (sole czy mieszanki peklujące). Azotany skracają czas peklowania z 5-7 do 2 dni ale czy warto?
Smacznego.
babcia hania
1 rok temu

ja wolę na sucho bez soli peklowej, saletry - rakotwórcze fuj :( sól, czosnek i ziołowe przyprawy wystarczą.
Ziołowy Zakątek
1 rok temu

Nie zawsze wystarczą, jeśli przeczytasz link, to będziesz wiedzieć dlaczego się pekluje w wędlinarstwie (cały czas mówię o jadzie kiełbasianym, to jeden z ważniejszych powdów w niektórych wypadkach). Oczywiście można nie peklować (i w przypadku np. pieczeni to nie ma sensu), ale są powody, w których ma to jak najbardziej sens i jest wskazane. Właśnie o tych powodach jest ten film.

z chomika megur

  • 32,3 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 15 gru 2013
Miękka, niezwykle soczysta, o cieszącej oczy lekko różowej barwie... Idealny sposób na mięso, bo tak przyrządzone jest smaczne, miękkie i naprawdę soczyste. Nadaje się do podawana na ciepło (domowa pieczeń/peklówka) oraz na zimno (domowa wędlina). Najczęściej robię tak, że podaję ją na gorąco (pyszna z sosem chrzanowym!), a to, co zostanie schładzam i mam wędlinę na kolejne dni. Czasem jednak robię ją tylko z myślą o domowej wędlinie. Planując peklowane mięso, trzeba myśleć z wyprzedzeniem;) Np. jeśli w sobotę/niedzielę chcę podać na obiad peklówkę, to kupuję ją tydzień wcześniej, wkładam do zalewy, doglądam raz dziennie, a w dniu podania tylko wyjmuję z zalewy, nacieram przyprawami i wsuwam do piekarnika. Praca przy tym praktycznie żadna, a efekt rewelacyjny;)
Składniki i przepis: http://gotuj.skutecznie.tv/2013/12/pi...

Aleksandra Jakubowska
6 dni temu

Oglądałam juz mnóstwo pani filmików i nie rozumiem dlaczego ludzie czepiaja sie pani wymowy. Przeciez to jest program kulinarny, a nie o nauce jezyka polskiego. Uważam ze mowi pani swietnie i nie jeden mogłby sie od pani uczyć. Najważniejsze ze mowi pani prosto i zrozumiale, a o to przeciez chodzi w programach kulinarnych. Karkówka wyglada przepysznie i zamierzam ja zrobic. Czy moze byc z mięsa rozmrożonego czy musi byc ze świeżego? Zrobiłam juz pani kilka przepisów, i wszystkie były przepyszne. Kostki rosołowe to po prostu rewelacyjny pomysł. Zupa wyszła cudowna zdrowa i aromatyczna. Pozdrawiam serdecznie.
Tomasz Borkowski
1 rok temu

Wyszła wspaniała ,soczysta ,zresztą proszę zobaczyć, swoją lekko nadzialem czosnkiem , przepis BOMBA http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2554121/9705277.jpg?1388096703
SkutecznieTv
1 rok temu

Ja zazwyczaj biorę peklową, bo zmiękcza mięso, ale w zwykłej solance też robiłam i jak najbardziej można. Tylko w solance nakłuwałam mięso, zaraz po włożeniu do niej, cienkim, ostrym szpikulcem, by solanka "wleciała" do środka. Nie wiem czy tak trzeba, ja tak robiłam i było ok. Mięso też było soczyste i smaczne (choć może nie tak miękkie)

z chomika megur

  • 32,2 MB
  • 5 lis 19 20:21
Opublikowany 16 gru 2013
Miękka, dobrze doprawiona i soczysta... Domowa szynka peklowana. Serwuję ją na zimno jako dodatek do kanapek czy pieczywa. Równie dobrze czuje się na półmisku wędlin i zimnych mięs np. na imprezach czy świątecznym stole;) Lubię ją zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie. Goście także ją lubią:) Podsumowując: soczysta i smaczna szynka, którą można przygotować w domu naprawdę małym nakładem pracy. Zachęcam do wypróbowania:)

Składniki i przepis: http://gotuj.skutecznie.tv/2013/12/go...
Skrócona wersja przepisu dla zabieganych: http://youtube.com/watch?v=l17_01OUFiM

Elżbieta Ziębora
2 dni temu

Szynka wyszła twarda (gotowana w szynkowarze 2 godz.) bez smaku. Nie skorzystam więcej.
prospernet
3 miesiące temu

profanacja ... przyprawy w zalewie powinny być!....dlaczego zalewa może zmętnieć? no właśnie, jak zrobicie tak jak ta kobieta co nadużywa ęęęęęę to tak będzie, trzeba coś zrobić wcześniej , nie chemia , bez obaw.... podpowiem , ze wina mętnienia to krew... łatwy zabieg i po problemie....
Aleksandra Skałecka
4 miesiące temu

witam, zrobiłam tę szynkę ściśle wg przepisu. Moja szynka miała 1,5kg i gotowałam ją godzinę i 15 min. Przed peklowaniem patykiem do szaszłyków zrobiłam kilka dziurek, by sól wszędzie doszła. Po ugotowaniu zostawiłam w tym wywarze na ok. 5godzin. Potem wyjęłam i ściśle zawinęłam w folię streczową, by nabrała ładnego kształtu. Na noc włożyłam do lodówki. Szynka kolor ma piękny, zapach też, lecz jest obrzydliwie sucha, po prostu wiór! Gdzie popełniłam błąd ??
pozdrawiam
Ola
marcin kochanowicz
2 miesiące temu

Wysuszenie szynki to efekt gotowania (parzenia) w zbyt wysokiej temperaturze. Mięso parzymy w temp maksymalnej 85 st C do osiągnięcia temperatury wewnątrz szynki ok 72 st. C. To podstawa !!!! Bez termometru się nie obejdzie

z chomika megur

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    10
  • pliki muzyczne
    0

10 plików
396,53 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (28)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności